Main Menu

Recent posts

#91
Energi og miljø / Re: Taps- og skadeutviklingen ...
Last post by Telehiv - 07.02.2024, 09:10:26
Denne tråden trenger en oppdatering på de reelle underskuddene i vindgiganten Ørsted, som avsløres hver gang det kuttes i de svære statlige subsidiene selskapet har posisjonert seg mot. For idag melder Finansavisen dette:

"Ørsted tapte 30 milliarder – pauser utbyttene"
Ørsted gikk med dundrende underskudd i 2023 og utbytte er pauset, men toppledelsen hever likevel millionbonuser.

Den danske giganten Ørsted tapte 20,2 milliarder danske kroner i 2023, tilsvarende 30,8 milliarder norske kroner i 2023.

Utbyttebetalingene er satt på pause i perioden 2023-2025.
Resultatet før av- og nedskrivinger, EBITDA, kom inn på 18,7 milliarder i fjor. Nettogjeld økte til 47,7 milliarder danske kroner.

Store nedskrivinger
– Tross et år med betydelig framgang i kjernevirksomheten, var 2023 preget av betydelige utfordringer for Ørsted. På høsten 2023 tok vi den tøffe, men nødvendige avgjørelsen om å avslutte utviklingen av vårt havvindprosjekt «Ocean Wind 1» utenfor kysten av USA, kommenterer adm. direktør Nipper.

I løpet av året tok selskapet nedskrivinger på 26,8 milliarder danske kroner, hvorav 19,9 milliarder var knyttet til «Ocean Wind 1».

Avkastning på sysselsatt kapital endte på minus 14,2 prosent for året.

Lenke: https://www.finansavisen.no/energi/2024/02/07/8093121/orsted-tapte-30-milliarder-i-2023-millionbonus-til-sjefen

PS: NÅ ER AKKURAT MOTTATT MELDING OM AT ØRSTED TREKKER SEG UT AV BÅDE NORGE, SPANIA OG PORTUGAL
For å "redusere utviklingskostnader og skape ytterligere strategiske markedsfokus" (hark hark), trekker danske Ørsted seg ut av flere offshoremarkeder for vindkraft, inkludert Norge, Spania og Portugal.
Det fremgår av selskapets kapitalmarkedsoppdatering onsdag.

#92
Energi og miljø / Re: Jan Emblemsvåg dissekerer ...
Last post by Telehiv - 06.02.2024, 21:50:36
Det er ikke lenger bare klimakyndige klimarealister og innsiktsfulle tekniske miljøer som advarer om hvilke ulykker "det grønne skiftet" er i ferd med å bevirke, også økonomene forstår stadig mer av alvoret i denne selvskadingen også - og begynner å protestere:

Og nå har pinadø selveste leder for det som kalles Finanspolitikkutvalget, NTNU-professor Ragnar Torvik, på tampen av en pressekonferanse med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tatt bladet fra munnen og fulgt opp mye av den samme kritikken vi har fått fra bl.a. Emblemsvåg i trådstarten. Torvik er ganske så tydelig på hvor ille våre "klimapolitikere" har stelt seg:

"Vi mener at det samrøret som vi observerer mellom virkemidlene på klima-, energi-, og næringspolitikkområdet, det fortjener både debatt og det er en bekymring for statsfinansene. Ikke bare fordi det går ut over pengene, men også produktivitet og fremtidig verdiskapning."


SLAKT: Utvalgsleder Ragnar Torvik mener regjeringen bør kutte ut mye av det de driver med. Foto: Alf Simensen

Nettavisen har slått opp en større artikkel om saken, som absolutt anbefales å ta en titt på. 

Lenke: https://www.nettavisen.no/okonomi/regjeringens-egne-eksperter-slakter-klima-og-energipolitikken/s/5-95-1626314#am-comments
#93
Skråblikk / Klimafantastenes stormannsgals...
Last post by Telehiv - 05.02.2024, 11:16:38
#94
Energi og miljø / Re: Renessanse for atomkraften...
Last post by Telehiv - 01.02.2024, 14:40:08
Frankrike har også meldt seg på med ny satsing på kjernekraft


COMEBACK: Et reaktorbygg ved Saint-Laurent-Nouan i Frankrike, forvaltet av Electricite de France. FOTO: BLOOMBERG

Frankrike vil ha den høyeste tilgjengelige kjernekraftkapasiteten på minst fem år i 2024
Dette gjør Frankrike til en viktig brikke for energisikkerheten i Europa. Etter at Russland kuttet gassleveransen har Europa tørstet etter energi. Kontinentet har sett seg nødt til å importere store volumer  med flytende naturgass (LNG) fra USA, som har blitt verdens største LNG-eksportør, men også fra Midtøsten.

