Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - Telehiv

#2131
Det er jo allmenn enighet om at vanndamp er den suverent viktigste klimaregulatoren for kloden. Dette er derfor selvsagt kjempeinteressante eksperimenter rundt tilbakekoplingseffekter for vanndamp ved ulike CO2-metningsgrader, der man ser motstridende vanndampeffekter på ulike metningsnivåer:
a) at CO2-metning opp til et visst nivå har en viss oppvarmingseffekt (dog proporsjonalt fallende iht økningen i metningsgrad, jfr. den logaritmiske funksjonen) og en positiv skybasert tilbakekoplingsmekanisme knyttet til vanndamp, mens man
b) ved enda høyere CO2-metning finner en negativ skybasert tilbakekoplingsmekanisme (atmosfærisk avkjøling)

På en måte er man derfor i disse fysiske eksperimentene både
a) støttende til CO2-hypotesen på lavere metningsgrader (positiv skybasert tilbakekoplingsmekanisme), som mange alarmistkritikere også kan tilslutte seg, og
b) avkreftende mot CO2-alarmistenes påstander om eskalerende oppvarming dess høyere CO2-nivåer (jfr. "tipping points" påstandene): Tvert i mot hevder begge disse studiene at definerte høyere nivåer av CO2 gir avkjøling i den fysisk testede verden.

Begge disse studiene hevder altså at på et visst høyt CO2-nivå får man avkjølende vanndamp (negativ skybasert tilbakekoplingsmekanisme)
Drotos et al 2020: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/16000870.2019.1699387
Zhang et al 2020: https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1907/1907.06044.pdf   

#2132
Våre medier har trolig igjen grunnlag for en sterk pollusjon (ufrivillig sædavgang) ved tanken på at de kan få større opplag og mer viktighet ved å blåse koronasaken ut av reelle faglige proporsjoner, ref alle de klamme skrittene i klimasaken tilsvarende. Og tidligere eskapader der mediene har blåst opp relativt uskyldige omgangssyker til noe bortimot Svartedauden.   


Professor Ørjan Olsvik ved Norges arktiske universitet har jobbet med mikrobiologi og epidemier gjennom hele yrkeskarrieren

Professor og virusekspert Ørjan Olsvik begynner imidlertid å få nok av dette uvitenskapelige mølet, og retter i Aftenposten (han hadde også en skikkelig salve på NRK i går) skytset først mot Folkehelseinstituttet som med sin dramatiserende atferd i tillegg gir lurve-media alle lissepasninger som trengs, og han sier:
– Utviklingen i Norge den siste uken har vært omtrent som vi kunne anta.
Utlagt: Overhodet ikke i nærheten av de dramatiske utsikter verken Folkehelseinstituttet eller media gir.

Professor Ørjan Olsvik kritiserer altså Folkehelseinstittutet for å gjøre folk unødig redde. Han tror færre nordmenn vil dø av det nye koronaviruset enn av vanlig influensa - tygg på den MSM!!

Den overdramatiserte svineinfluensahypen i 2009
Da svineinfluensaen kom til Norge i 2009, manglet det ikke på advarsler om hvor ille det kunne bli. Helsemyndighetene sa at 1,2 millioner kunne bli syke og 13.000 kunne dø. Det ble startet massevaksinasjon og nesten 550 fikk alvorlige senskader av vaksinen. Rundt 30 personer døde av influensaen.

Professor Ørjan Olsvik – en av Norges fremste eksperter på virus og epidemier – var også den gangen blant dem som mente at norske myndigheter overreagerte. Nå mener han Folkehelseinstituttet er i ferd med å gjenta feilen. I forrige uke skrev de i sin risikovurdering at uten tiltak kunne opp mot 70 prosent av den norske befolkningen bli smittet av det nye koronaviruset.

Etter å ha fulgt bl.a. medias og opportunistiske etaters omgang med klimaspørsmålene med stigende irritasjon de siste tiårene kan jeg ikke si at Olsviks korona-irritasjon er overraskende.


#2133
Quote from: Okular on 05.03.2020, 18:46:22
En observert temperaturøkning sier INGENTING om hva som FORÅRSAKET den samme temperaturøkningen.

