Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - Telehiv

#1
Energirealiteter


Tore Andøl er siviløkonom – og forfatter av krim-romanen «At dere våger» som dykker dypt i energiomstillingen og det grønne skiftet

Denne artikkelen er en bearbeiding av materialet i krimromanen "At dere våger".
Jeg kan ikke huske å ha sett en bedre og mer konkret avsløring av hvilken galskap som ligger i målsetningene for "det grønne skiftet".
Les og bli sjokkert!

Lenke: https://inyheter.no/18/02/2024/energirealiteter/
#2
Wiese har observert og rapporterer hvordan norsk samfunnsøkonomi og den generelle sunne fornuft brytes ned i et skremmende tempo under klimaindustriens absurde og villedende mantra "det grønne skiftet".


Morten Wiese. FOTO: PRIVAT

Mange her på forumet har rettet mange harde angrep mot denne grønnjævlige selvskadingen, men den salven Morten Wiese leverer i et debattinnlegg i Finansavisen idag, overgår det meste av harselas med vår enøyde klimafanatiske regjering:

"Norges grønne industriløft – luft og kjærlighet ved første havblikk"

Det er interessant å notere at stadig flere forskere såvel som oppegående næringslivsfolk kobler det grønne sammenbruddet, energiskandalene og de påfølgende økonomiske kriser stadig tydeligere mot en uholdbar CO2-hypotese. Det gjør også Wiese, i en ramsalt kombinasjon der han ikke levner noen tvil om at han anser både karbonhysteriet og de "grønne" løsninger som rent "visvas":

"Drivhuseffekten har beviselig ikke varmet hele den nordlige halvkulen ennå. Det er sent, men fortsatt tid til å redde verden. Alle landets bærekraftsgründere bør derfor forsøke å klekke ut nye, lønnsomme, klimavennlige idéer. Den menneskelige respirasjonen er som kjent en del av karbonsyklusen, der vi puster inn oksygen og puster ut CO2 som en del av naturlige metabolske prosesser. Et sted å starte er å gjøre som norske politikerne, utøve klimavennlig pustekunst og gjøre hvert åndedrag til en grønn investering. Pust ut karbonnøytralt visvas. Pust inn penger."

Det skal ikke store fantasien til å forvente at nye knallharde angrep på denne galskapen vil øke og øke år for år nå, etter hvert som verden rammes av de komplett dysfunksjonelle, miljøskadelige og økonomisk selvskadende "grønne" energialternativene man tror man skal redde "klimaet" med.

Lenke: https://www.finansavisen.no/politikk/2024/02/12/8093648/norges-gronne-industriloft-luft-og-kjaerlighet-ved-forste-havblikk
#4
50 år med klimamodelloverdrivelser og -skremsler
Dr. Roy Spencer (han som er hovedansvarlig for UAH satelittmålingene) har blitt spurt av Heritage Foundation om å skrive en artikkel om de overdrevne globale varmetrendene i klimamodeller produsert de siste 50 år. Ett av forholdene Spencer har tatt en nærmere titt på er "the U.S. Corn Belt near-surface air temperatures in summer".

Dette er et interessant område siden det er produsert mye modellerte oppvarmingsskremsler om at Vestens viktigste kornområder skal bli ødelagte av "unprecedented warming". Reelle målinger har imidlertid glimret ved sitt fravær i oppslagene om dette. Sannheten er jo at dette området fremdeles har sin varmeste målte periode under den dramatiske Dust Bowl i 1930-årene som drev Midt-Vestens befolkning på flukt i horder.
Lett sarkastisk skriver Spencer om nedenstående figur: "These are the models being used to guide energy policy in the U.S. and around the world":Figuren ovenfor viser altså betydelige feilmarginer for alle de 36 undersøkte klimamodellene - i betydningen at de ALLTID overdriver kommende oppvarming.

Hva med GLOBALE klimamodeller?
Spencer har tidligere lagt ut en mye sitert graf som viste GLOBALE klimamodellers store overdrivelser.
Her er en ny oppdatering, som fremdeles viser signifikante og systematiske overdrivelser - selv etter at man har revidert ned de verste overdrivelsene etter hvert som modellene har feilet så grovt mot faktiske observasjoner (vi må forøvrig også registrere at modellene ikke har vært i nærheten av å fange opp utflatingen det siste tiåret, tvert i har modellene her forutsatt en signifikant oppvarming):Så Spencer må igjen konstatere det alle tidligere sjekker av klimamodeller har vist:

KEY TAKEAWAYS
1) The observed rate of global warming over the past 50 years has been weaker than that predicted by almost all computerized climate models.
2) Climate models that guide energy policy do not even conserve energy, a necessary condition for any physically based model of the climate system.
3) Public policy should be based on climate observations—which are rather unremarkable—rather than climate models that exaggerate climate impacts.


