Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - Telehiv

#241
Her begynner jeg virkelig å lure....



#242
Under siste istid fra 80.000 til 12.000 år siden lå atmosfærens CO2-innhold rundt eller under 200 ppm. Men betyr "istid" at det var kaldere enn nå? Nei, finner en rekke nye studier: Etter den enorme iskappen var etablert, var denne istiden for en stor del en overraskende varm og nedsmeltende periode, til iskappen for rundt 10.000-12.000 år siden var nedsmeltet til nesten vår tids nivåer.
Merk: Denne nedsmeltingen skjedde på langt lavere CO2-nivåer enn i dag, som nevnt rundt 200 ppm.

En rekke nye studier har gjort funn som bekrefter dette, og som bør sjokkere selv de mest ihuga CO2-alarmister: Man har sammenlignet region for region under istiden, og funnet at det under det vi kaller "siste istid" var opp mot 6°C varmere enn i dag. Som en av studiene konkluderer: Man må "exclude atmospheric pCO2 as a direct driver of SST [sea surface temperature] variations".

Vi kan ta noen eksempler på disse nye (fagfellevurderte) studiene:

Civel-Mazens et al., 2021 på Southern Ocean
Denne studien finner at "22,000 years ago temperatures peaked at 13.6°C (and from 35,000 to 30,000 years ago temperatures ranged from 12-13°C) versus 8.5°C today, and there were "higher SST during the 40-24 kyrs period than during the Holocene".



Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379120306739

Ghadi et al., 2020 på Southern Ocean:
"20,000 years ago and 85,000 to 70,000 years ago indicate "SST estimates of ~4°C which are ~2°C higher than the modern regional SST of ~2°C"



Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0377839819301380

Hou et al., 2020 på Sør-Atlanteren
Denne studien finner at for 70.000 til 35.000 år siden var det 1-5°C varmere enn nå. Der vi altså finner sitatet "prompting us to exclude atmospheric pCO2 as a direct driver of SST variations in the southern WTA [Western Tropical Atlantic]"



Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921818120300400

Kraaij et al., 2020 på det sørlige Afrika
Denne studien finner at for 26.000 til 19.000 år siden (med et CO2-nivå på 180 ppm) var sommertemperaturene "3-4°C higher than present".

Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379119307437

Dauner et al., 2019 finner det samme for Sør-Atlanteren
"70,000 to 50,000 years ago as warm or warmer than today"

Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379118309673

Ilyashuk et al., 2020 finner de samme varmemønstrene i Europa
Denne studien finner at for 80.000 til 70.000 år siden var det 2-3°C varmere enn nå: "both summer (ca. 19°C) and winter (2-4°C) temperatures above present day values (ca. 16°C and ca. 1°C for July and January, respectively)"



Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031018220304685

Dette bare som noen få eksempler på den økende mengden studier som sender den allerede fallerte CO2-hypotesen inn i falsifikasjonens dypeste mørke.



#243
Stortinget vedtok en oljepakke for å hjelpe norsk industri gjennom coronakrisen. Et tiltak var at Havforskningsinstituttet skulle få bygge nytt skip. Det fikk de. Men det skal bygges i Nederland.

Leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) kaller det en skandale og krever at Stortinget kansellerer kontrakten.
– Hele forutsetningen for oljepakken var at vi skulle hjelpe norsk industri gjennom coronakrisen. Så velger man et verft i Nederland. Vi krever at hele avtalen omgjøres, sier leder i næringskomiteen på Stortinget, Sps Geir Pollestad til VG.

«Få folk tilbake i jobb»
Han viser til at det ble satt av 110 millioner kroner til å bygge et nytt fartøy for Havforskningsinstituttet (HI). Dette var et tiltak som en del av verftspakken og sto under overskriften «Tiltak for økt aktivitet og sysselsetting – få folk tilbake i jobb», sier Pollestad.



Vår maniske globalist-regjering mumler i sine svar om at dette "ikke er lett å omgjøre pga. det internasjonale regelverket vi er omfattet av". Les: Enda et eksempel på elefanten i rommet; hvilken kastrering EU medfører for oss.

Link: https://e24.no/norsk-oekonomi/i/qAmW4o/sp-raser-mot-at-norske-coronamillioner-havner-i-nederland?referer=https://www.aftenbladet.no

PS: Er det ingen andre enn Sp som finner det nødvendig å slå i bordet for dette på Stortinget?

#244
Den norske regjeringen har vidåpnet landet for utenlandske vindkraftinvestorer, som med norsk politi i ryggen kan overkjøre lokalbefolkningene og fråtse i norske landskapsidyller som forvandles til brummende helvetesområder for både folk og fugl og miljø forøvrig.

I klimagalskapens beste tradisjon har lille Norge - allerede 100% dekket med ren vannkraft - bygget ut mest vindkraft på land i hele Europa i fjor. For så ille er det: All denne norske utbyggingen har skjedd på land!
Nederland og Belgia har til forskjell gjort store deler av sin utbygging til havs.

