Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - Bebben

#736
Geir Aaslid nevner i en annen tråd at hotspottet skulle være død og begravet.

Hotspottet i atmosfæren har slik jeg har forstått det, tidligere blitt oppfattet - og spådd - som et "fingeravtrykk" for menneskelig påvirkning. For eksempel her fra Terje Wahls blogg:

QuoteEt av de mest berømte CO2-fingeravtrykkene som man har lett etter, er en sterk oppvarming midt i troposfæren over ekvator.

Fakta: Man har ikke funnet en slik tydelig �hotspot� i målingene.
Men: Debatten raser fortsatt over hvor tydelig denne signaturen skal forventes å være (det avhenger av hvilken klimamodell man kjører), og hvor lenge man bør observere for å midle ut ENSO-effekter.

Når dette "berømte hotspottet" nå åpenbart ikke er å oppdrive, er det visst ikke lenger et slikt "fingerprint". Det minner litt om hockeykøllen, som først var ekstremt viktig, deretter ble mindre viktig, deretter "bekreftet" av andre studier som ikke lignet noe særlig, og som nå vel stort sett har åndet ut bortsett fra noen spede forsøk på gjenoppliving (Gergis, Marcott).

I en kommentar på Climate Dialogue presiserer likevel Ross McKitrick:

QuoteRegarding the uniqueness of the tropical â??hotspotâ?, the uniqueness arises from the magnitude of the trend, not the amplification with respect to the surface. While it is true that amplification would be observed in response also to increased solar forcing, itâ??s clear from comparing panels (a) (solar), (c) (GHG) and (f) (all) in the IPCC figure that only GHGâ??s are expected to have had a sufficiently strong effect to yield the level of warming projected overall. Were there to be a lack of warming, it would be most inconsistent with the GHG simulation.

Det gjelder å følge med erten (under fingerbølet), noe som enkelte kanadiere med navn som begynner på "Mc" er ekstra gode til.
#737
Apropos Pielke Jr. så hadde han et essay i online-magasinet 538 i mars, med tittelen "Disasters Cost More Than Ever - But Not Because of Climate Change". Essayet er både kort og lettlest, og anbefales på det varmeste. Det inneholder også mange linker til dokumentasjon, slik som til ovennevnte Munic Re. Konklusjonene er som før og fremgår i all enkelhet av innlegget. De er også i samsvar med konklusjonene i spesialrapporten fra Klimapanelet, som jeg nevnte ovenfor.

Men så brøt helvete løs blant journalister og aktivistforskere om "fornekteren" Pielke Jr. Her kan vi ikke ha noen avvik fra partilinja, og det haglet med de sedvanlige svertings- og diskrediteringsforsøkene. Det har nå endt med at Pielke Jr. ikke lenger er bidragsyter til 538, men har trukket seg.

Keith Kloor har nå et langt og svært godt intervju med Pielke Jr. i sakens anledning. Anbefales.

Pielke Jr. er slett ingen skeptiker, ikke en gang en Lukewarmer etter det jeg har forstått. Han aksepterer derimot klimaforskningen som den er, men er i likhet med Bjørn Lomborg svært skeptisk til de rådende politiske responsene på vitenskapen, og dette holder i lange bananer for "scientivistene". Det gjør man ikke ustraffet blant fanatikerne.

Mht til debatten om klimapolitikk siterer jeg Pielke Jr. (min utheving):

QuoteBut in conclusion, letâ??s take a step back. Disaster losses continue to increase worldwide. Carbon dioxide continues to accumulate in the atmosphere. The world continues to demand ever more energy. Climate policies in place or proposed are not up to the task. In short, we need more ideas, more debate, more disagreement if we are to make intelligent progress. Efforts to demonize or silence unwelcome voices probably donâ??t move the dial very far on any of these issues Was this campaign to have me removed from 538 a victory for the climate movement? Was it the right battle to wage? I hope the climate hawks ask themselves these questions.

