"Historiens dummeste energipolitikk"

Started by Telehiv, 12.09.2022, 14:33:55

Previous topic - Next topic

Telehiv

Tenkte at det kan være greit å etablere en mer generell energitråd om skandalen med Norges knefall for EU-prising av energi. I en artikkel i Finansavisen skriver Jan Emblemsvåg her at Europa har ført historiens kanskje dummeste energipolitikk. Emblemsvåg tar også tak i våre politikeres redningsplanke om at Putin har skylden, og skriver:

"Vi må ikke lulle oss til å tro at uten Putin ville alt vært bra. Krisen er i hovedsak selvskapt. Europa har ført historiens kanskje dummeste energipolitikk."


Jan Emblemsvåg

Emblemsvåg viser bl.a. til vår gamle kjenning, Anders T. Frøvig, som har gitt gode beskrivelser om virkeligheten bak strømkrisen i Norge godt, og legger til:

"Når enkelte for ett år siden påsto at kraftkablene skulle senke prisene i Norge, blir man oppgitt over kompetansenivået. Nå råder forvirringen rundt varigheten av krisen. Norske politikere, og korpset av rådgivere, lever i den villfarelsen at dette er en midlertidig tilstand. Det er det ikke – kun omfanget. Det kan forklare handlingslammelsen – de tror de kan vente krisen ut."

To hovedårsaker til energikrisen
Emblemsvåg sier at energikrisen er i hovedsak resultatet av klimapolitikk med to langsiktige og relaterte utviklinger.
- Den ene er kronisk underinvestering innen olje- og gassindustrien som har redusert tilbudet globalt.
- Den andre er den politiske preferansen for fornybar energi, som har ført til økt etterspørsel etter gass fordi den er den viktigste balansekraften i 26 OECD-land til den fornybare energien.

Men såkalt fornybar kraft virker jo så dårlig at man i denne prosessen har måttet dublert kraftsystemet for å sikre forsyningssikkerheten, med store kostnader (globalt cirka 2.700 milliarder dollar). Den tyske riksrevisjonen beskrev derfor Energiewende som en "trussel mot tysk økonomi, industri og befolkning".

Krisen er i hovedsak selvskapt
Emblemsvåg minner om at da Norge åpnet de nye, omdiskuterte kablene til Kontinentet var utfallet forutsigbart bortsett fra useriøse analyser som glatt neglisjerer alt man kjenner innen økonomisk teori. Krigen i Ukraina har selvsagt drevet gassprisene opp i nye høyder, men det kom i ettertid av grunnlaget som ble lagt ved å koble Norge til EUs frie flyt av energi, dvs. at vi da straks begynte å anvende europeisk prising.

Emblemsvåg oppsummerer med at poenget med hans enkle tilbakeblikk er at vi må ikke lulle oss til å tro at uten Putin ville alt vært bra.
"Krisen er i hovedsak selvskapt. Europa har ført historiens kanskje dummeste energipolitikk. 10–20 år med feilslått kraftpolitikk gir dessverre resultater, og det vil ta mange år å rette opp situasjonen. Med kablene har vi sikret at Sør-Norge også får dele smertene. Norge må forberede seg på europeiske priser fremover, med stor volatilitet avhengig av fornybarenergiproduksjonen, magasinfyllingsgraden, eksport/import og etterspørselen generelt, eller så må tiltak gjøres med kablene."

Lenke: https://www.finansavisen.no/nyheter/debattinnlegg/2022/09/08/7926588/verdens-dummeste-energipolitikk-har-gitt-resultater



Telehiv

Godt at noen i petroleumsenergibransjen fremdeles tør å sjokkere fornybardrømmerne med litt realiteter:

Trøim-show på Pareto-konferansen



På Pareto Securities' energikonferanse idag slo Tor Olav Trøim i bordet fra talerstolen og sa at man nå bør holde på offshoreaksjene; "det blir hydrokarboner de neste 10-20 år".
Offshoreinvestoren Trøim (tidligere mangeårig våpendrager hos Fredriksen) viste til at han har vært gjennom mange sykler allerede:

"I 2000-syklen tok det 11 år og 14 billioner dollar å fikse "dette problemet".
I år kommer det til å kreve mer, så hold på offshoreaksjene dine. Vil du krydre porteføljen din med fornybart, så gjør det, men det blir hydrokarboner neste 10-20 år"


Han sa videre at det nå investeres mer i fornybart enn i olje- og gassektoren, og med tanke på at olje og gass leverer 57 prosent av energien i verden, mens fornybart leverer effektivt rundt fem prosent, er dette en helt feil allokering.