Lenke:
https://www.heritage.org/environment/report/global-warming-observations-vs-climate-models

#5

REKORDMYE: Frem mot 2026 vil atomkraftproduksjonen økte med 3 prosent årlig, ifølge IEA. FOTO: BLOOMBERG

Verden begynner å ta fornuften fatt, dvs. ta konsekvensen av dysfunksjonelle sol- og vind-fantasier som har sendt hele den vestlige verden ut i en utarmende energikrise:

Det er ventet at produksjonen av atomkraft globalt vil nå rekordnivåer til neste år, viser de seneste prognosene fra Det internasjonale energibyrået (IEA).

Energibyrået mener at rene energikilder vil dekke all verdens ekstra elektrisitetsbehov i løpet av de neste tre årene, og viser til at fornybar energi vokser raskt mens kjernekraft er på vei til å nå en ny all-time high neste år. Dette mener IEA er nok til å at lavutslippsproduksjon vil overgå den kraftige veksten i etterspørselen etter elektrisitet.

Selv om noen land faser ut atomkraft eller pensjonerer kraftverk tidlig, er det ifølge IEA ventet at atomkraftproduksjonen vil øke med rundt 3 prosent årlig frem til 2026, og komme opp til 2,915 TWh i 2025. Det vil i så fall være en ny all-time high etter den forrige rekorden som ble satt i 2021 var på 2,809 TWh. Videre forventes det ytterligere en vekst på 1,5 prosent i 2026.

Kina og India står bak veksten
Veksten blir hovedsakelig drevet av Asia, og det er ventet at verdensdelens andel av den globale atomkraftproduksjonen vil komme opp i 30 prosent i 2026. Asia ser ut til å overgå Nord-Amerika som regionen med største installerte atomkapasitet ved utgangen av 2026, ettersom det er et stort antall kraftverk som for tiden er under oppføring og som ventes å bli fullført innen den tid.

Mer enn halvparten av de nye reaktorene i prognoseperioden er i Kina og India.
- Kina står nå for 16 prosent av den global atomkraftproduksjon, opp fra 5 prosent i 2014.
- Det er imidlertid ikke bare Kina som har styrket posisjonen sin innen sektoren. For også Russland tjener på den nye atomkraftbølgen, ettersom de, sammen med Kina, leverer teknologien til 70 prosent av reaktorene under bygging, skriver Financial Times.

Et malapropos til slutt:
Det må vel anses nokså tragikomisk at Kina og India leder utbyggingen av atomkraft mens de samtidig tjener store penger på å selge utstyr til "grønn" energi til Vesten....jeg syns jeg hører klukklatteren helt hit.

Lenke: https://www.finansavisen.no/energi/2024/01/24/8086942/iea-venter-rekordar-for-atomkraft-globalt
#6
Saken begynte for et par dager siden, uten at jeg har klart å finne ut så mye mer om utviklingen så langt.
For dette er, selvforklarende nok, en lang og omfattende sak etter hvert som Mann-stabens advokater har tårnet opp nye angrepsvinkler. De som er interesserte i å følge med utviklingen vil finne et godt startpunkt hos WUWTs oppslag her:

Lenke: https://wattsupwiththat.com/2024/01/17/mann-v-steyn-goes-to-trial-after-12-years/
#7
Jeg har tidligere lagt inn flere lenker til arbeider fra Willie Soon om solens betydning for globalt klima. Willie Wei-Hock Soon er en malaysisk astrofysiker og romfartsingeniør med en stor publikasjonsliste, bl.a. fra hans tid ved Solar and Stellar Physics Division ved Center for Astrophysics ved Harvard. Etter hva jeg forstår leder han nå en stor frihetlig forskergruppe ("totally independent" som Soon sier, jfr. de tallrike forsøkene på å anklage ham for å være betalt "klimafornekter") som betyr en betydelig vitenskapelig utfordring for den politiserte IPCC-prosessen.Men Soon er ikke bare en merittert forsker, han er også en meget engasjert/engasjerende og fryktløs taler. I et intervju hos Tucker Carlson rett etter COP28 dro Willie Soon en herlig råkjøring mot klimaindustrien og IPCCs ufaglige alarmisme, dårlig klimavitenskap generelt, og alt annet som har ledet verden ut i en energikrise uten den minste miljøgevinst i sikte.

Intervju:
This Is What They Don't Want You to Know About the Climate Agenda:

Lenke: https://rumble.com/v462w0x-this-is-what-they-dont-want-you-to-know-about-the-climate-agenda.html
#8
Skråblikk / Uten de gode råd fra MDG....
06.01.2024, 13:35:29
...hadde vi nok frosset splett ihjel!

#9
Skråblikk / Rasmus rides again...
30.12.2023, 12:07:52
"Klimaforsker" (han kaller seg noen steder også "klimatolog") Rasmus Benestad har vært til stor ufrivillig moro et par tiår blant mer lærde vitenskapsfolk, med sine klumsete, språklig ubehjelpelige og faglig mindreverdige angrep på all seriøs vitenskapelig kritikk mot svakhetene i alarmistmiljøenes CO2-narrativ.
Dessverre har Rasmus aldri avansert i reelle forskningsmiljøer, ikke minst fordi han ikke har levert stort annet enn refuserte publiseringsforsøk. Hans høyst ustabile reaksjoner på nødvendige irettesettelser av hans faglige villfarelser og utspill har også vist at han ikke kan settes til mer overordnede administrativt/organisatoriske funksjoner - ikke engang i rene støtteorganisasjoner.