– Frankrike er nå en kraftig strømeksportør, sier analytiker Kesavarthiniy Savarimuthu. I 2023 eksporterte landet 50,4 terrawattimer.

I midten av 2022 satt kjernekraftgiganten Electricite de France (EDF) i gang med vedlikehold av sine kraftverk. August samme år var så lite som 40 prosent av kraftverkene operasjonelle, samtidig som gassprisene gikk til himmels. De økte kostnadene, for et gassavhengig Europa, førte til den verste energikrisen på flere år, og tvang regjeringene til å iverksette omfattende tiltak for å begrense etterspørselen.

Fløy inn personell fra Nord-Amerika for å få ny fart i kjernekraftanleggene
Da Frankrike selv måtte importere elektrisitet i 2022, og Europa stod ovenfor flere strømbrudd, så EDF seg nødt til å fly inn ekstra personell fra USA og Canada for å hjelpe med reparasjonene av anleggene. Nå ser det ut til å være på plass.

Frankrike hadde i januar i år 79 prosent av kapasiteten tilgjengelig, nesten det dobbelte av hva landet hadde i august 2022. Dette kan øke til 83 prosent i februar og med lite planlagt vedlikehold av reaktorer i sommer, vil 2024 ha den høyeste tilgjengelige kjernekraftkapasiteten siden 2019, viser prognoser fra analysebyrået BloombergNEF.

Tankekors:
Dette er litt  av en kontrast til norske "grønt skifte"-politikere, som blankt avviser satsing på kjernekraft her til lands.

Lenke: https://www.finansavisen.no/energi/2024/02/01/8090752/kjernekraft-tilbake-i-full-styrke
#95
Aktører og hendelser / Re: Rettssaken Mann v. Steyn s...
Last post by Telehiv - 31.01.2024, 09:56:47
WUWT har nå lagt ut en artikkel som bl.a. orienterer om:
a) hva som skjer i rettssaken Mann vs. Steyn så langt
b) et tilbakeblikk på kontroversene rundt Mann
c) et fornøyelig tilbakeblikk på Manns bløff om at han vant Nobelpris

Lenke: https://wattsupwiththat.com/2024/01/30/some-notes-on-the-trial-of-mann-v-steyn/

#96
Energi og miljø / Re: Innhentes av realitetene: ...
Last post by Telehiv - 31.01.2024, 08:45:53
Nå begynner analytikerne å regne inn den økonomiske selvskadingen Equinor påføres ved å fortsette å forfølge dysfunksjonelle, ulønnsomme og miljøproblematiske vindmølleprosjekter både i Norge og utlandet:


HELOMVENDING: Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier har vært imponert over Equinors kapitaldisiplin. Det er han ikke lengre, etter selskapets store investeringer i prosjekter knyttet til nye energikilder. FOTO: THOMAS BJØRNFLATEN

EQNR: ABG SUNDAL COLLIER DOBBELTNEDGRADERER, KURSMÅL 275 (400)
Oslo (Infront TDN Direkt): ABG Sundal Collier nedgraderer Equinor til selg fra kjøp, med et kursmål på 275 kroner, ned fra tidligere 400 kroner.

Dette fremgår av en analyse onsdag.
Equinor har nylig levert et bud på Empire Wind I-prosjektet på 800 MW med en ventet internrente på kun 4-5 prosent. Dette, sammen med bekymringer om aggressive bud i kommende vindauksjoner i Norge og mulig gjenopptakelse av det risikofylte Bay du Nord-prosjektet utenfor Canada, har ført til reduserte estimater for fri kontantstrøm (FCF) og ventede utbytter og tilbakekjøp i 2025-estimater, står det i analysen.

Ved å inkludere Empire Wind økes meglerhusets driftsinvesteringsestimat med 13 prosent i 2024 og 15 prosent i 2025. Påvirkningen på fri kontantstrøm er negativ i området 23 prosent og 27 prosent. Videre ventes det at den totale kapitaldistribusjonen i 2024 opprettholdes på 17 milliarder dollar, men det legges til at "det er en klar risiko for at denne vil bli nedjustert på kapitalmarkedsdagen 7. februar". Fra 2025 antar ABG Sundal Collier ingen aksjetilbakekjøp og et utbyttekutt på 22 prosent i 2025.