Det nytter ikke - som "CO2-gjengen" gjør, helt automatisk - å bare ta for gitt at ens EGEN forklaring står bak, uten engang å ha tatt seg bryet med å se etter om det faktisk er tilfellet. Det er ikke sånn vitenskap funker. Det vil si, EKTE vitenskap funker ikke sånn ...

Interessant poeng, det der  ;)
#2134
Det har vært mye ufrivillig komikk og rasende opptrinn rundt at Norge ikke har hatt generelt gjeldende ID-kort for sine innbyggere. Det varierer f.eks. veldig om folk kan bruke bankkort m/foto osv. i ulike sammenhenger, eller om de må ta med passet også. I utlandet er det lignende usikkerheter ved identifikasjonsbehov. Nå er det imidlertid håp om at flere års ventetid på nye ID-kort kan være over i år:

Lanseringsdato og annen informasjon om de nye ID-dokumentene skal komme i løpet av sommeren. Nye pass og nasjonalt ID-kort skulle opprinnelig være klare i desember 2016, men er blitt utsatt flere ganger.
– Det har vært forsinkelser i arbeidet med pass- og ID prosjektet, men planen er fortsatt å lansere nye pass og ID-kort i år. Det er et høyt prioritert tiltak for politiet, sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad i en pressemelding.


Dette utkastet fra 2018 viser hvordan de nye nasjonale ID-kortene skal se ut. Foto: Politiet / NTB scanpix

Styrker ID-kontrollen
De nye dokumentene skal være vanskeligere å forfalske enn dagens pass.
- I tillegg har politiet styrket ID-kontrollen som gjøres før de utsteder legitimasjon.
- Man trenger ikke søke om nytt pass selv om det blir innført en ny modell.
- I statsbudsjettet er det lagt opp til en felles pris for både pass og ID-kort: 570 kroner for voksne, 342 kroner for barn.

Det skal være frivillig å ha nasjonalt ID-kort.

Dyrere
Norge er i dag ett av tre land innenfor EU/EØS som ikke har innført et nasjonalt ID-kort, sammen med Island og Danmark
I august 2019 meldte politiet at antatt prosjektkostnad hadde økt med 70 millioner kroner til 740 millioner kroner, inklusive ombygging av passkontorer.
Vi får vel aldri vite hvilket konsulentfirma som har hatt fete tider på dette i disse årene? For dette har det en-finger-tastende politiet ganske sikkert satt ut til et utenforstående selskap. Hvis ikke den faste Vi menn-spalten som tar for seg offentlig sløsing kommenterer dette, da...
 
#2135
Viktige klimatema / Re: Global tempereatur
05.03.2020, 15:27:36
Quote from: Emeritus on 04.03.2020, 20:16:43
Sitat Telehiv:

QuoteStudien som ble publisert i det engang velrenommerte tidskriftet Nature konkluderte med følgende: De menneskeskapte CO2-utslippene vil utsette neste istid med omtrent 50.000 år. I tillegg til klimavennenes allerede innføring av 50.000 år fra før. Noen høyere, noen?!

Dette stemmer faktisk noenlunde bra med mine egne beregninger* (jeg heller mer mot ca. 20.000 år,) gi meg linken til denne artikkelen.

* mine "egne beregninger" ble gjort ved hjelp av kalkulatoren på en NOKIA 3410 og baksiden på en meny på Wesselstuen, altså en relativt enkel modell.

Potsdam promoterte seg selv på egne nettsider, ikke minst siden sjefsalarmist Schnellnhuber var med på dette:
https://www.pik-potsdam.de/news/press-releases/human-made-climate-change-suppresses-the-next-ice-age

Dette var mye debattert for 4-5 år siden siden media var ivrige etter å fortelle hva vi hadde stelt til også for den kommende istid. Typisk eksempel var BBC med en rekke artikler, ikke minst siden de har investert pensjonsfondet sitt i klimaalarmistiske interesser og følte de trengte en ekstra dytt der:
https://www.bbc.com/news/science-environment-35307800   

Legger gjerne ut en serie tilsvarende linker, som viser hvordan klimaindustrien lå bak og pøste på med dette Postdamstuntet til alle verdens medier:

https://qz.com/594482/researchers-say-humans-have-postponed-our-next-ice-age-by-at-least-50000-years/

https://www.csmonitor.com/Science/2016/0114/Global-warming-delayed-next-ice-age-by-100-000-years.-Why-that-s-bad-news

https://edition.cnn.com/2016/01/14/world/ice-age-postponed/index.html

Som man ser trykker alle samme leksa:
https://www.nbcnews.com/science/environment/global-warming-could-stave-next-ice-age-100-000-years-n495851
https://www.reuters.com/article/us-climatechange-iceage/global-warming-could-stave-off-next-ice-age-for-100000-years-idUSKCN0UR2G320160113
Osv.

