Det er mye å spøke med her og det er ikke tvil om at både media og enkelte eksperter har blåst seg for mye opp. Når det er nevnt er denne historien uansett en katastrofe for en del både enkeltpersoner og næringer.
1. Dødeligheten er p.t. usikker, det følger det vanlige mønsteret som ved influensa at de med svekket almenntilstand - i praksis stort sett eldre mennesker og folk som er tungt sykdomsbelastet - vil være i risikogruppen. Men der er også en del personer (jeg har ikke tallet) som har en latent lungelidelse som de håndterer greit i dagliglivet, men der dødeligheten til denne gruppen er ca. 50%.
2. Så har vi flyselskapene og reiselivsbransjen generelt. Eksempelvis vil Norwegian møte enorme problemer. Dette viruset kommer til å operere i ca. ett år før det brenner ut, og hvis dødelighetstallene blir betydelige (ja, hva er nå betydelige?) vil effekten vedvare.
3. Så kommer vi til et svært spennende spørsmål. Hva vil næringsmiddelindustrien gjøre når den første koronasyke arbeider tester positivt? Koronaviruset stortrives visstnok i temperaturer rundt 5 - 10C og har der en levetid på mange dager. Hva vil Nortura gjøre i det øyeblikk det oppdages at en av kjøttskjærerne eller en av de på pakkeavdelingen tester positiv og allerede har arbeidet i flere dager der han dels kan han smittet andre ansatte, og at de produkter han har vært i kontakt med også kan være virusbærende? Vil vi få en massiv tilbaketrekning?
1. Dødeligheten er p.t. usikker, det følger det vanlige mønsteret som ved influensa at de med svekket almenntilstand - i praksis stort sett eldre mennesker og folk som er tungt sykdomsbelastet - vil være i risikogruppen. Men der er også en del personer (jeg har ikke tallet) som har en latent lungelidelse som de håndterer greit i dagliglivet, men der dødeligheten til denne gruppen er ca. 50%.
2. Så har vi flyselskapene og reiselivsbransjen generelt. Eksempelvis vil Norwegian møte enorme problemer. Dette viruset kommer til å operere i ca. ett år før det brenner ut, og hvis dødelighetstallene blir betydelige (ja, hva er nå betydelige?) vil effekten vedvare.
3. Så kommer vi til et svært spennende spørsmål. Hva vil næringsmiddelindustrien gjøre når den første koronasyke arbeider tester positivt? Koronaviruset stortrives visstnok i temperaturer rundt 5 - 10C og har der en levetid på mange dager. Hva vil Nortura gjøre i det øyeblikk det oppdages at en av kjøttskjærerne eller en av de på pakkeavdelingen tester positiv og allerede har arbeidet i flere dager der han dels kan han smittet andre ansatte, og at de produkter han har vært i kontakt med også kan være virusbærende? Vil vi få en massiv tilbaketrekning?