«Equinor-aksjen ser attraktiv ut på multiplene både i forhold til sammenlignbare selskaper og i forhold til sin egen historikk. Vi tror imidlertid investorene vil bekymre seg om avtagende avkastning på nye prosjekter», skriver meglerhuset.
#97
Aktører og hendelser / Re: Kartverket
Last post by Telehiv - 30.01.2024, 11:36:40
Quote from: stjakobs on 29.01.2024, 11:01:02Fra 1949 til 2023 (en periode 74 år) steg havnivået i Bodø 0 mm, og har ikke vist noen endring i målte data. Så påstår de at havet plutselig skal ta tilfart og stige med 62 cm de neste 67 år. Dette er ikke bare urimelig – det er ren og skjær skremselspropaganda.

Svært interessant innspill, stjakobs.
Dette er helt analogt til den useriøse skremselspropagandaen som "klimaforsker" Helge Drange og "klimatolog" Eystein Jansen presterte for Bergen for 16-18 år siden, en tragikomikk som den gang ble grundig avslørt også her på forumet. Men vi kan gjenta det for nye lesere:

Iht Drange/Jansen skulle vannstanden i Bergen havn stige med opptil 1 m innen 2100 fordi Grønlandsisen ville smelte stadig mer bort, og Bryggen ville i løpet av noen få tiår stå under vann.

Den faglige uvitenheten hos disse to klovnene ble den gangen påpekt og avslørt bl.a. av geofysikeren Willy Fjeldskaar, som viste at de ikke kjente, i alle fall ikke hadde forstått, gravitasjonseffekten ved en evt. nedsmelting av Grønlandsisen (som IPCCs CO2-hypotese forutsetter):
- Tragikomikken er jo at ved smelting av Grønlandsisen vil gravitasjonslovene sørge for at vannet trekkes BORT fra norskekysten - altså gi fallende vannstand!

Men dette lå altså langt utenfor disse to sitt kunnskapsområde før Fjeldskaar vennlig viste dem til rette på dette fagfeltet. 

Sitat fra en tilsvars-artikkel disse to skrev så sent som den 12.06.2008, der de fremdeles nektet å forholde seg til/omtale hva Fjeldskaaar allerede hadde prøvd å fortelle dem om gravitasjonsforholdene ved smelting av Grønlandsisen;

"Én meters havstigning
Bjerknessenteret har presentert verdier for mulig havstigning langs Norges kyst. Disse beregningene baseres på en meget enkel modell, se Klima 2/2007. Modellen gir en havstigning som er i tråd med observert havendring langs norskekysten over de siste 100 år. Inkluderes usikkerheter, gir denne modellen at havstigningen kan komme opp i én meter i løpet av dette hundreåret i de delene av landet hvor landhevingen er liten (det vil si langs Sør- og Vest-Norge). Nedre grense for havstigningen i samme område er estimert til å ligge rundt en halv meter."

Lenke: https://bjerknes.uib.no/artikler/nyheter/klimasvar-til-fjellskaar

Altså ingen henvisning til, eller korreksjon for, gravitasjonsforhold.
Som Fjeldskaar påviste i sin kritikk: Modellen deres mangler jo helt sentrale parametre for å forholde seg til reelle geofysiske prosesser.
De prøvde deretter å snakke vekk flausen sin i flere påfølgende artikler som bare understreket tragikomikken de sto for.

Havstigningspåstandene er fremdeles fullstendig feilslåtte
Nå 16 år senere har ikke vannet i Bergen havn steget med en millimeter. Iht. Drange/Jansen skulle vi jo allerede ha registrert en havstigning på 15-20 cm nå....
Som en pensjonert geofysiker sa til meg nylig: Er det ingen voksne igjen i "klimabransjen" som kan ta en runde på dette spekulative/uvitenskapelige tøvet snart?!

PS: Den som sjekker Kartverkets faktiske observasjoner (og ikke det politisk pålagte projeksjonsrælet som stjakobs viser for Bodø foran) vil se at havstanden i Bergen har vært helt stabil de siste 100 år. 

#98
Aktører og hendelser / Kartverket
Last post by stjakobs - 29.01.2024, 11:01:02
Kartverket blir mer uetterrettelig på grunn av klimapropaganda


Kartverket har tradisjonelt vært opptatt av å gi folk etterrettelig informasjon. I de senere årene har imidlertid websidene deres begynt å skjemmes av klimapropaganda som etter hvert er blitt ganske misvisende. Her er et eksempel.


Dette er Kartverkets vannstandsdata for Bodø – perioden 1949 – 2023.

Dette er måledata uten «forurensning» av datamodeller fra IPCC.

