Nyeste innlegg

Sider: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Media og politikk / Sv: Frankrikevalget: Ny spiker i Europas toleransekiste?
« Nyeste innlegg av Telehiv 24.04.2017, 18:18:57 »
Når jeg tenker Trump, tenker jeg en amerikansk opportunisme-variant av le Pen, dog er Trump en betydelig større politisk amatør enn le Pen.
At le Pen klarer å mobilisere såpass som hun gjør, i et land som er ca. 347% mer politisk avansert og bevisstgjort enn USA, betyr at hun spiller sitt knippe med moralsk tvilsomme kort med svært så nennsom hånd.

Derfor: Hadde hun vært bare dum og vulgær og spilt på muslim-generert samfunnsfrykt så langt, hadde jeg ikke bekymret meg for at hun kan klare å bli valgt. Problemet er at hun er såpass finjustert i sitt opportunistiske program (les: spisbar et godt stykke inn i de litt dannede kretser, den middelklassen som ser sine jobber forsvinne) at det skal ikke så mye til før hun plutselig drar fullt hus.

Det er faktisk det franske folk som skal stemme, som nå er så godt og motstridig rævpulte av både EU, terrorister og en motbydelig dobbeltmoralsk overklasse at de er inderlig forbanna på en annen måte enn de som drar "Marie Simonsen-analyser" her hjemme; altså den bortskjemte sludreklassen som avviste både Trump og Brexit som utenkelig fordi de ikke tenkte slik som dem. Og som selvsagt aldri har hatt et eksistensielt problem fra tåteflasken til desken. De som skal stemme nå er folk som har blitt fratatt tåteflasken og gjerne vil ha den igjen...
 

22
Media og politikk / Sv: Frankrikevalget: Ny spiker i Europas toleransekiste?
« Nyeste innlegg av Emeritus 24.04.2017, 17:57:32 »
Le Pen er ikke noe nytt fenomen i fransk politikk. I 2002 kom også faren til 2. valgomgang med knappe 17 % av stemmene i første valgomgang. Tre fattige poeng bak vinneren Chirac, Chirac fornedret han imidlertid i andre valgomgang med et resultat på 82/18, Le Pen senior fikk med andre ord et prosentpoeng eller to mer i andre valgomgang, enn i første.

Marine Le Pen deltok også i presidentvalget i 2012, og fikk da 18% av stemmene, eller 3,5 % mindre enn i går, noe som ikke holdt til 2. omgang. Nasjonal Front synes således å være en langt mer stabil faktor i fransk politikk, enn det en kan få inntrykk av når en leser avisene.

En fremgang på 3,5% over fem år, samtidig som de tradisjonelle politiske partiene bryter sammen, skulle gi rom for en langt sterkere fremgang enn fattige 3,5 %. Det er Macron som er sensasjonen, han er partiløs og var bortimot ukjent for noen måneder siden, og feier alt annet av banen.

Nasjonal Front har mye grums og graps i bagasjen og har for øvrig knapt noen politikk når det kommer til økonomi, sosial rettferdighet og andre sentrale spørsmål, praktisk talt alt dreier seg om innvandring, mer politi og forsvar og Vive la France.

Så til de som drar inn Trump i dette og søker etter likheter, hvem har flest fellestrekk med Trump. Le Pen eller Macron?
23
Media og politikk / Sv: Frankrikevalget: Ny spiker i Europas toleransekiste?
« Nyeste innlegg av Telehiv 24.04.2017, 14:08:14 »
Apropos pest og kolera i Frankrike; her er en analytiker som ikke ser det helt store i noen av de to gjenværende:

https://www.dn.no/nyheter/2017/04/24/1045/Utenriks/spar-dyster-fremtid-for-frankrike-etter-seier-for-macron-og-le-pen

Her er litt av det som ellers kommenteres i artikkelen:

Store forskjeller på de to
Etter at det ble klart at Macron og Le Pen var de to som gikk videre i det franske valget, gikk den franske avisen Le Monde gjennom deres programmer.
På den økonomiske fronten blir det påpekt at det er to liberale programmer, men på ulike vis. Macron vil spare inn 60 milliarder euro i det offentlige gjennom kutt.
– Nasjonal Front, som opprinnelig ville forsvare de små næringsdrivende mot skatter og offentlig inngrep, er også blitt eksponent for offentlig styring av økonomien og vidtgående proteksjonisme. Men i økonomiske saker er partiet splittet mellom økonomiske nasjonalister i nord og liberalister i sør, sier professor ved Universitetet i Oslo, Raino Malnes om den økonomiske politikken i Le Pens parti.