Men vi har mer selvskading i vente: Bransjen selv mener at skjerpede klimamål og økt strømbehov i industrien vil kreve langt mer vindkraft. Og som flere enn oss her på kd.com nå har oppdaget; Rotevatn-banden har løyet grovt til EU og FN og underslått Norges faktiske CO2-redusering allerede oppnådd gjennom skogsfaktoren.

Både Sp og FrP har nå vært i media med denne kritikken, uten at regjeringen synes å ville hensynta dette fordi de ikke vil ha politisk motstand mot sine unødvendig selvpålagte og grovt selvskadende CO2-kutt. Som de fleste begynner å skjønne nå: Regjeringen tjener helt andre herrer enn folkets interesser i disse sakene.

Slik ser den foreløpige vind-selvskadingen ut grafisk:



Denne artikkelen gir en bra oppdatering på situasjonen:
https://e24.no/olje-og-energi/i/9O6yzE/norge-bygget-mest-vindkraft-i-europa-i-fjor

#245
I dag er det laghopp kvinner i ski-VM.
Maren Lundby bør være alles helt for lengst; denne lille tøffe totningen som parallelt med en lysende sportslig karriere har tatt på seg en sisyfos-jobb de senere årene med å få løftet kvinnehopperne fram mot likestilling med gutta.
Og i går løftet hun sensasjonelt seg selv etter knetrøbbel og gud-vet-hva og tok en fabelaktig sølvmedalje i liten bakke.
Her er det bare å bøye seg i den støvete hatten!



Og nå kommer flere etter henne: Tenk om disse flotte jentene tar laggullet i dag?!
Regner med alle gir f... i å ergre seg over klimatullinger, byforkrøplere og annet krapyl i kveld og følger våre nye hoppyndlinger!
Jeg anser det som en nasjonal plikt!



#246
Det meldes nå at Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker har gjenåpnet Baneheia-saken.
I juridiske kretser anses det nok for rimelig sterk kost at man nå snur, etter 6 tidligere avvisninger om å gjenåpne saken.


KOMMISJONEN: Tingrettsdommer Dag Jodaa, statsautorisert revisor Elin Ramleth Østli og jurist og kommisjonsleder Siv Hallgren, professor i psykologi Timothy John Brennen og forsvarsadvokat Arne Gunnar Aas før et møte i november 2019 der Baneheia-saken ble behandlet. Foto: Terje Bendiksby, NTB

Noen tanker rundt gjenopptakelsen
En ting er å ikke klare å finne alle skyldige i stygge saker av denne art. Men enda verre er det dersom man har dømt en uskyldig.
Foreløpig må vi imidlertid huske at det faktum at saken gjenåpnes ikke automatisk betyr at Kristiansen er blitt offer for et justismord. Men med dette åpnes for en større sannsynlighet for at det kan ha skjedd.

Det har jo vært litt for mange stygge justismord i Norge de siste tiårene.
Vi kan med dette stå foran avdekking av en ny slik sak.
Men igjen, dette er et så smertelig forhold for så mange involverte - over så mange år - at man gjør klokest i å ikke begynne med forhastede konklusjoner.

Mitt sentrale syn er at Viggo Kristiansen uansett ikke vil kunne bli udiskutabelt frikjent fra all skyld før Jan Helge Andersen; som med sitt vitnemål dro ham inn i saken, evt. tilstår at Viggo ikke var med likevel. Inntil noe sånt kan skje, vil Viggo Kristiansen dessverre aldri bli kvitt skyldstempelet selv om retten denne gangen frikjenner ham. Det er nok å lese uttalelsene fra ofrenes nærstående for å skjønne det. 

Link: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/eK86o4/viggo-kristiansens-sak-gjenopptas-lettet

#247
Den kalde USA-vinteren avslører nå alle problemene rundt vindkraft (og solkraft) det har blitt advart om fra ingeniørfaglige kretser i alle år, uten at klimakoryfeene har forstått alvoret:

Texas frozen wind power – outages ensue, electricity now at unheard of $9000 per megawatt-hour

"ERCOT reports today the spot price for electricity in Texas is currently a stunning $9000 per MegaWatt-hour. Even in the high demand summer months, $100 per MW-hr would be high."