Vann01.png

Men så kommer dette, som i praksis bare er dikt og eventyr.

Vann02.png


Toppen av kransekaka finner man så under menyen «Se havnivå i kart» der se tydeligvis har lagt inn den mest urealistiske klimamodellen, noe som vi allerede nå ser av måledataene ikke er noe som stemmer med virkeligheten:

Vann03.png

Fra 1949 til 2023 (en periode 74 år) steg havnivået i Bodø 0 mm, og har ikke vist noen endring i målte data. Så påstår de at havet plutselig skal ta tilfart og stige med 62 cm de neste 67 år. Dette er ikke bare urimelig – det er ren og skjær skremselspropaganda.

Stormflo er selvsagt noe man må planlegge for/mot, men den politisk pålagte klimapropagandaen burde renses vekk snarest.




#99
Energi og miljø / Re: Innhentes av realitetene: ...
Last post by Telehiv - 26.01.2024, 12:20:46
Som vi har tatt opp i tråden foran har Equinor måttet gi opp vindparkprosjekter i Norge siden staten ikke vil gi dem alle milliardene de forventet. Men selskapet fortsetter å jage nederlagsdømte vindmøller andre steder, som om de hadde Don Quijote til mellomnavn:

Equinors havvindsmell bikker fem milliarder – frykt for utbyttet
Equinor kjemper nå for å gjøre havvindsatsingen i New York lønnsom, og har skilt lag med partneren BP. Analytikere frykter endringene kan gå ut over utbyttet.

Equinor sendte melding i går kveld om betydelige endringer i den kriserammede havvindsatsingen i New York. Selskapet tar nå et nytt tap på 200 millioner dollar, eller 2,1 milliarder kroner. Det kommer på toppen av tidligere nedskrivninger, og gjør at smellen som er kommet i kjølvannet av inflasjon, høyere renter og leverandørkjede-utfordringer nå bikker fem milliarder kroner.
NB: Det er våre skattepenger som svis av på det (spy)grønne skiftet her også


Lover å jobbe til krampen tar ham: Equinors fornybarsjef Pål Eitrheim. Foto: Petter Berntsen

Lenke: https://www.dn.no/energi/equinor/pal-eitrheim/havvind/equinors-havvindsmell-bikker-fem-milliarder-frykt-for-utbyttet/2-1-1589110
#100
50 år med klimamodelloverdrivelser og -skremsler
Dr. Roy Spencer (han som er hovedansvarlig for UAH satelittmålingene) har blitt spurt av Heritage Foundation om å skrive en artikkel om de overdrevne globale varmetrendene i klimamodeller produsert de siste 50 år. Ett av forholdene Spencer har tatt en nærmere titt på er "the U.S. Corn Belt near-surface air temperatures in summer".

Dette er et interessant område siden det er produsert mye modellerte oppvarmingsskremsler om at Vestens viktigste kornområder skal bli ødelagte av "unprecedented warming". Reelle målinger har imidlertid glimret ved sitt fravær i oppslagene om dette. Sannheten er jo at dette området fremdeles har sin varmeste målte periode under den dramatiske Dust Bowl i 1930-årene som drev Midt-Vestens befolkning på flukt i horder.
Lett sarkastisk skriver Spencer om nedenstående figur: "These are the models being used to guide energy policy in the U.S. and around the world":



Figuren ovenfor viser altså betydelige feilmarginer for alle de 36 undersøkte klimamodellene - i betydningen at de ALLTID overdriver kommende oppvarming.

Hva med GLOBALE klimamodeller?
Spencer har tidligere lagt ut en mye sitert graf som viste GLOBALE klimamodellers store overdrivelser.
Her er en ny oppdatering, som fremdeles viser signifikante og systematiske overdrivelser - selv etter at man har revidert ned de verste overdrivelsene etter hvert som modellene har feilet så grovt mot faktiske observasjoner (vi må forøvrig også registrere at modellene ikke har vært i nærheten av å fange opp utflatingen det siste tiåret, tvert i har modellene her forutsatt en signifikant oppvarming):



Så Spencer må igjen konstatere det alle tidligere sjekker av klimamodeller har vist:

KEY TAKEAWAYS
1) The observed rate of global warming over the past 50 years has been weaker than that predicted by almost all computerized climate models.
2) Climate models that guide energy policy do not even conserve energy, a necessary condition for any physically based model of the climate system.
3) Public policy should be based on climate observations—which are rather unremarkable—rather than climate models that exaggerate climate impacts.


Lenke:
https://www.heritage.org/environment/report/global-warming-observations-vs-climate-models