"Og grunnen til det er at man har satt restriksjoner for hva man kan investere i, og det virkelig er en situasjon hvor man hater det som leverer 57 prosent av vår energi. Hvis man ringer noen av de største bankene i Skandinavia og spør om man kan låne 30 millioner dollar til et prosjekt som gir 30 millioner dollar i ebitda pr år, får man høre av banken av styret har bestemt at vi ikke låner penger til offshore. Det er sjokkerende", sa han.

Trøim mener dermed at den største utfordringen vi har i hydrokarbonindustrien er mangelen på finansiering, samt det politiske presset på industrien.

"Noen ser imidlertid dette som en fantastisk mulighet. Saudi Arabia hadde 20 jackups i 2010, 50 jackups i 2019 og neste år vil de ha 100 jackups som borer etter olje", sa han.

I presentasjonen sin sammenlignet han produksjonen og markedsverdien til Ørsted og Equinor, for å gjøre et poeng ut av hvor dyrt priset fornybar energi har vært sammenlignet med hydrokarboner:

"Equinor produserer 100 ganger av det Ørsted gjør. Effektivt kan Ørsted levere nok energi til Oslo, mens Equinor kan levere nok energi til Storbritannia.
- I fjor var markedsverdien på de to selskapene mer eller mindre det samme, i dag kommer fornuften noe tilbake til investorene, som forstår at energi har en pris, så Ørsted har falt og Equinor har steget, som fortjent"
.

"For meg virker det som ESG-fokuset har vært lik CO2, men bærekraften og andre ting snakker ingen om. La oss innse det, det hydrokarboner har gjort de siste 20 år er å ta 1,5 milliard mennesker ut av fattigdom, sier han."

Men de selvskadende klimaposørene - som tror de skal kunne fortsette å leve trygt på offentlig understøttelse mens de undergraver ærlig arbeid og industri - driter vel loddrett i hva som skjer med verdens store fattige masser som ennå ikke har landet sitt fullt av statssubsidierte batterifabrikker? Batterier de ikke kan bruke for de skal jo etterhvert ikke tillates å få mer rimelig hydrokarbonenergi å lade disse batteriene med.

PS: Skal bli spennende å se om noen tør å følge opp Trøim med mer realitetsorientering, eller om alle med energiteknisk forstand bare vil fortsette å krype for grønnsaksideologien med sine brutale utstøtingsteknikker?

Lenke: https://www.finansavisen.no/nyheter/kommentar/2022/09/14/7929254/troim-show-pa-pareto-konferansen

 

Telehiv

#2
Stakkars Pareto-sjefen prøver på sin side å ri alle de opportunitetshester han når tak i, og vil satse i øst og vest mens han behendig unngår å erte tydelig på seg noen fra grønnsanksjoneringscellene. Han holder seg heller ikke for god til å lyve så det holder om de faktiske kostnader rundt "fornybar" versus fossil energi, jfr. at e24 siterer ham på følgende:

"Jomaas sier at kostnadene for å produsere ny sol- og vindenergi har falt mye, mens fossile alternativer har «gått dramatisk opp». Ifølge Pareto er total kostnad for ny kapasitet i sol og vind på land 40 til 50 øre per kilowattime."
Dette er så frekt og feilaktig at det ikke engang er bryet verdt å kommentere.

Lenke: https://e24.no/boers-og-finans/i/O8pGnV/pareto-sjefen-om-energikrisen-det-maa-investeres-veldig-veldig-mye-mer

Utlagt: Det er ikke herfra Trøim får modig støtte til å få forklart hvor dypt i elendighet dysfunksjonelle "grønne" løsninger er i ferd med å sende oss. For dette er bare ull og tåkeprat av beste Støre-type som ikke viser noen teknologifundert vei videre i det hele tatt.

Men det er lov å håpe: Sultne masser i gatene har løst problemer før når livsfjern politisk overklasse har fått utfolde seg lenge nok.

Telehiv

#3

STENGER KJERNEKRAFTVERK, BRENNER HELLER KULL: Kansler Olaf Scholz representerer Tysklands svar på Arbeiderpartiet, og regjerer sammen med Fridemokratene (FDP) og MDG-varianten Bündnis 90/Die Grünen.

To sivilingeniører som forstår energiteknologi har i dagens Finansavisen levert en ramsalt kritikk av Tysklands energipolitikk, og skriver at Norge bør forlange at Tyskland bruker kjernekraften sin til energikrisen er over.
De bruker også begrepet "selvskading" - som om de skulle vært årelange brukere av forumet vårt her!
For debattinnlegget deres heter nemlig:

"Tyskland vil ha gassrabatt, men bedriver selvskading"

Lenke: https://www.finansavisen.no/nyheter/debattinnlegg/2022/09/14/7929327/tyskland-vil-ha-gassrabatt-men-bedriver-selvskading


translator

Jonas Gahr Støre + Rockefeller = Sant

Vår kjære sosialdemokratiske statsminister reiser til USA og FN for å fremme havvind, og før det var han hos Kongen av Wall Street, Larry Fink, også kalt "klimakapitalisten", han sitter i råd sammen med en annen nordmann, WEF-president Børge Brende.