Link til Nature:
https://www.nature.com/articles/nature16494



#2136
Viktige klimatema / Re: Global tempereatur
04.03.2020, 16:58:29
Quote from: ConTrari1 on 04.03.2020, 16:19:19
Isnende graf, det der. Er det ikke mulig å skru frem klimaklokken på Egertorget med noen millioner år?

Vi er iht tidligere/repetitive sykluser snart på overtid med den behagelige (men akk så antatt kortvarige) mellomistiden vi lever i nå.
Dvs. at en brutal nedkjøling kan være rett rundt hjørnet.
En mellomistid eller interglasial er jo en (relativt sett nokså kort) periode med varmere temperaturer som skiller de langt lengre istidsperioder. Den inneværende varmeperioden har vart siden subepoken pleistocen tok slutt med avslutningen av siste nedising, weichsel, 11 400 år tilbake. Den forrige varmeperioden, eem, tok slutt for 115 000 år siden.

Men helst vil det vel ta noen hundre år til før selbuvottene kommer på moten igjen.

Når kan vi vente neste istid?
Det notorisk varmistiske Potsdam-instituttet har faktisk klart å forsterke sin korttids CO2-alarmisme med å koke sammen en oppfølgende langtids utsettelseshistorie: nemlig at dagens menneskeskapte CO2-forhold vil utsette neste istid med 50.000 år (egentlig 50.000 år i tillegg til pal review-kompisenes etablerte påfunn om 50,000 år allerede; se videre).

Men la oss først starte med det som det har vært noenlunde enighet om:
- Norge har de siste 2,6 millioner år vært rammet av over 40 istider.
- Vi har nå en "kort" pause mellom to istider, en såkalt mellomistid, og en gang - kanskje om ubehagelig kort tid - skal isskjoldene igjen bre seg utover landet vårt.

Men når?
Dette har lenge vært et yndet tema blant både geologer og klimaforskere. En rekke edru geologer og geofysikere er derfor blitt rimelig fortvilt over de nye "klimaforskere" som har modellert stadig nye forsinkelser av ny istid ut av all tidligere vettug vitenskapelig basis, jfr. dette:

De siste store istidene i jordens historie har vart i 100.000 år etterfulgt av mellomistider på mellom 10 og 15.000 år. Siden siste istid tok slutt for 11.700 år siden, fryktet man derfor at mellomistiden var slutt – og at en ny istid var på vei. I 1972 troppet f.eks. 42 av datidens "klimaforskere" derfor opp på en konferanse ved Brown University på Rhode Island i USA for å diskutere neste istids inntog. Ikke uventet var denne konferansens "istidspessimisme" analog med at man hadde registrert en tydelig nedkjøling av kloden etter andre verdenskrig. Noe mange "klimaforskere" på 1970-tallet framskrev til en snarlig ny og dramatisk kaldere framtid (noen erklærte også eksplisitt at holocene var i sluttfasen og at en ny istid var på vei). Deres banalt framskrevne Rhode Island-konklusjon var derfor alarmerende og ga mange av disse forskerne sine første 15 minutes of kortvarig fame da konferansen sendte denne meldingen til mediene: "Det er sannsynlig at dagens varmeperiode snart tar slutt, hvis ikke mennesket intervenerer".
Under dette lå dermed en antakelse om at nåværende holocene var i ferd med å avsluttes raskere enn man hadde trodd så langt.
Vel, helt edru kan de neppe ha vært mens de høytidelig proklamerte dette på basis av et par-tre tiår med kaldere klima som til og med var syklisk forventet - eller kanskje bare beruset av egen viktighet for klodens frelse den gangen også? Men de var "pålitelige klimaforskere" da også og påberopte seg en "ny, dypere innsikt utover tradisjonelle sykliske mønstre". Uten at det var klart hva denne nye innsikt bestod av utover banal framskriving ad libitum av noen tiårs kaldere klima. Ren magibesvergelse den gangen også altså, så dermed var det dette vi skulle tro på den gangen.

