Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - Telehiv

#1696
Prof. Fritz Vahrenholt har kommentert årets globale temperaturutvikling, og viser til at målingene både på land og i havet fortsetter å synke, jfr. grafen for JRC-analysen, og særlig for den sørlige halvkule (blå linje):



Forskningsmiljøene er nå rimelig samstemte på en høy sannsynlighet for en (kald) La Nina i Stillehavet til vinteren. Det ventes derfor en ytterligere nedgang i temperaturene fram til våren 2021. Den allerede begynnende nedkjølingen i Stillehavet framkommer i illustrasjonen her:



Link: https://kaltesonne.de/monatliche-sonnenkolumne/#more-45191

#1697
Jeg vil tro det i dag er mange i Norges land som stopper opp og minnes denne musikkopplysningspioneren i NRK.



I over 50 år - tross at han bare ble 73 år; hvem kunne tro det?! - har han med sin lavmælte og alltid godt forberedte stil introdusert Norges radiolyttere til omtrent det som finnes av både mainstream og all slags avantgardemusikk, blues, jazz, og han var tøff nok til å legge ut den første upolerte punken mens Ønskekonserten og Nøtteliten fremdeles dominerte eteren.

I min ungdom tok jeg opp programmene hans på bånd for å sikre at jeg ikke hadde mistet bakgrunnsinfoen som alltid fulgte med i hans programmer.
Jeg tror alle følte seg beriket og oppdaterte når Harald Are Lund hadde introdusert oss for en ny (eller gammel, for den saks skyld) retning i musikken, og den upopulære om han mente det trengtes. Vi har vel neppe fått lytte til en så fordomsfri musikkjournalist noen gang, og jeg tviler på at noen i vår trend-nevrotiske tid vil fylle de samme skoene igjen. Det er mange gode minner som fyller tankene når denne kulturelle evighetsmaskinen har måttet gå ut av vår tid. Fred over hans minne.

 




#1698
Quote from: ConTrari1 on 08.09.2020, 21:08:31
....og snart vil aksjen utgjøre én prosent av S&P500.[/i]

Men der ble Tesla altså vraket, jfr. oppdateringen på mitt forrige innlegg mens du skrev ditt!
#1699
ConTrari1,
i kveld ser det ut til at du får (i alle fall foreløpig) rett i din skepsis til "investeringer som har det minste snev av politisk korrekthet  og moralisme i seg", for i dag har Tesla fått seg en kilevink på NYSE så det holder: Var raskt ned 15-16% de første timene etter åpning, og i skrivende stund er den nesten ned 20%.
Så får vi se om dette er begynnelsen på en lengre fallprosess ned mot mer fundamentale verdinivåer, eller om spekulantene klarer å kjøre den oppover en runde til. Her er det nemlig mer psykologi og "ny verden"-svermeri enn revisorrealisme ute og går.

PS: I dag la Finansavisen ut en kritisk analyse som gir uttrykk for svært skeptisk holdning til aksjeprisingen:
https://finansavisen.no/nyheter/bil/2020/09/08/7564475/tesla-er-den-farligste-aksjen-pa-wall-street

Og så skal man ikke glemme at markedet i dag fikk vite at aksjen har blitt vraket fra å komme med på S&P 500 indeksen, som trolig er den direkte årsaken til dagens brutale fall:
https://e24.no/boers-og-finans/i/56JmP6/tesla-aksjen-stuper-etter-indeks-vraking



#1700
Quote from: stjakobs on 08.09.2020, 15:06:14
Resett har lagt ut min oversettelse av Michael Crichtons vedlegg I fra boka "State of Fear".