QuoteStøre er medleder av dette rådet sammen med Dr. Rajiv J. Shah, President of The Rockefeller Foundation og kjent bidragsyter til World Economic Forum (WEF). Andre medlemmer i rådet er Andrew Steer fra Bezos og WEF, Achim Steiner, sjef for UNDP og med i WEF, Ajay Mathur, nok en WEFer og en Tordenskjolds soldat i klimaspørsmål, nå Director-General for Den internasjonale solalliansen (ISA) som blant annet sponses av «usual suspects», som EU og Verdensbanken, samt en rekke andre kjendiser på verdens arena for «de snille».

Heldigvis for Støre er han ikke eneste nordmann i denne samlingen av de aller ypperste snillinger. For hvem andre enn World Economic Forums president, den tidligere Høyre-politikeren fra Trondheim som endte opp som Klaus Schwabs høyre hånd, ingen ringere enn Børge Brende!

Norge trenger uten tvil en stor omstilling (les: A Great Reset), men modellen som World Economic Forum, Jonas Gahr Støre og Rockefeller Foundation fremmer, er ikke til Norges beste.

https://www.document.no/2022/09/22/pa-subsidiebaronenes-lag-milliardsubsidier-til-havvind/

Rockefeller Foundation, det høres kjent ut, ja.
http://klimadebatt.com/forum/index.php?topic=1856.msg15615#msg15615
"Media har sluttet å granske makthaverne på vegne av innbyggerne.
I stedet har de begynt å granske innbyggerne på vegne av makthaverne"
---------Helena Edlund

Telehiv

translator,
takk for at du informerer om dette, som trolig vil få flere til å forstå hvorfor Støre ikke er villig til å diskutere Norges obskure bindinger verken til EUs ødeleggende energipolitikk såvel som overnasjonale NGO-organisasjoner i regi av WEF/Rockefeller-miljøene, jfr. din henvisning til «The Global Energy Alliance for People and Planet» som Støre nå glupsk poserer i.
De eneste norske borgere som tjener på dette er våre politikere som bruker norske skattepenger til å plassere seg i internasjonal poserings høysete.

U-landene såvel som vanlige norske borgere som man sier man skal hjelpe, vil gjennom disse overnasjonale herskeorganene derimot synke ned i en stadig dypere offerrolle for den ødeleggende energi- og kapitalpolitikken vi drives stadig mer inn i.

PS: Norge har verdens beste drikkevannskilder. Når også disse etter hvert blir innlemmet i internasjonal storkapital i et overordnet "klimareddende" tiltak ("Norge trenger hjelp i sin vannbehandling") vil det kanskje demre litt mer for folk om hva det spilles om?


 

Telehiv


Telehiv

#7
Nå gjentas diagnosen "historiens dummeste energipolitikk" av stadig flere tunge fagfolk midt i årsaksproblemets vugge; Tyskland:
Den kjente tyske økonomen og systemkritikeren Marc Friedrich har lenge varslet en storstilt krise for tysk økonomi spesielt og det tyske samfunn generelt. Årsaken? "Tyskland fører verdens dummeste energipolitikk".



Friedrich er en av dem som har advart på det sterkeste helt fra Merkel begynte å trumfe gjennom Energiewende, bl.a. i seks bøker, der en er oversatt til engelsk: "The Crash is the Solution: Why the Ultimate Collapse is Coming and How You Can Protect Your Wealth".

Friedrich har fått så rett at det siste tiårets energipolitikere bør begynne å grine over egen dumskap og at de ikke har tatt seriøse advarsler alvorlig før "The Grim Reaper" nå står foran deres dør:
Allerede i 2014 spådde Friedrich økonomisk krasj for Tyskland. I 2019 forutså han at tidenes største krise ville komme i 2023, ikke bare økonomisk, men politisk og sosialt. I et dystert innlegg i Focus skriver Friedrich om tysk økonomi.

"Kan et land dø? Ja, først dets økonomi, og før eller siden hele landet, fordi økonomien er hjertet i et land. Og når hjertet dør, stopper alt annet også."

Og videre: "Tyskland fremstår som en pasient som er innlagt på legevakten med en rekke tilstander som raskt forverres. Hele landet er en intensivavdeling".