Tygg på det fossile energi- og miljøregnskapet her:



Slik blir det seende ut grafisk:



Link: https://wattsupwiththat.com/2021/02/15/texas-frozen-wind-power-outages-ensue-electricity-now-at-unheard-of-9000-per-megawatt-hour/
#248
Det er så mye meningsløst BS i media for tiden kombinert med sjokkerende dårlig fagjournalistikk at vi kan tillate oss å heller minnes en journalist som i klimasaker på forskning.no for et drøyt tiår siden skilte seg ut med positive fortegn: Den i særklasse beste og redeligste klimajournalisten Norge har hatt - Kristin Straumsheim Grønli.
Dette er en av artiklene der Kristin stod nesten alene som vitenskapsjournalist med den nødvendige balanse ifht. medienes øvrige ukritiske omgang med klimamodeller:
https://forskning.no/miljopolitikk-forurensning-klima/fundamentale-mangler-ved-klimamodellene/1057751 
(i kjølvannet av dette kom forresten Rasmus Benestad med et klossete forsvar for de svakheter Kristin påviste, der han i stor grad henviste til seg selv som sannhetsgarantist...).

Som et annet eksempel, les denne artikkelen av Kristin fra 2004 og gni dere i øynene en gang til: Dette er faktisk en journalist på forskning.no (i kontrast til dagens pillråtne klimaalarmismereir dette er blitt) som fører en reell debatt om hva som kreves for å gjengi klimaforskningen noenlunde balansert:
https://forskning.no/klima-kommentar/kommentar-ingen-klimasensur-hos-forskningno/1185798



Man måtte nesten forvente at slike kvaliteter etter hvert gikk dårlig i takt med forskning.no sitt selvoppnevnte klimaalarmismeregime, slik at den godeste Kristin forsvant etter hvert over på andre og mindre kneblede journalistiske områder.

Men mens hun fremdeles var på forskning.no rakk hun å se på forhold som berører en av historiens mest sentrale personer (etter Michael Mann, må man tro) - Jesus fra Nasaret, selveste Guds egen sønn, som skriften sier.

Om vi godtar at Maria nedkom med Jesus som en jomfrufødsel, er det mye som tyder på at ho deretter utviklet et ønske om mer jordnære sysler ifm. den videre yngling. Les: Josef fikk nok sitt etter hvert. For Kristin skriver nemlig at Jesus hadde minst seks søsken!

Salte min hatt - det er andre boller enn soga vi fikk servert på skolen, om Menneskesønnen - den Enbårne!

Kristin forteller at Jesus i følge evangeliene hadde fire brødre; Jakob, Judas, Josef og Simon. Han hadde søstre også, men de har man verken funnet det nødvendig å navngi eller tallgi i Det nye testamentet.

Håper dere benytter anledningen til å ta en titt på denne underfundige artikkelen - som vanlig har Kristin gravd godt i kildene for å holde sin fortellersti så ren som mulig.

Vi som setter pris på skikkelig forskningsjournalistikk savner deg, Kristin!
Ikke minst der du kikket nærmere på forhold som var preget av religiøse overbevisningstendenser....det være seg klima eller Jesus & de.

Link: https://forskning.no/jul-kristendom-religion/jesus-hadde-minst-seks-sosken/1088594

#249
Vaksineringen av helsepersonell i den svenske regionen Södermanland er stanset, etter at mange vaksinerte har måttet sykmelde seg som følge av bivirkninger, melder SVT Nyheter Sörmland. Tidligere i dag ble det meldt at det samme har skjedd også i Region Gävleborg. 100 av 400 vaksinerte der er sykmeldt.

De sykmeldte har fått vaksinen fra AstraZeneca, men feber er bivirkning for alle vaksinene.

Dagbladet: https://www.dagbladet.no/nyheter/vaksinering-stoppet-i-svenske-regioner/73403594

De svenske riksavisene har ikke mye om dette foreløpig, men fant litt her:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3Jgxj9/senaste-nytt-om-coronaviruset


Hva med Norge - kjører vi andre vaksinetyper etter hvert?
Norge har inngått nye avtaler får vi vite nå:
En ny avtale mellom EU og vaksineprodusentene Pfizer og Biontech sikrer Norge i overkant av 2,4 millioner doser.
Under fredagens pressekonferanse om coronasituasjonen sa helseminister Bent Høie (H) at EU nylig har inngått en avtale med vaksineprodusentene Pfizer og Biontech om 200 millioner flere doser. Her er det en opsjon på ytterligere 100 millioner doser.
– Denne avtalen vil kunne sikre Norge rundt 2,24 millioner doser og en opsjon på 1,1 millioner doser til, sa Høie.

840 000 av de ekstra vaksinedosene kan komme til landet allerede i april, mai og juni, skriver NTB.

Vil vi ha AstraZeneca etter de siste meldingene om bivirkninger?
Også AstraZeneca planlegger å øke sine leveranser med 50 prosent i april, mai og juni, ifølge helseministeren, dvs. at Norge får flere doser. Men vil vi ha denne typen vaksine, nå da?