Men etterhvert som den kalde etterkrigsperioden midt på 1970-tallet snudde til en varmere periode, har klimamodellene iht "ny korrekt framskrivingslære"  i stedet blitt foret med innebakte algoritmer for menneskeskapt CO2-generert oppvarming. Og til slutt fant the usual suspects dermed at menneskenes onde gjerninger ikke bare vil skape et samtids-Thermageddon men også vil utsette neste istid med 50.000 år. Høytidelig nok nå også.

Men for Thermageddonistene i Potsdam var selv dette for slapt:
De har i takt med sine skamløst utagerende varmeinduserte modeller utsatt neste istid med 50.000 år til:
De kom for ikke så lenge siden nemlig fram til at neste istid høyst sannsynlig ikke vil inntreffe før om over 100.000 år. Basert på en modellering med innbakte forutsetninger om at solinnstrålingen til nordlig halvkule er styrt av jordens bane rundt solen (som Milankovitch skulle sagt det selv) + CO2-nivået i atmosfæren.

Studien som ble publisert i det engang velrenommerte tidskriftet Nature konkluderte med følgende: De menneskeskapte CO2-utslippene vil utsette neste istid med omtrent 50.000 år. I tillegg til klimavennenes allerede innføring av 50.000 år fra før. Noen høyere, noen?!

Men mat skal de ha!

 
#2137
Viktige klimatema / Re: Global tempereatur
04.03.2020, 15:00:53
Når man ser på de lange istidssyklusene (jfr. Milankovitch) versus de ubehagelig korte mellomistidene, og tenker over at dagens koselige, tempererte mellomistid (holocene) etter alle solemerker (pun intended) går mot en stadig nærmere avslutning - ja, da er det ikke Thermageddon jeg er mest bekymret for:

#2138
Quote from: ConTrari1 on 03.03.2020, 15:30:31
Heh, det er riktig :-) Freeman Dyson. Noen ganger er navn på  engelsk vanskelig å skille mht for- og etternavn.

Jeg startet med å surre i trådtittelen, så jeg er vel kilden til dette  :o
Stokket om nå.
#2139
Det har lenge vært angitt mer enn 20 kalde på Svalbard i vinter, etter en heller varmere start på senhøsten/forvinteren da de varme lavtrykkene fra Atlanteren traff Svalbard en stund, før de la seg mer eller mindre permanent over vest-Norge de siste par-tre måneder.
Det er derfor ikke så overraskende at det nå meldes at sjøisen rundt Svalbard har økt mye i vinter.

Denne artikkelen har en masse kart og data både for i år og tidligere år, og er svært informativ for dem som vil ha seg en bedre oversikt over de siste tiårs historikk:

Link: https://wattsupwiththat.com/2020/03/03/svalbard-norway-now-has-more-polar-bear-habitat-than-it-did-two-decades-ago/



Det er heller ikke så ofte at det har vært mer eller mindre sammenhengende ismasser (pakkis/tett drivis) ned til Bjørnøya, slik det er nå.
Her kan vi se spredningen av "very close drift ice" sørover nå:



Jeg vil tro at de siste års nedkjøling av Nord-Atlanteren (jfr. rundt Grønland også) på ca. -1,5C må ha noe med dette å gjøre også, og ikke bare lufttemperaturen. Men igjen, det gjenstår noen år før vi kan si med større sikkerhet at trenden har snudd mot kaldere igjen (på en bredere basis enn ulike lokale nordkalott-regioner).

 
#2140
Quote from: Emeritus on 02.03.2020, 14:45:04
Jeg kan ikke se hva Curry har med dette å gjøre, den artikkelen hun viser til er jeg kjent med og gjelder en bre, Jakobshavn, som ligger på vestkysten av Grønland. Innleggets overskrift og innhold synes å gjelde hele Grønlandsisen som har over 100 navngitte breer. Dette er jo som å hevde at temperaturene har sunket i Europa ved å påvise at de har sunket i Portugal, men steget på resten av kontinentet. Riktignok begynner du med Jakobshavn, men alt under bildet gjelder iskappen som helhet der du bl.a. hevder at utviklingen er i strid med IPCC's prognoser, mens den reelle utviklingen ligger i øvre del av IPCC's prognoser. Nå har jeg vist til to kilder, der kom minst en artikkel til i fjor som viser omtrent det samme, men som benyttet andre metoder.