Som alle nå kan bivåne: Energikrisen fører til at:
- samfunnet må forberede seg på kritiske strømbrudd,
- at bedrifter går konkurs på energiprisen, jfr. at produsentenes kostnader steg sist i august med 45,8 prosent, det høyeste nivået siden denne registreringen startet i 1955. Økningen var på hele 7,9 prosent på kun én måned.
- man ser en kommende avindustrialisering av det som en gang var EUs motor.
- Det snakkes om varmehaller for at tyskere ikke skal fryse i hjel.
- Butikker melder om tomme hyller.
- Energiprisene rammer husholdningene og knuser økonomien og industrien.
- Særlig kraftkrevende industri, eksempelvis produsenter av kjemikalier, glass, papir og metall, er hardt rammet.
- Ansatte får redusert arbeidstid, og investeringene stanser opp, særlig fra utenlandske selskaper.
- Likeledes vurderer ti prosent av bedriftene allerede å flytte produksjonen til utlandet for å få energikostnadene under kontroll igjen og dermed forbli konkurransedyktige på det globale markedet.
- Andre har allerede gitt opp og stengt portene helt eller har måttet begjære seg konkurs.
- Dessverre vil andre selskaper følge etter dersom situasjonen ikke bedrer seg raskt.

Resesjonen er uunngåelig for den tyske økonomien, skriver Friedrich. Og dette vil bare forverre situasjonen.

Tysk økonomi er snart fullstendig rasert på grunn av hybris, selvtilfredshet og ideologi, skriver Friedrich:
- En fullstendig mislykket og forhastet Energiewende
- Ideologi i stedet for pragmatisme
- Sanksjoner mot en av hovedleverandørene av billige råvarer og energi
- Usunn avhengighet av Russland
- Et mislykket valutaeksperiment med enorme kostnader – både økonomiske og sosiale
- Sanksjonene mot Russland rammer Tyskland langt hardere enn Russland.

Galskapen blir komplett når Tyskland kjøper dyr russisk gass via Kina og India.
- Tysklands produktivitet og konkurranseevne nærmer seg stupet.
- Forsyningssikkerhet, velstand og sosial orden utsettes for fare.
- Bilindustrien, selve drivkraften bak tysk industri, hadde 11,7 prosent reduksjon i produksjonen i 2021, og ytterligere 2,9 prosent nedgang i første halvår av 2022.

Friedrich har forslag til de løsningene på problemet som han dessverre forventer at tyske politikere vil ignorere
- Avslutt krigen gjennom diplomati og ikke gjennom våpenforsendelser
- La de eksisterende kjernekraftverkene være koblet til nettet og reaktivere kjernekraftverk som er slått av
- Vurder bygging av nye kjernekraftverk
- Sjekk gassproduksjon og -fracking i Tyskland
- Starte kulldrift på nytt
- Sett penger i forskning (lagring, hydrogen osv.)
- Utvid fornybar energi
- Utvid strategisk varelager massivt
- Bygg pålitelige energipartnerskap

Saken er referert til av Erling Marthinsen i Document, og han tilføyer:

"Friedrich har god grunn til å frykte at hans forslag til løsninger vil bli ignorert. For det har ikke manglet på advarsler. Den tyske riksrevisjonen har slaktet Merkels Energiewende hele tre ganger. Også her i Document har utviklingen i stor grad vært spådd på forhånd. Og Trump advarte om å gjøre seg avhengig av russisk energi allerede i 2018, men ble ledd av."

Hmmm, Trump ledd av?! All kritikk selv fra de mest seriøse fagfolk av den akselererende klimaselvskadingen har vel blitt hånet og angrepet på det skammeligste i hele eurosonen et par tiår nå?

Lenke: https://www.document.no/2022/10/11/tysk-okonomi-mot-stupet-kan-ramme-hele-eurosonen/


Telehiv

#8
For de som vil lese mer av Friedrichs nyeste kritikk linker jeg til en helt fersk artikkel i Focus (på tysk, men man kan bruke autooversettelse om man sliter med tysken).

Men ved å se på disse figurene trenger man knapt å forstå tysk for å forstå alvoret, her ser vi f.eks den voldsomme økningen for produsentenes kostnader. Disse steg sist i august med 45,8 prosent, det høyeste nivået siden denne registreringen startet i 1955. Økningen var på hele 7,9 prosent på kun én måned.



Produsentprisene øker i neste omgang kostnadene til sluttforbrukeren, ellers står jo produsentene overfor en snarlig konkurs. Forbrukernes reaksjon med redusert kjøpevilje ser vi i dette diagrammet:



Lenke: https://www.focus.de/finanzen/news/der-spektakulaere-abstieg-deutschlands-geht-in-die-geschichtsbuecher-ein_id_161645829.html