Link: https://resett.no/2021/02/12/hoie-ny-eu-avtale-sikrer-norge-betydelig-flere-vaksinedoser/



#250
I "gamle" dager var det et munnhell at Norge pleide å dilte etter det vellykkede Sverige i sosiale fremskritt, dog 10 år etter.
La oss håpe det ikke vil gjelde nå:
- svenskene har for lengst overgått alle de andre nordiske landene i å ta inn et høyt antall MENA-klientell (Midt-Østen og Nord-Afrika)
- samtidig nekter landet å innrømme eller prøve å justere de samfunnsproblemene dette har medført (arbeidsledighet, gettoisering/no-go soner, vold, et uendelig antall bombesprengninger i gatene, osv.)
- landets arrogante og "selvkonstruerte" holdning til corona-pandemien - der fagetatene har fått styre uten politisk overstyring som i de andre nordiske landene - har medført en ukontrollert spredning, ikke minst blant det høye antallet innvandrere som har langt høyere smittenivå enn andre grupper. Men som man fremdeles ikke skal snakke om i korrekte kretser i Sverige.   
- i tillegg har landet brukt mye energi på å annamme de mest aparte nye identitetsrøyrslene, som bidrar til å ytterligere handlingslamme løsninger på mer presserende behov. En hvit middelaldrende mann - om aldri så seriøs og faglig tung - som krever at noen tar tak i de nevnte problemer blir raskt klubbet ned som fascist og rasist, o.l.
- Sverige har ingen oljeindustri de kan ødelegge slik som de kaklende klasser ønsker i Norge, men de er likevel langt framme på klimaselvskading ved å legge ned tradisjonelle kraftkilder inkl. atomkraften, og akkurat nå har den kalde vindstille vinteren og knelende vindmøller ført til at de har startet opp store oljefyrte nødanlegg (sic).
- osv.



Det store spørsmålet: Når vil vi se de første tegnene til et økonomisk sammenbrudd?
Dette er dessverre allerede i gang, la oss se på noen sentrale økonomiske indikatorer:

Sverige varsler nå nullrente til 2024
Riksbanken holder renten på null prosent og utelukker ikke ytterligere rentekutt, i tråd med økonomenes forventninger.
- Riksbanken anslår at renten vil holdes på dette nivået ut prognoseperioden, som strekker seg til første kvartal 2024.
«Det er også fullt mulig å senke styringsrenten, særlig hvis tilliten til inflasjonsmålet skulle trues», skriver sentralbanken.
Det gjøres heller ingen endringer i støttekjøpsprogrammet på 700 milliarder svenske kroner.

- Sentralbanken venter nå et fall i økonomien (BNP) på 2,8 prosent i 2020, oppjustert fra et fall på 4,0 prosent i november-rapporten.
- For 2021 lyder prognosen på 3,0 prosent vekst. Det gjenstår å se, landet synes å ligge etter dette målet allerede, jfr. her også at (den offisielle) arbeidsledigheten anslås til 8,3 prosent i 2020 og økende til 8,5 prosent i 2021.

Alle vet at de svenske arbeidsledighetstallene er grovt feilaktige: Som i Norge skjuler den svenske regjeringen mye arbeidsledighet, særlig for innvandringsgruppene, ved å innføre nye og tilpassede "målegrep" for arbeidsledighet. Flere kritiske svenske økonomer har uttalt at dette er en boble som før eller senere vil briste, og at det svenske samfunnet skulle ha begynt å ta tak i dette problemet for mange år siden.
I stedet har deres NAV-variant tillatt at store innvandringsgrupper har kunnet leve parallelle liv, med offentlig betalt arbeidsløyse kombinert med oppbygging av en økende svart økonomi i stadig større lukkede miljøer. Les: En stadig større del av samlet økonomi unndras beskatning. 

Vi har dessverre sentrale partier og miljøer som prøver å kjøre Norge i samme retning.
Spørsmålet er om høstens valg kan løse noe av dette når alle (med et lite unntak for SP) synes å henge seg på samme sikre vei til undergang - i hellig overbevisning om sin høye verdensfrelsermoral.

Jeg frykter at de kommende suksessbedrifter både i Sverige og Norge blir selskap som starter masseproduksjon av klimanøytrale og biobaserte kollektbøsser.
#251
I kveld/natt vil det bli avgjort om det i det hele tatt skal reises en riksrettssak #2 mot Trump.
Det er første fase, og deretter kommer mest trolig en andre fase før saken legges vekk:

Fase 1: Det vil mest sannsynlig bli reist riksrettssak
Demokratene har nå flertallet med dobbeltstemme i senatet, og det vil neppe bli noen demokrat som tør å IKKE stemme for riksrettssak.

Fase 2: Trump vil mest sannsynlig ikke dømmes
Der kreves imidlertid 2/3 flertall for å dømme Trump.
Her får vi det motsatte bildet: Det vil neppe kunne oppdrives minst 17 republikanere som tør å satse sin politiske karriere på å stemme for at Trump skal dømmes. Dermed vil også riksrettssak #2 ende som #1: Trump dømmes ikke.