Le Monde peker blant annet på å få ned arbeidsledigheten som en kampsak for Macron, mens Le Pen vil redusere sosiale ytelser til innvandrere og prioritere sosial beskyttelse for franskmenn.


Skilles på Europa

Utenrikspolitisk vil Le Pen ut av EU og kvitte seg med euroen. Macron er derimot Europa-kandidaten, og er opptatt av å beholde et godt forhold til EU. De skilles også ved at bare Le Pen vil lette russiske sanksjoner.
Et spørsmålstegn rundt Macron har vært hans manglende utenrikspolitiske erfaring.
– Macron er yngre og har ingen erfaring fra internasjonal politikk. Men han er smart og vil lære fort. Macron vil verne om integrasjonen i Europa og ellers videreføre fransk politikk, det vil si ingen spørsmålstegn ved NATO og alliansetilknytningen, men heller ingen instinktiv oppslutning om politikken USA til enhver tid fører, sier Malnes.
Også innvandring er et område hvor de to kandidatene strides. Le Pen er kjent for å være innvandringskritisk og vil stenge grensene. Macron er derimot mer åpen for innvandring. Chabert forteller at han har vært åpen for å ta imot flere flyktninger i likhet med Tyskland.
24
Media og politikk / Sv: Frankrikevalget: Ny spiker i Europas toleransekiste?
« Nyeste innlegg av Telehiv 24.04.2017, 11:41:59 »
Det motsatte kan like gjerne skje, Le Pen har ikke fått støtte av noen av de etablerte partiene, begge disse har allerede gått ut og bedt sine velgere å stemme på Macron.

Vi deler nok de fleste synspunkt rundt dette, ikke minst at le Pen neppe vil bidra til Frankrikes videre sivilisasjonsutvikling :-)
Men dette at de etablerte partiene allerede har "gått ut og bedt sine velgere å stemme på Macron", kan være en bjørnetjeneste for nettopp Macron:

For husk: Hvorfor er le Pen blitt en så stor utfordrer som hun vitterlig er blitt?
Jo, ikke minst pga. folkets økende og brede mistillit til den etablerte sentralmakt, som fjernstyrer dem både fra Paris og Brussel.
De etablerte går nå i praksis ut og sier: "Dere stemte kanskje ikke på oss, men stem da i hvert fall på en av våre medløpere, slik at ikke le Pen begynner å true våre behagelige posisjoner".

Begynner folk å se DEN, ja, da kan mye skje....
25
Media og politikk / Sv: Frankrikevalget: Ny spiker i Europas toleransekiste?
« Nyeste innlegg av Emeritus 24.04.2017, 09:04:04 »
Frankrike har i motsetning til USA et rent flertallsvalg hva angår presidenten. Skal Le Pen vinne må hun overbevise eller flytte en fem - seks millioner velgere for å endre på den 40/60 fordelingen som prognosene gir nå - der er ca. 46 millioner registrerte velgere.

Det motsatte kan like gjerne skje, Le Pen har ikke fått støtte av noen av de etablerte partiene, begge disse har allerede gått ut og bedt sine velgere å stemme på Macron. Og terroranslag kan en nesten legge inn regnestykket. Der var som kjent et terroranslag rett foran valget nå som kom så sent før valget at det ikke kunne fanges opp av meningsmålingene, og Macrons og Le Pens oppslutning ble ikke endret i forhold til de siste meningsmålinger tatt opp før terroranslaget og det endelige valgresultatet. Franskmennene forstår nok at terroranslagene dels har som formål å påvirke velgerne, slik at et terroranslag like gjerne kan slå ut motsatt vei.

Jeg tør hevde at både Brexit og Trump har bidratt til å svekke den høyrepopulistiske bevegelse i Europa. At vi har en amerikansk president som åpent oppfordrer til å bryte ned EU og så utilslørt fremhever at alle andre deler av verden skal være en slags klientstater til USA, faller ikke i god jord hos franske eller øvrige europeiske velgere.

Vi kan allerede fastslå at Wilders floppet i Nederland. Mitt stalltips er at den samme konklusjonen kan trekkes om 14 dager i Frankrike hva angår Le Pen. Der er mye å plukke på Le Pen, også hun har et problem knyttet til påstander om at hun har trikset med EU midler og hennes forkjærlighet for Putin og russiske penger ligger jo der;

http://www.bbc.com/news/world-europe-39478066

Så hva med litt ekte fransk nasjonalisme? Hva mener de Madam Le Pen, med å ta i mot millioner av $ og politisk støtte av d'herrer Trump og Putin, som begge har som uttalte politiske motiv å svekke Europa? 
26
Media og politikk / Sv: Frankrikevalget: Ny spiker i Europas toleransekiste?
« Nyeste innlegg av Telehiv 23.04.2017, 23:02:06 »
I UK og i USA var det tale om noen prosenter avhengig av hvilken meningsmåling en omtaler.