Tillegg: Her er den andre artikkelen:

https://www.pnas.org/content/116/19/9239

Virker ikke som du leser hva jeg faktisk skriver, og hva jeg faktisk linker til: Også den andre artikkelen jeg linket til dreier seg om Jakobshavnbreen.
Sier du at du har lest artikkelen jeg linket til først? Mulig det, men jeg har ikke sett du har kommentert den før? Den ble jo publisert for bare noen uker siden. Og det er den nye artikkelen også Curry konkret kommenterer, og har altså absolutt med saken å gjøre.

Den kystnære Jakobshavnbreen på vestsiden av ismassivet er mye studert over flere hundre år, bl.a. fordi den er så dynamisk, lett tilgjengelig for observasjon, og reagerer så tydelig på klimaskifter.
Det er derfor interessant at den nå har vokst kraftig i flere år. Det samme ble registrert ved innledningen til forrige kaldere periode på Grønland.
Fjorårets artikler ble bl.a. sitert på at:

"Airborne altimetry and satellite imagery show that Greenland's largest glacier, the Jakobshavn, has been re-advancing, slowing and thickening by over 100 feet from 2016 to 2018. New NASA data show that the Jakobshavn Glacier also grew from 2018 into 2019, marking three consecutive years of growth."

Siden har det altså kommet til enda et år med sterk vekst, ikke uventet hvis man ser på historiske sykluser isolert.

#2141
Quote from: Emeritus on 02.03.2020, 13:48:18
Hæ? Massetapet på Grønland var nær rekordstort i 2019:

Som det framgår av trådstarten snakker jeg om Jakobhavnsbreen og ikke massebalanse. Jakobshavnbreen er imidlertid den i særklasse viktigste delen av hovedmassivet, og endring i denne er selvsagt av interesse mht trendutvikling mer generelt. Curry kommenterer den nye artikkelen (fra nå i februar) jeg linker til med de samme stikkordene jeg brukte i trådstarten:

"Greenland's largest glacier (Jakobshavn) has rapidly thickened since 2016. Thickening has been so profound the ice elevations are nearly back to 2010-2011 levels. The nearby ocean has cooled ~1.5°C – a return to 1980s temperatures."

Link: https://judithcurry.com/2020/02/15/week-in-review-science-edition-118/

#2142
En ny studie viser at Grønlands største bre Jakobshavn har vokst kraftig siden 2016. Så mye at høyden på breen nå er omtrent tilbake til 2010-11 nivåene.
Havet rundt Grønland har i samme periode blitt ~1.5°C kaldere, dvs. tilbake til temperaturnivået på 1980-tallet. 

Link: https://the-cryosphere.net/14/211/2020/tc-14-211-2020.pdf

Dette er blitt observert også tidligere, og jeg kommenterte i sin tid denne artikkelen som kom for nesten ett år siden:

Link: https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2019/03/28/195565296/isbreen-pa-gronland-vokser-men-det-er-ingen-gladnyhet



Nettavisen hadde en artikkel i 2015 som viste til det forhold at IPCC i 2013 predikerte akkurat det motsatte av det som skjer nå både mht. issmelting og tilhørende havstigning:

Link: https://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/nasa-trolig-ikke-til-a-unnga-at-havet-stiger-1-meter/3422956209.html
 
Saken er altså at man ikke må bli for rask i konklusjonene fra noen side i saken, verken mht. smelting eller tilfrysing.
De siste par tiår har ting stort sett variert mer sideveis - noen få kaldere år etterfulgt av noen få varmere år, osv. - enn de klart mer stabilt varmere 80- og 90- årene, også det i tråd med forventet naturlig syklus etter den kalde etterkrigstiden.
Akkurat nå ser det imidlertid ut til at de naturlige (kalde) syklusene i nordområdene begynner å trumfe det man måtte mene at CO2-økning kan stelle i stand.
Så får vi se hvor lenge og raskt utviklingen mot en kaldere periode vil strekke seg.
Stadig flere forskere, også en del av bidragsyterne til IPCC, ser nå en kaldere periode de neste par tiårene. Vi får se om dette blir fanget opp og kommentert i neste rapportsekvens.