"Eugenikken, lysenkoismen og kampen mot klimaendringer har mange fellestrekk":

https://resett.no/2020/09/08/eugenikken-lysenkoismen-og-kampen-mot-klimaendringer-har-mange-fellestrekk/

Det er en tankevekkende tekst det der, Steinar.
Og vi ser vel igjen en poengtering av det underliggende mønster i alle hersketeknikker: Dess mer makt en herskende teori gir eierne, dess mer skråsikkert argumenterer disse for teoriens enestående sannhetsverdi.
#1701
Quote from: ConTrari1 on 08.09.2020, 11:37:10
Og Mörner er medlem av Klimarealistenes vitenskapelige råd, bare for å ha nevnt det.

Ja, jeg håper det kommer mer fra den kanten hos Klimarealistene etter hvert. Vi trenger litt "nordisk" påfyll nå.
Men ute i verden er det etter hvert en tung tendens i retning nytt Grand Solar Minimum, bl.a. i India:

A. K. SINGH AND A. BHARGAWA: "SOLAR CYCLES 25 AND 26 [WILL BE] VERY SIMILAR TO THE DALTON MINIMUM

I 2017 kom dette arbeidet: https://www.researchgate.net/publication/320034312_An_early_prediction_of_25th_solar_cycle_using_Hurst_exponent_A_K_Singh_and_A_Bhargawa_DOI_101007s10509-017-3180-2
I 2019 kom en oppfølging av samme tematikk og metode: https://link.springer.com/article/10.1007/s10509-019-3500-9

Konklusjoner:
Singhs og Bhargawas resultater indikerer en sterk nedgang i solaktiviteten, og at den vil "bunne ut" i 2043:



Singh og Bhargawa skriver at dette er "very much comparable" til de ulike prediksjonene fra andre forskere på området, som Schatten og Tobiska (2003) som prediserer tilbakekomsten av Maunder Minimum forholdene, Hathaway og Wilson (2004), Du og Du (2006), Clilverd et al. (2006), Quassim et al. (2007), Abdusamatov (2007), Hady (2013), Shepherd et al. (2014).
Vi har knapt nevnt disse forskerne her på forumet så langt, men vi ser at GSM-varslene etter hvert har bygd opp en betydelig forskningsstøtte i solforskningsmiljøer over hele verden. Dette er nok også en sentral årsak til at også NASAs solforskere - i direkte konflikt med øvrig IPCC-miljø - de siste par årene har kommet ut med lignende prediksjoner for de neste tiårs fallende solaktivitet. NASAs solforskningsmiljø har nok innsett at de ville risikert å havne utenfor det gode forskningsselskap hvis de fortsatte å benekte disse forholdene som har så bred støtte i øvrig solforskning. 

Metode - Singh og Bargawa
"Most of the workers have made their predictions based on sunspot numbers and our results were very much comparable to them," skriver Singh og Bhargawa. Og "apart from sunspot numbers, we have also considered F10.7 cm index and Lyman alpha index for the predictions of solar cycles 25 and 26."

Electroverse har også her gitt en popularisert intro til disse studiene:
https://electroverse.net/solar-cycles-25-and-26-will-be-very-similar-to-the-dalton-minimum/



#1702
Jeg nevnte Nils-Axel Mørner i forbindelse med utsiktene til et nytt Grand Solar Minimum (GSM) i tiårene framover. Mørner er bl.a. tidligere sjef for paleogeofysikk og geodynamikk ved Stockholms universitet. Hans arbeider rundt sykliske klimavariasjoner faller inn i samme GSM-konklusjoner som de forannevnte Zharkova, Scafetta, Soon, m.fl. 

Mørners studier både om havstigningsforhold (som bestrider IPCCs akselerasjonspåstander) og kommende solminima er blant dem som har fått IPCCs vaktbikkjer mest på nakken. Ifm med publikasjoner i journalen PRP i 2013 ble angrepene så voldsomme at redaktøren valgte å legge ned journalen. Angrepene skyldtes den gangen bl.a. at Mørner skrev i et Special Issue i PRP at:
"Obviously we are on our way into a new grand solar minimum. This sheds serious doubts on the issue of a continued, even accelerated, warming as proposed by the IPCC project."