Men uansett vil det bli interessant å følge den mentale tilstand i amerikansk forvaltning ifm denne saken.
Denne gangen satser jeg ikke på popcorn, men mer politisk establishment-korrekt på ost og vin.
For å få litt SV-varme i disse (i dobbelt forstand) kalde coronatider.



#252
Tenkte å dra en lettbent Skråblikk-tråd med bilder, grafer og illustrasjoner for hvordan en framtidig "grønn" verden vil fungere.
Kan i all enkelthet starte med hvordan verden vil kunne drives framover med alle MDG-krav innfridd:



#253
Lille Norge med en befolkning på det halve av London har hatt alle muligheter til å bruke sin bunnsolide statsøkonomi til å skaffe seg vaksiner nok til å ligge i front av nasjonal vaksinedekning. I stedet er vi på bunn av alle statistikker på dette området, som BAs redaksjon påpeker:

- Over halvparten av innbyggerne i Israel har mottatt første dose.
- I USA, som mange har latterliggjort for hinsides elendig håndtering, er andelen rett under 10 prosent.
- Bare 2,3 prosent av den norske befolkningen har fått første stikk.
- Norge er så langt bak i vaksine-løpet at det er sjokkerende.

Hvordan har Norge havnet slik i vaksine-bakleksa?
Slå opp BA-link nedenfor, og se BAs forklaring:

"Grunnen er enkel: Norge valgte å klistre seg på EU sitt program for å sikre seg vaksiner. Rent formelt er det Sverige som kjøper for oss, da vi ikke er medlemmer i unionen. I motsetning til Israel, Storbritannia og USA har ikke Norge og EU tatt sjanser og risiko: Sammen med EU har Norge forholdt seg til innkjøp av vaksiner som om det skulle vært en hvilken som helst vare."

Og videre:

"Helseminister Bent Høie (H) sier i et intervju med VG at det ville vært umulig for Norge å kjøpe inn vaksiner på egen hånd. Derfor klistret Norge seg på EU, og i særlig Sverige, et land som nesten konsekvent har valgt feil i hvordan koronasituasjonen ble håndtert. Hadde Norge vært et fattig land, ville denne strategien vært forståelig. Slik er det ikke."

Og det bør vel også legges til:
"Nasjonal" tenkning er altså blitt no-go her til lands, her dilter man etter EU (og FNs tilhørende byråkrati- og poseringspolitikk) mer enn de fullverdige EU-landene selv. Dette har vi lenge sett i klima- og energibildet:
- et fulldekket vannkraftbasert land har lagt opp til hysterisk offensive nasjonale og tapsbringende vindkraftidiotinstallasjoner i stor grad eid av utlendinger
- den norske befolkning får kun regningen og økte strømpriser, og må plukke opp vernede - men kvernede - storfugl over hele Norge og spekulere på hvor man kan kvitte seg med gamle komposittbaserte anlegg (som ikke kan resirkuleres)
- En rekke politiske partier i Norge, med verdens minst forurensende og best HMS-funderte oljeindustri, overbyr hverandre i kravene om å nedlegge oljeindustrien - altså det som betaler disse opportunistenes slendrianliv nå, og som også skulle betalt deres pensjoner når de engang velger å trekke seg tilbake fra sine "yrkesliv". 
- altså alt det de store overnasjonale organisasjonene befaler, men som omtrent bare Norge henger seg på, fordi vi fremdeles har råd til å bedrive denne form for grov selvskading

Link: https://www.ba.no/sjokkerende-darlig/o/5-8-1543182

#254
Forskere ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Bjerknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen (UiB) og NORCE har undersøkt hva vi kan vente fra Glomma i fremtiden.
Ved å basere sine funn på faktiske observasjoner av historiske proksier (slamlag) har man funnet det motsatte av det CO2 modell-papegøyene har snadret om i over en generasjon: Elva har oftere gått over sine bredder i kalde perioder.

Jaja, velkommen etter, dette fant jeg ut for 40 år siden ved å stille meg ved siden av flomsteinen i Elverum og se hvilke år det virkelig har flommet over:



Men for å ikke trekke på seg altfor onde CO2-øyne er de raske med å understreke at de ikke kan være sikre på at dette også gjelder for Vestlandet....de får glemme modellvåset der også da, og gjøre tilsvarende empiriske observasjoner der også. Det ville ikke vært for tidlig.

Link: https://forskning.no/klima/varmere-klima-kan-bety-faerre-storflommer-i-glomma/1805802

#255
Roger Higgs (DPhil geology, Oxford, 1982-86) kjent bl.a. fra Geoclastica Ltd og ResearchGate, har avsagt denne dommen over dagens CO2-fikserte klimaindustri: "The 'man-made-global-warming' idea is a fallacy whose time is nearly over."