 
#2143
Freeman Dyson døde av ettervirkninger etter et fall forrige uke, og ble 96 år gammel, aktiv til det siste.
Dyson var en av vår tids mest anerkjente fysikere, sentral innen bl.a.kvantefysikken/kvanteelektrodynamikken og kjerneforskningen, uredd og alltid ivrig med i debatter med kvasse fronter. Han var vanskelig å sette i bås, han var demokrat og støttet Obama selv om han syntes han var på feil spor ifm. klima.



WUWT har en omtale av ham her:

Link: https://wattsupwiththat.com/2020/02/29/climate-skeptic-freeman-dyson-dies-at-96/

PS: Litt rart å tenke på at dametukler Pachauri som døde 13 febr. og som regjerte FNs hellige klimamakt i en årrekke, ikke vil få en eneste minneartikkel ad faglig habitus (hva skulle det være?!) i sitt ettermæle, mens Dyson - systematisk motarbeidet av de samme krefter - vil få en strøm av faglige takksigelser fra de tyngste fysiske/naturvitenskapelige fagmiljøene i minneartiklene som kommer nå.


#2144
Det er ikke mye å høre i NRK & de om den innefrosne isbryteren som skulle tilby mannskapsskifte for Mosaic-ekspedisjonen ombord på Polarstern. 
Nå er det visst for langt/logistisk vanskelig med helikopter, og noen flystripe ble bare med de naive planene de startet med.

Det er som vanlig alternative media som - med aldri sviktende skadefryd - melder når vi har nye årganger med ship of fools:
Link: https://resett.no/2020/03/01/ny-polekspedisjon-sliter-med-isen-i-arktis/

Men er det ikke lov å le litt av disse alltid fastskrudde polarheltene da?

Et par av kommentarene er vel egentlig bedre enn selve artikkelen, som jeg syns ikke sier stort mer enn min utsøkt saklige trådstart allerede har gjort (og knapt nok det). Her et par svisker som trolig svir godt i de edle klimahysterikeres gustne sjeler:

Mainframe
Det er nesten så en ikke tror det man leser, et diesel-monster med opp mot 150 mennesker skal ligge i ismassene og spy ut dieseleksos i et helt år.
Og det av en klimamenighet som pålegger vanlige mennesker klimahysteriske avgifter, angivelig for å redusere klodens CO2 utslipp.
Skal denne galskapen aldri ta slutt?


Og noen får mye sagt med langt mildere ord:

Ragn
Det er minusgrader der oppe.

Og noen viser jo til og med til tidligere klimaforskningsomklamret kunnskap:

Jon Faller
Til orientering: nordpolen har i følge nobelprisvinner Al Gore vært isfri siden 2014. Så jeg skjønner ikke hva de klager på.

Og Per Øyvind Ness prøver til og med en oversikt over de sykliske mønstrene der oppe:

Per Øivind Næss
Moro når virkeligheten begynner å få gjennomslag. Følgende skriv fra 2010 forteller hva som er under utvikling. Det tok ti år og kjøligere vann før bløffmakerne begynner å blir mindre skråsikre. Gjennomsnittlig isdekke rundt Nordpolen påvirkes av blant annet Stillehavsstrømmen PDO (Pacific Decadal Oscillation). Denne havstrøm veksler ca hvert 40-45 år. Den strømmer opp langs vestkysten av Alaska, og fører varmt vann inn i Nordpol bassenget. Denne havstrøm snudde igjen vinteren 2007-2008, noe som vil gi gradvis lavere vanntemperatur i Nordpolbassenget, som igjen gir et større gjennomsnittlig isdekke. Mer is gir større refleksjon av varme ut i verdensrommet, resultatet er kjøligere vær rundt Nordkalotten spesielt i vinterhalvåret frem til ca 2050, da havstrømmen PDO igjen snur. Her i Norge vil vi oppleve dette som noe lengre, kjøligere og derved mer snørike vintre frem mot 2050, noe liknende de vintre vi hadde på 1940-1950 og 1960 tallet. Da Amundsen seilte Nordvest passasjen i 1903-1906 møtte han mye is, hadde Amundsen ventet til 1932 kunne han ha seilt i nærmest isfritt farvann i de samme områder. Et eksempel fra USA: Vinteren 2010 frøs grønnsaker på friland i Midtvesten til langt ned i Mexico, og grønnsakprisene ble tre doblet. Sist dette skjedde var i 1952. Vinteren 2017-2018 er et eksempel på denne lengre og noe kjølige vinter vi vil oppleve mer av frem mot cirka 2050. Men husk, vær og temperatur er aldri likt noen dag eller år, været varierer alltid.
http://www.ebnorge.no/fns-co2-svin...