Dette er som tidligere nevnt her på forumet konklusjoner som rent solteknisk nå til og med støttes av NASA, selv om de så langt er programforpliktet til å tone ned kjøleeffekten av dette. Men den gangen rettet man tungskytset mot Mørner på rappen.

I 2015 skapte Mörners studie "The Approaching New Grand Solar Minimum and Little Ice Age Climate Conditions" igjen debatt ved at han gjentok at i årene 2030-2040 vil solen gjennomgå et nytt grand solar minimum (GSM). Mørner viste til en rekke forhold som indikerte dette:
- the phasing of sunspot cycles,
- the cyclic observations of North Atlantic behavior over the past millennium,
- the cyclic pattern of cosmogenic radionuclides in natural terrestrial archives,
- the motions of the Sun with respect to the center of mass,
- the planetary spin-orbit coupling,
- the planetary conjunction history, and
- the general planetary-solar-terrestrial interaction.

Effekten for arktisk isutbredelse framkommer bl.a i denne figuren:



De som ønsker å lese mer av Mørner rundt dette kan f.eks. se på hans 2015-publikasjon:
https://www.researchgate.net/publication/284205134_The_Approaching_New_Grand_Solar_Minimum_and_Little_Ice_Age_Climate_Conditions

Electroverse gir også her en lettfattelig intro til saken:
https://electroverse.net/prof-nils-axel-morner-the-approaching-new-grand-solar-minimum/



#1703
Vi har i flere tråder her på forumet sett på forskere som Zharkova, Scafetta, Soon, Mørner m.fl. som spår en kommende kuldeperiode ifm. et "Modern Grand Solar Minimum" de neste tiårene.
Electroverse.net minner i en ny artikkel om nesten 20 år gammel solforskning som også lander på nytt solminimum, med 2030 som et første kuldemaksimum. Vi snakker om studien New Little Ice Age Instead of Global Warming? (2003) av Dr. Theodor Landscheidt ved det tyske Schroeter Institute for Research in Cycles of Solar Activity.

Dr. Landscheidt døde året etter denne artikkelen kom ut.
Allerede i abstractet gis det klar beskjed om hva hans forskning signaliserer:

"Analysis of the sun's varying activity in the last two millennia indicates that contrary to the IPCC's speculation about man-made global warming as high as 5.8C within the next hundred years, a long period of cool climate with its coldest phase around 2030 is to be expected."

De som ikke tar seg tid til å lese originalartikkelen kan få det meste av poengene ved å lese Electroverse sin gjennomgang her:
https://electroverse.net/new-little-ice-age-instead-of-global-warming-by-dr-theodor-landscheidt/

Link til Landscheidts originalartikkel: http://plasmaresources.com/ozwx/landscheidt/pdf/NewLittleIceAgeInsteadOfGlobalWarming.pdf

#1704
Dessverre har min harde kritikk av studenter og skolelevers smitteatferd vært mer enn berettiget:
Nå ser det ut til at oppblomstringen ifm. den vettløse smittespredningen i skolemiljøene har spredd seg videre til andre områder og grupper i Bergen.
Akkurat nå varsler Haukeland sykehus at de setter inn vakter og muligens stenger for besøkende pga. smitte ved seks ulike avdelinger.
Problemet forsterkes av at smitteveiene er ulike og kommer utenfra.

BT: https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/lA7dok/syv-ansatte-smittet-paa-haukeland-dette-bekymrer-oss
Dagbladet: https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=41927
#1705
Quote from: ConTrari1 on 07.09.2020, 09:15:54
Extinction Rebellion har foretatt et nytt stunt i Storbritannia, nå blokkerer de adkomsten til produksjonsstedet for Murdoch-aviser. Kan man ikke argumentere, må man sabotere.

Flere titalls demonstranter fra gruppa Extinction Rebellion lenket seg til biler og bambusstillaser for å blokkere veiene utenfor trykkerier i Broxbourne nord for London og Knowsley nordvest i England.

Her trykkes de Murdoch-eide avisene The Sun og The Times, i tillegg til Daily Telegraph, Daily Mail og Financial Times.