Her var det vel slik at meningsmålingene en stund i forveien stort sett ikke levnet verken Trump eller Brexit en sjanse, hvorpå begge vant men på relativt lite flertall. I USA egentlig bare pga. valgmannsystemet og ikke totale stemmer.
Det kan faktisk være at 40/60 for le Pen nå er ganske så nær i tilsvarende fase for Trump og Brexit, så her kan alt skje. Tenk for eksempel om vi får en ny terrorsak i Frankrike før andre runde....
   
27
Media og politikk / Sv: Frankrikevalget: Ny spiker i Europas toleransekiste?
« Nyeste innlegg av Emeritus 23.04.2017, 22:18:44 »
I UK og i USA var det tale om noen prosenter avhengig av hvilken meningsmåling en omtaler.

Andre runde går om 14. dager og det kan selvsagt skje en del på 14 dager, men prognosene nå er 60% Macron og 40% Le Pen. Her er også et annet element en må ta i betraktning. Frankrike har også et parlament der Le Pen i dag har 2 - to - av 577 representanter og der Macron kan plukke fra øverste hylle som den sentrumskandidaten han er. Det er valg senere i år og da får vi se om de tradisjonelle partiene har fått en varig smell, eller om dette er person og situasjonsbestemt.
28
Media og politikk / Sv: Frankrikevalget: Ny spiker i Europas toleransekiste?
« Nyeste innlegg av Telehiv 23.04.2017, 21:57:17 »
Jeg vil også normalt tro at le Pen vil slite i andre runde, for da vil sentrumskandidaten Macron trolig få en del mer stemmer enn le Pen fra de tapende. Men folk er ikke bare "normalt" forbanna mot the establishment lenger, så jeg er jaggu ikke helt sikker fremdeles, for velgerne har så langt oppført seg veldig uvanlig og gitt Establishment et første sjokk:

Dette er, som Emeritus også berører, første gang i moderne fransk historie at ingen kandidat fra nasjonens to store partier De konservative og Sosialispartiet er i andre runde.

Så får man spekulere på om det kan gi et andre sjokk i andre runde, at le Pen får en langt større andel av oppsamlingsheatet enn nettopp hva lederskiktet i det samme establishment av politikere og media nekter å tro så langt. Slik som i UK og USA.....   
29
Media og politikk / Sv: Frankrikevalget: Ny spiker i Europas toleransekiste?
« Nyeste innlegg av Emeritus 23.04.2017, 21:12:08 »
Det som var spennende med dette valget, var om Le Pen og venstreradikaleren/fantasten Mélenchon ville gå til neste valgrunde.

Slik det ser ut nå, har Macron fått 23,7 prosent av stemmene mens Le Pen får 21,7 og de to andre kandidatene som basert på meningsmålingene hadde noen sjanse, den sittende statsminister Fillon og venstrefantasten Mélenchon, ligger an til rundt 19%.

Valgdagsmålingene er allerede ansett så sikre at Fillon allerede har erklært tap og ber folk stemme på Macron i neste runde.

Så lenge Le Pen skal møte Macron er hun  sjanseløs, hadde valget stått mellom venstrefantasten Mélenchon og Le Pen hadde det fortsatt vært spennende.

Uansett er dette et jordskjelv i fransk politikk da begge de tradisjonelle partiene som har hatt makten etter andre verdenskrig, begge ble slått ut i første runde. Hvor mye av dette som er opprør mot The Establishment, eller en reaksjon på at begge kandidatene for henholdsvis de konservative og sosialistene begge er under etterforskning for korrupsjon, er vel vanskelig å si noe sikkert om, men Macron er på alle måter en Establishmentkandidat. 

Men dette er altså ingen seier for exitbevegelsen eller populismen, tvert i mot. Macron er en sterk EU tilhenger og med mindre meningsmålingene bommer med flere 10 talls poeng før andre runde, blir Macron valgt. Meningsmålingene før første valgrunde viste seg å stemme svært bra hvis ovennevnte valgdagsmåling stemmer med det endelige resultatet.
30
Media og politikk / Sv: Uante følger av AGW
« Nyeste innlegg av stjakobs 23.04.2017, 21:04:00 »
Sider: 1 2 [3] 4 5 ... 10