Nå mangler bare at Ole Gunnars menn vinner også dagens kamp, da står ikke polarisen til påske!
#2145
MOSAiC-ekspedisjonen er en av de største Arktisekspedisjonene noensinne, med forskere fra 20 land som i et samlebegrep skal studere "klimaprosessene i det sentrale Arktis". Forskningsfartøyet Polarstern dro avgårde i september i fjor for å være ett år i isen. Planen er at det skal returnere til Bremerhaven i oktober i år. Skipet har et mannskap på 300 som skal avløses hver tredje måned ved hjelp av isbrytere, helikoptere og fly. Planen med det siste var å etablere en landingstripe på et tilstrekkelig stort isflak. Men transportlogistikken for avløsning sliter pga. uventet mye og tykk is, som beskrevet nedenfor.


Her et eldre bilde av skipet da det var i Antarktis

Transport inn og ut av isen ser ikke helt ut til å gå etter planen, selv om enorme beløp er investert (160 millioner euro, altså over halvannen milliard kroner) for at alt skal gå som planlagt: Radio Bremen informerer jevnlig om situasjonen og melder nå at den russiske isbryteren "Kaptein Dranitsyn" sitat:
"was headed over to carry out a scheduled crew exchange but ended up consuming too much fuel trying to break through the up to 160 centimeters thick sea ice. Now the supply icebreaker no longer has enough fuel for the return trip because of the high energy consumption in the ice."

Og videre:
"There were few open or thin spots, one official explained. The Alfred Wegener Institute (AWI) in Bremerhaven is now looking for solutions, and several options already prepared for such situations are being examined". 

Det sentrale Arktis har rett og slett frosset betydelig mer til i vinter enn man regnet med.

Litt om norske interesser i prosjektet:
Forskerforum har en tidligere omtale her: https://www.forskerforum.no/verdens-storste-arktis-ekspedisjon-seiler-fra-tromso/

Her skriver man f.eks. at:
"For første gang siden Nansen skal et forskningsskip fryse fast på et isflak og drive gjennom Arktis i løpet av et drøyt år. Seks norske institusjoner deltar. I 1893 dro Fridtjof Nansen avgårde i Fram for å la skipet fryse fast i isen og drive over Nordpolen. Fram nådde ikke polpunktet, men kom seg gjennom isen. Siden er det ingen som har lagt ut på en tilsvarende forskningsferd. Inntil nå. 20. september drar det tyske forskningsfartøyet Polarstern fra Tromsø.
– Dette er et historisk øyeblikk for meg. Jeg skal definitivt være der, sier Rolf Gradinger ved UiT-Norges arktiske universitet i Tromsø.

I fem år har professoren i arktisk marinbiologi vært med på å planlegge det som avisen The Guardian kaller tidenes mest ambisiøse forskningsekspedisjon. Skipet skal reise til den sibirske siden av Nordpolen, fryse fast i et stort isflak og komme ut i Framstredet mellom Grønland og Svalbard om et år. På isflaket skal de bygge forskningsstasjoner og foreta målinger.

600 forskere fra 70 forskningsinstitusjoner i 15 land deltar i Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate (Mosaic), blant dem Nansen-senteret NERSC, Norsk polarinstitutt, NTNU, Universitetet i Bergen (UiB) og UiT-Norges arktiske universitet.

Måler i polarnatten
Vanligvis forlater forskere Arktis når sommeren er over og vintermørket kommer. Men Mosaic-ekspedisjonen skal samle data om isen, atmosfæren, vannet og økosystemet gjennom et helt år.
– Jeg forventer at dette kommer til å endre fullstendig hvordan vi ser på Arktis. Dataene vil forme arktisk vitenskap i flere tiår framover, helt ned til hvordan jeg underviser om Arktis her i Tromsø, sier Gradinger.


Link til ekspedisjonens hjemmeside: https://mosaic-expedition.org/interview-with-markus-rex/