– Målet er å fokusere på disse selskapenes uvilje til å rapportere riktig om klimakrisen og den økologiske krisen, og deres vedvarende manipulasjon av sannheten til å passe deres egen personlige og politiske agenda, uttaler gruppen.


https://www.document.no/2020/09/05/70-miljoaktivister-pagrepet-etter-aksjon-mot-britiske-aviser/

Nå er jo de nevnte aviser riktignok ikke på alarmismenivå med The Guardian og BBC, men det blir jo veldig komisk når denne rebell-gjengen går til angrep mot "klimasannhetsmanipulasjoner" når mer edru personer syns også disse avisene er altfor villige til å være med på nettopp den substansløse klimaalarmismekarusellen.
Men nå er det ikke akkurat våre beste forskere som løper rundt der ute i gatene, da...

- og så er der så mange deilige klimavennlige verdier å hente ut av de knuste butikkvinduene


#1706
Quote from: ConTrari1 on 07.09.2020, 09:09:04
Jeg er svært mistenksom overfor alle investeringer som har det minste snev av politisk korrekthet  og moralisme i seg, og holder meg derfor langt unna et firma som Tesla. Faren for å narre seg selv på moralsk grunnlag er altfor stor, risikoen for ønsketenkning likeledes. Nå kommer et kraftig varsko om overprising av Telsa-aksjen (ikke den første, vel å merke) :

Tesla-aksjen har steget 400 prosent i år.

Nå advarer sjef for analyseselskapet New Constructs, David Trainer, mot at Tesla er den farligste aksjen på Wall Street.

Han sier Tesla-aksjen handler til en verdi som er 159 ganger større enn fremtidig inntjening, såkalt P/E (price earnings).

- Vi mener dette er en stor, stor - en av de største noensinne - korthusene som er klar til å kollapse, sier Trainer.

https://investor.dn.no/#!/Oversikt/Direkte/60991

En av faktorene bak den hemningsløse kursdrivingen i Tesla: "Miljøstøtte"
Flere analytikere har pekt på at Elon Musk inntektsførte ekstra mye miljøstøtte fra myndighetene i andre kvartal 2020 for å produsere "miljøvennlige" biler.
- I 2018 og 2019 lå støtten fra 54 dollar til 216 dollar i kvartalet.
- Selskapet indikerte ifm Q2 at miljøbidraget i år vil utgjøre rundt 1200 dollar per bil, altså 300 dollar i kvartalet.
- Tesla samlede grep rundt "miljøstøtte" gir dermed enda en ekstra støtte for kursen: I første kvartal tok selskapet ut 354 "miljø"-dollars og nå i andre hele 428 dollar.
- Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Asset Management har tidligere advart mot bobletendenser da aksjen var opp over 500 prosent det seneste året, og han sa nylig at de dermed neppe får mer enn rundt 200 dollar i "miløjøstøtte" de neste kvartalene. Selv et klimaforvirret marked vil regne dette inn (og ned) etter hvert.   

Men uansett er kursen så langt altså hinsides høy ifht faktisk produksjon. Men likevel har den steget og steget mens ellers antatt edru analytikere har varslet kræsj. Sissener har jo flere ganger dummet seg komplett på vedvarende shorting i aksjen. Ikke fordi han ikke har rett i sin substansielle analyse men han har tydeligvis ikke skjønt noe om hvor forvirret og forledet markedet er mht. politiske klimaføringer - som ser helt vekk fra produksjonsmessige realiteter og bare dyrker slagord og (midlertidige) støtteordninger. 