Higgs har nå lagt ut 33 oppdaterte punkter som stegvis avkler dagens dominerende klimaregime:

Link: https://electroverse.net/33-bullet-points-proving-global-warming-is-caused-by-the-sun-not-co2/



Mye av kritikken er kjent fra både Higgs' tidligere artikler såvel som annen kritisk forskning ifht. AGW-regimet/klimaindustrien.
God lesning!

#256
Det er NRK som i morgentimene nå melder at det seiler opp til en skikkelig batalje mellom vaksineprodusent AztraZeneca og EU:
- EU får ikke avtalt vaksinemengde, og mistenker at AztraZeneca (som i hovedsak produserer vaksinen i Belgia) holder tilbake vaksiner opprinnelig reservert for EU og selger dem i stedet til andre verdensdeler for bedre betaling
- EU utber seg et svar og vil ha "transparens" om hva som faktisk er produsert, og hvor utsendelsene har gått
- EU på sin side har avslørt planer om å blokkere leveranser til UK til saken er avklart og avtalt leveransenivå er på plass

Kort sagt: Det svirrer av anklager og taktiske disposisjoner fra alle leire her.

Nå får vi bare håpe at rapportene om alvorlige bivirkninger (herunder en rekke dødsfall) ved de foreløpige vaksinene ikke baller på seg samtidig. Vi trenger ikke en reprise på skandalene rundt vaksinene mot svineinfluensaen.

I det hele tatt, dette synes å bli en mangesidig og het potet i tiden framover?
Det er lite det blir mer trøbbel av enn når maktmiljøer ikke får viljen sin (eller pengene sine).

Her en liten intro til debatten ute i verden: https://www.euronews.com/2021/01/25/covid-19-vaccine-eu-puts-pressure-on-astrazeneca-over-delivery-delays


#257
Sist ute her på berget med en slik konklusjon er Espen Hammer med boka "USA - en supermakt i krise". Espen Hammer er en norsk filosof og professor ved Temple University i Philadelphia, Pennsylvania.



Bokens ingress sier at "den amerikanske drømmen er over". Og videre: 
"Tre tiår etter kommunismens fall er stemningsleiet i USA et ganske annet enn da nasjonen sto igjen som seierherre. I dag hersker mismot, uro og til dels kaos. Hva gikk egentlig galt, og hva må gjøres? I boka tegner professor Espen Hammer et skarpt bilde av landets viktigste konfliktlinjer. Mens Donald Trump ofte pekes på som årsak til urolighetene, viser Hammer hvilke større krefter som over tid har virket under overflaten og forvandlet USA fra et relativt trygt folkehjem til en nasjon med enorme sosiale forskjeller, dyp politisk splittelse og et dysfunksjonelt demokrati. Gjennom å rette søkelyset mot økonomien, høyrepopulismen og krisen i det politiske systemet klargjør Hammer de avgjørende skjæringspunktene i dagens Amerika. Dette er blitt en sylskarp bok som går rett til kjernen av USAs viktigste utfordringer."

Nå skal man kanskje ikke bygge alle vurderinger av Hammers arbeid på til dels kvasiradikale anmeldermiljøer, men boka er blitt bredt godt mottatt:

Dagbladet: «Sylskarp analyse ... Den fortjener både mange lesere og å bli grundig diskutert», terningkast 5
Dagens Næringsliv: «Denne boken vil hjelpe deg med å forstå hvorfor USA er i krise. ... stramt komponert, skarp i analysen og klar i talen.»
Aftenposten: «Endelig en klarøyd norsk bok om USA»
Ny Tid: «en av de beste analysene av den pågående amerikanske tragedien jeg kan huske å ha lest. ... utviklingen av det amerikanske dramaet frem mot presidentskiftet i januar 2021 blir forklart med glassklar logikk.»

Litt om forhold Hammer underbygger sin analyse med:

Spedbarnsdødelighet som indisium på sosialt sammenbrudd
Hammer bruker bl.a. spedbarnsdødelighet som et indisium på at USA på flere sentrale områder er "på nivå med mange fattige afrikanske stater". Dette er ikke noe nytt: Den bredt analyserende franske forskeren Emmanuel Todd (historiker, antropolog, demograf, osv.) ble kjent i 1976 da han spådde (og fikk etter hvert rett i) at daværende Sovjetunionen var på vei mot et bredt kollaps, der den sterke økningen i spedbarnsdødelighet ble angitt som en viktig demografisk indikator. USA ligger i dag på 29. plass i spedbarnsdødelighet blant de 35 OECD-landene. I tillegg peker han bl.a. på at de politiske institusjonene som kunne blitt brukt til å snu det generelle sosiale, økonomiske og håndteringstekniske forfallet er mer dysfunksjonelle og selvblokkerende enn noensinne. 