Hyggelig at også Pielke Jr. nå har plukket opp "klimarørsla", som jeg tillater meg å hevde å ha "coinet" for noen år siden. Vel OK... hadde hele klimarørsla vært som ham, hadde jo debatt vært mulig, og dagens situasjon ville kanskje ha vært atskillig annerledes både i Gnore og andre land.
#738
I en inline-kommentar på Climate Audit, i en tråd som handler om flere merkverdigheter om Cook et als "97 prosentstudie" og aktørenes... økonomiske omgang med sannheten, skriver Steve McIntyre:

QuoteAs to the University title to SKS documents, I recently wrote to the University solicitor and copyright administrator, asking them whether they also claimed copyright over Cookâ??s Nazi and Spartan images, and for copyright permission. Just so there would be no misunderstanding of which images I was requesting, I included copies of the images in my request letter. I havenâ??t received an answer yet.

Bakgrunnen er at Universitetet i Queensland krevde opphavsretten til både dataene til Cooks undersøkelse - og til et trusselbrev skrevet til Brandon Shollenberger, som fant dataene liggende på nettet, uten passordbeskyttelse. Det var også Shollenberger som i sin tid lokaliserte de famøse bildene...

Et par av de aktuelle bildene McIntyre spør om Universitetet i Queensland nå er den stolte(?) eier av, kan beskues HER.


#739
Var litt usikker på om dette burde postes under "ny forskning" eller her, men det er vel kanskje mest relevant for denne kategorien. Det følgende ble først postet på VGD men fikk liten respons i agurktiden:

En ny studie av Ross McKitrick og Tim Vogelsang sammenligner klimamodeller og observasjoner i nedre og øvre troposfære over tropene - stedet der det berømte "hotspot" var predikert å opptre som et "fingeravtrykk" for menneskelig påvirkning.

(Etter mye tennerskjæring og diverse vitenskapelige publikasjoner som prøvde å finne og/eller trylle fram det savnede hotspottet, ble det til slutt gitt opp å finne det, og nå er det visstnok ikke lenger ansett som et slikt fingeravtrykk.)

Konklusjonen til den nye studien er at klimamodellene for perioden 1958-2012 har spådd en betydelig oppvarming i den tropiske troposfæren som ikke eksisterer i observasjonene. De har også modellert utviklingen i troposfæretemperaturen på en fundamentalt forskjellig måte i forhold til det som er observert - i observasjonene er hele oppvarmingen samlet i ett "trappetrinn" med klimaskiftet i Stillehavet i 1979, som skyldes en omorganisering av havstrømmene. Før og etter dette skiftet er det ingen trend.

Ross McKitrick har en velskrevet presentasjon og oppsummering av den tidligere debatten om temaet på Climate Audit.

#740
Hei Tele, interessant tema du tar opp her.

Jeg mener å huske at det fra alarmisthold stadig er blitt vist til en rapport fra forsikringsselskapet Munich Re, skal se om jeg finner noe interessant om dette. Men det vil vel ikke overraske noen hvis konklusjonen er at forsikringspremiene må øke... og hvem vil vel bygge et hus ved sjøen i et område utsatt for tropiske orkaner, dersom ingen forsikringsselskaper vil forsikre det?

En annen tanke jeg har hatt, er den enkle betraktningen at alt som har skjedd før med hensyn til uvær, flom osv., vil skje igjen, og det er lurt å ta høyde for at neste gang kan det bli verre, klimaendringer eller ikke. En sunnmøring vet for eksempel at dersom det har gått ei fonn et sted, selv om det er 300 år siden, vil den før eller senere gå igjen på samme sted, og neste gang kan være i morgen eller om 150 år. Dette er generasjoners oppsamlede erfaring, og poenget er at alt dette maset om klimaendringer har en tendens til å tåkelegge slike enkle fakta.

Klimapanelets spesialrapport SREX 2012 fant ellers ingen trender i f. eks. flommer - de kunne ikke engang si om det hadde blitt mer eller mindre av dem.

#741
Generelt / Sv: Gratulerer!
29.07.2014, 15:09:11
Jeg slutter meg til gratulantene og til medlemsmassen.

Det er riktig at det finnes mange bra innlegg på klimaforskning.com, men etter mitt syn er det også så mye konspirasjonsjunk der at mesteparten av medlemmene ble skremt bort. Det er viktig at det samme ikke gjentar seg her, og siden med formålsparagrafen ser lovende ut. La det handle om klima!

Men siden både jeg og Boris er her, må vi jo nesten få lov til å ha en tråd med klimahumor... :D