Aksjen kan med fortsatt støtte i dette klimasludderet muligens holde seg på disse nivåene (flere tror den skal enda høyere i høst) så lenge markedet fortsetter å virre forvirret rundt i diverse klima-hyper. Men det kommer selvsagt en dag når folk med gammeldags regnestav (uten innlagt CO2-feedback) finner ut hvor de reelle aksjeverdiene i et nøytralt marked faktisk ligger. Da bør Sissener kanskje komme med short'en sin  :o

PS: Tesla vil neppe ha disse taktiske "miljøfordelene" altfor lenge
Næss påpekte i sin kritikk rundt Q2 at andre fabrikanter som ikke er like gode på denne "miljøfaktoren", må kjøpe kvoter fra Tesla.
Enn så lenge gir dette Tesla anledning til å blåse opp kursen på sin "miljøfordel" her:
Næss påpeker at Tesla foreløpig kan styre selv når de selger disse kvotene, og da selger de naturlig nok mer når de trenger å blåse opp lønnsomheten. Men med en mer normalisert støtte ville årets Q2 faktisk endt i minus.

Og hvor lenge vil Tesla være i sitt miljøstøtte-paradis? I et scenario hvor en stor del av bilparken er elektrisk, vil alle fabrikanter være miljøvennlige. Da vil ikke Tesla kunne selge disse kvotene til andre.
- Det betyr at dette er inntekter de kan få de neste årene, men ikke på lang sikt, advarte Næss ifm Q2/2020.

#1707
Her er litt mer om den tidlige høsten og overraskende tilfrysingen i Arktis allerede nå:
https://electroverse.net/record-early-arctic-sea-ice-growth/

#1708
Quote from: ConTrari1 on 03.09.2020, 09:52:42
Lederen i utenrikskomiteen i den tyske nasjonalforsamlingen mener forgiftningen av Aleksej Navalnyj kan få konsekvenser for gassledningen Nord Stream 2.

Men hva skal tyskerne fyre opp med, når både kull og atomkraft skal fases ut? På den annen side, hvem ønsker seg en energiforsyning der det kan komme enorme mengder novichok inn i systemet når som helst :-?

https://www.document.no/2020/09/03/tysk-politiker-navalnyj-saken-kan-fa-konsekvenser-for-omstridt-gassledning/

Det skal elfrikene ha; det er vanskelig å sende nervegift i strømledninger.

#1709
Her er en interessant kommentar til NOAAs analyse av kommende solsykluser:
https://electroverse.net/noaa-confirms-a-full-blown-grand-solar-minimum/

Vi kjenner allerede til at NASAs solforskere har presentert kommende (lav) solaktivitet på linje med Zharkova, Scafetta, m.fl.
Her får vi høre at også NOAAs prediksjondata - tross at de ikke vil innrømme det i full offentlighet - faktisk angir en kraftig Grand Solar Minimum fra slutten av 2020-tallet til minst ut på 2040-tallet ("Their press releases surely won't admit it, but NOAA's PREDICTED SUNSPOT NUMBER AND RADIO FLUX data appears to show a 'full-blown' Grand Solar Minimum running from the late-2020s to at least the 2040s".)

#1710
Grønlands massebalanse
Jeg hentet ovenstående graf fra WUWT tidligere (hele poenget med denne grafen er å ikke la seg lure av altfor oppløste data som får mindre smelteforhold til å se mer dramatiske ut enn de faktisk er - man må se på hvor mye som smelter ifht samlet ismasse på Grønland og da er det ikke mange prosentene vi snakker om i vår tid), tror også den dukket opp i kommentarspalten i denne artikkelen nå:
https://wattsupwiththat.com/2020/09/01/claim-sea-level-rise-from-ice-sheets-track-worst-case-climate-change-scenario/

Og her er DMIs status pr. 1 sept. Som man ser er utviklingen nokså mye i tråd med gjennomsnittlig tilstand i referanseperioden 1981-2010 (noen som ser noen dramatiske endringer her - bortsett fra en uvanlig sterk tilvekst allerede fra tidlig i august?!):



Så langt massebalansen for innlandsisen på Grønland. Ellers er dette notatet fra Solheim for noen uker siden ganske opplysende om sjøisdekket i Arktis:
https://www.klimarealistene.com/2020/08/09/arktisk-isdekke-for-og-etter-1979/