Emmanuel Todd

Nyliberalismen har svekket USA siden Reagan
i det større politiske bildet retter Hammer årsaksfokuset for sammenbruddet mot den markedsliberalistiske (nyliberale) politikken som Reagan dundret inn med allerede fra 1980, jfr. en lignende høyrebølge/tankegods hos Thatcher i UK (med basis i de økonomiske "frislepperne" Friedman, Hayek, osv.) og Willoch-regjeringens ulykksalige etteraping her hjemme på samme tid (jappetiden; som bl.a. endte med rentenivå helt ute av kontroll før han valgte å bli felt på kabinettspørsmål). Hammer bruker her bl.a. sosiologen Ulrich Beck som teoretisk referanse for "risikosamfunnet". Her: Framveksten av et sosialt usikkerhetssamfunn.       


Ulrich Bech

Ulrich Becks "risikosamfunn" herjer amerikanere med svekket sosial trygghet 
Den tyske sosiologen Ulrich Beck (1944-2015) ble særlig kjent for sine utlegninger om "risikosamfunnet", der vår tids "modernisering" og "globalisering" i ubehagelig grad har vist seg å ende med svekkelse av nasjonale velferdsordninger og nedbryting av andre ivaretakingsinstitusjoner, avkollektivisering/individualisering av "sosial risiko" og dermed en dreining mot "eget ansvar for egen skjebne". Vi kjenner lett igjen kritikken mot bl.a. Reagan og Thatcher her.
I USAs tilfelle viser Beck hvordan den "moderniserte" amerikanske borgeren havner i et stadig mer nådeløst "marked", i en kamp alle-mot-alle om de stadig færre smulene. Resultatet er en økende grad av sosial dumping for å holde husholdningsøkonomien gående, og kanskje det aller mest bekymringsverdige: Den gradvise nedbrytningen av den tidligere velstående og "sorgløse" middelklassen til et aggressivt og nødhjelpsøkende blandingsjikt, kanskje det helt sentrale eksempelet på at "den amerikanske drøm er over". Og kanskje en helt sentral forklaring på at uventet mange fallerte i middelklassen prøvde Trump som "løsning" i 2016, og mange fremdeles i 2020. 

Både Hammer og Beck har registrert at slike samfunn med store klasser på nedtur utvikler et stadig mer intenst informasjonsbehov om hvor nye muligheter kan bys: Man trenger rett og slett rask og effektiv viten om hvor de neste smulene kan fås. Til dette - når man ikke har en reell velferdsstat å lene seg på - er de nye sosiale mediene det raskeste og mest effektive hjelpemiddelet som bys mht. å fange opp nye muligheter, noe som kan forklare paradokset at selv de fattigste ofte prioriterer å henge med på disse mediene. Staten har jo i stor grad sluttet å fungere som, eller få tillit som, problemløser.
Med u-lands nivå på bl.a. spedbarnsdødelighet har USA paradoksalt nok samtidig en dramatisk økning i avanserte teknologigiganter, der en stor del av brukerne befinner seg i et fallskjermløst og plutokratisk utrygghetshelvete.

Edit:
Apropos utviklingen av teknologigantene: I neste innlegg i tråden trekker jeg fram en motstemme om USAs forfall i Terje Tvedt. Han skriver dette om teknologigantene:
"I løpet av et par tiår er USA blitt hjem for de fem overlegent mest verdifulle selskapene i verdenshistorien – Facebook, Amazon, Microsoft, Apple og Google. De besitter en makt og innflytelse over våre liv og over andre lands næringsliv som historien aldri tidligere har erfart."

Hammers konklusjon for USA er dyster
Hammers bok slutter med at USAs forfall og sammenbrudd vil fortsette, og at "USA kan meget vel ende opp som en slags gigantisk bananrepublikk med et mikrosegment av offentlig støttede mangemilliardærer stilt overfor et folkehav i fattigdom og ufrihet".

De siste måneders offentlige skandaler og bred sosial uro tyder på at Hammer vil få ubehagelig mye rett i tiden som kommer.


 

   
#258
Rent bortsett fra at bilbatterier er svære miljøbomber (med en ekkel barnearbeidshale hengende etter seg), er de også tidvis rene bomber:

En Tesla har eksplodert i et parkeringshus i Shanghai




Ikke første gang
Dette er ikke den første meldingen om Teslaer som har eksplodert. Tilbake i april 2019 skal en parkert Tesla eksplodert. Også denne i Shanghai.
Kinesiske myndigheter er heller ikke imponert over Teslas autopilotsystem som ifølge Economic Information Daily har resultert i 10 ulykker som følge av at selvkjørende biler ikke har fungert som de skal.

Link: https://finansavisen.no/nyheter/bil/2021/01/21/7612152/tesla-eksploderte-i-garasje-ingen-mennesker-ble-skadet


#259
Det har vært mye skumling rundt Biden-familiens diverse tvilsomme økonomiske engasjementer, som toppet seg med Joes sønn Hunter og hans "forretninger" bl.a. i Øst-Europa.

I går så vi Joe gråte på TV, mens han skamroste sin lille idylliske hjemstat Delaware med knapt 1 mill. innbyggere.
Jeg har selv vært et par ganger i denne nest minste delstaten, og kan underskrive på at staten har mye å skryte av, både historisk og mht. å greie seg godt i vår tid (bl.a. høy gjennomsnittinntekt; har unngått de fleste andre delstaters nedgang).   


Delawares hovedstad Wilmington, med bare 70-80.000 innbyggere

Men går vi litt under overflaten, finner vi en nokså betenkelig økonomisk og skatteteknisk "spesialtilpasning" som kan forklare mye av delstatens suksess, og kanskje også litt av hvor the Bidens kan ha hentet sin inspirasjon til ekspansive økonomiske foretak fra. Delaware har nemlig mange av trekkene fra de mest fordekte skatteparadisene rundt om i verden.
Av ren latskap siterer jeg bare kort fra Wikipedia:

"Over 50% av de børsnoterte selskapene i USA er offisielt registrert i Delaware. Årsaken til dette er at Delaware har en selskapslovgivning som er svært fordelaktig for bedriftene. Som en følge av det høye antallet selskaper som er underlagt Delawares jurisdiksjon er selskapsretten svært utviklet i denne delstaten, noe som gjør at den ofte er mer forutsigbar enn i andre delstater.
Delaware har fremdeles under en million innbyggere, men over en million registrerte aksjeselskaper. I tillegg er det registrert mange personlige selskaper med begrenset ansvar, LLC (limited liability corporation). Hvor mange det finnes av disse i Delaware, er vanskelig å finne ut, og hvem som eier dem, er umulig å finne ut, siden det ikke er noe generelt krav i USA om å oppgi den reelle eieren av et selskap, ikke engang til myndighetene. Dermed finnes det heller ikke noe offentlig aksjonærregister. I mars 2019 skrev Global Financial Integrity at «mer personlig informasjon kreves for å få lånekort på et bibliotek enn for å opprette en juridisk enhet som kan brukes til skatteunndragelser, hvitvasking, svindel og korrupsjon»
."

Dette bare som en liten påminnelse om at økonomisk suksess i dagens stadig mer haltende USA ofte er koblet til (litt for) smarte finans- og skattetekniske grep. Hvorvidt man klarer å klistre noe mer grums på the Bidens enn det som allerede har vært ute i media gjenstår å se.

For meg er det ikke så interessant, da det neppe vil ha noen betydning for hans posisjon i presidentstolen uansett. Når man åpenbart ikke klarer å naile the Clintons pillråtne og Epsteinkoblede fondssvirksomhet (med Norge som tenåringskåt bidragsyter), Bush-klanens, o.a., innser nok de fleste at dette er mønsteret og ikke unntaket.   

Det bør interessere mer om Biden vil klare å løfte USA og et helt folk inn på et bærekraftig spor igjen.
Der er det i alle fall lettere å se hvordan ting foregår.



 
#260
Pr. i dag er det en rekke avtaleforhold, ikke minst med EU, som vanskeliggjør at Norge foredler mer av egen fisk på egen grunn.
I dagens DN leverer Marit Norheim et velskrevet angrep på de siste tiårs politikere fra Høyre og Ap som har skuslet bort en rekke muligheter til å opparbeide mer av fiskeriverdiene i Norge.


Marit Norheim - "Sp-velger i Oslo"

Ingressen i artikkelen sier at "Jobbene i nordnorsk fiskeri- og sjømatnæring trues ikke av Senterpartiet, slik fiskeriministeren påstår. Hans eget Høyre har derimot flyttet arbeidsplasser og verdiskaping bort fra kysten i Nord-Norge."

Ikke minst får den famøse tidligere fiskeriminister (og pedofilidømte) Svein Ludvigsen  passet påskrevet mht. å spille bort Norges ressurser til utlandet, jfr. dette:

"I 2003 ignorerte fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) havressursloven ved å gi fiskebåtrederne anledning til å kjøpe evigvarende kvoter og leveringsplikten ble til tilbudsplikt. Fisken kunne nå fryses på feltet og sendes til Kina for videre bearbeiding/filetering.
Slik ble arbeidsplasser og verdiskaping flyttet bort fra kysten i Nord-Norge.
I dag sendes nær halvparten av all torsk ubearbeidet ut av landet. Vi som har ambisjoner om å bli verdens miljøfyrtårn, sender torsken på følgende rundreise: Fra Båtsfjord til Nederland, ni dager, og så fra Nederland til Kina, 28 dager. Etter tining, filetering og ny innfrysing er det samme rute tilbake."


Anbefaler alle å lese Marit Norheims artikkel, man blir ikke dummere av det!

Link: https://www.dn.no/innlegg/fiskeri/fiskekvoter/politikk/innlegg-hvem-er-det-som-gambler-med-jobber-og-ressurser/2-1-944813