Hans troverdighet har heller ikke blitt styrket av hans maniske alarmismeframstøt i den beryktede aktivistbloggen Realclimate.org, som bl.a. fostret den faglig ukvalifiserte og datakriminelle William Connolley som endret mange tusen wiki-artikler til ønsket alarmisme før han ble stoppet.


"The sayings of Rasmus"
Den nitidig nøyaktige statistikeren Steve McIntyre, den legendariske knekkeren av Manns svindel-hockeykølle og som ikke har latt seg true bort fra å levere vedvarende viktig kritikk av dårlig klimaforskning, lo til slutt så godt av Benestads Realclimate-aktivisme med hjelpeløs språkbruk og tilhørende lurvete logikk og metodikk at han la ut sitat-serien "The sayings of Rasmus" - en herlig eksegese i dårlig, upresis og hjelpeløs språk- og databruk - som fikk hele den engelskkyndige klimaforskningsverden til å le hjertelig.

Mange har påpekt Benestads ulike aktivistroller i uredelig klimagrumsDet er naturlig nok lenge siden profesjonelle forskere har giddet å verken debattere eller kommentere noe av det Benestad plutselig kan dukke opp med i tilfeldige medier der han får en historieløs redaksjon til å gi ham ny spalteplass. Men fremdeles er det av og til noen som er snille med ham og åpner døren han klorer på; f.eks. ABC Nyheter i dag, der han uimotsagt får slenge rundt seg med alarmistisk våsprat i øst og vest:

"Været i 2024: Klimaforsker advarer mot sydenferie"
Ikke noe i oppslaget bærer preg av noe vitenskapelig grunnlag. Vi serveres bare våsprat som dette:

"Men det er større risiko for kraftige hetebølger, og mer nedbør som kan gi ekstremvær i Norge i årene som kommer.
– Men hva som kommer hvilket år er vanskelig å si, sier Benestad.
I 2018 opplevde store deler av Norge tørke som blant annet ødela for avlingene til bøndene. Dit var vi også på vei i år, forteller Benestad, men så snudde det. Eller rettere sagt, jetstrømmen snudde."


Osv., osv., med rent sludder og hans pinlige behov for å få litt medieoppmerksomhet.
De som følger med vet at Benestad i to tiår har bedrevet fullstendig feilslåtte skremsler av denne typen hvert eneste år. Som sagt, ingen seriøse vitenskapsfolk gidder verken å krangle eller debattere mot sånt kontinuerlig sludder. Han får bare holde på.
Som de gamle kloke cowboyene pleide å si:
"Give him enough rope, and he'll hang himself sooner or later".

Vi får heller bare ønske alle i Sør-Norge lykke til med håndteringen av sprengkulden og de kommende veldige snømassene, snøen som vi iht. Benestads 20 år gamle skråsikre spådommer stort sett skulle vært kvitt fra 2013....

Lenker:
ABC-oppslaget: https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2023/12/29/195967226/vaeret-i-2024-klimaforsker-advarer-mot-sydenferie

https://fakta360.no/2023/12/hvordan-ipcc-og-rasmus-benestad-svindler-dere-alle-om-klima/

#10
Det er FrP som stiller dette spørsmålet i en kronikk i Finansavisen i dag.
- Ledergruppen og styret er de eneste som hittil er vinnere i «batterieventyret» Freyr, sier de. Et symptom på regjeringens såkalte «aktive næringspolitikk», skriver Hans Andreas Limi og Sivert Bjørnstad i Fremskrittspartiet.

Men dette spørsmålet burde selvsagt helst vært reist i Ap.
For hver gang FrP stiller et meget godt spørsmål om landets ve og vel hyler hele venstresiden mot dem og vil ikke høre det. De klarte f.eks. å sparke Sylvi Listhaug for å advare om risikoen for "svenske tilstander" også her til lands.
Når Sylvi nå er i ferd med å få blodig rett, er det ikke snakk om å be henne om unnskyldning. Nei, nå løper den samme venstresiden skamløst rundt og snakker om "vårt ansvar" (les: ukorrekte nordmenns skyld) for nettopp "svenske tilstander", men selvsagt uten å faktisk gjøre noe med det.

En kjenning har trolig nailet dette fenomenet ganske presist: "Nå bruker venstresiden begrepet "svenske tilstander" som om de har funnet på det selv".


SIRKELSUBSIDIERING: Regjeringens «grønne industriløft» krever at staten først skal subsidiere en næring, for så å skulle subsidiere mer ulønnsom vindkraft for å ta unna konsekvensene, skriver artikkelforfatterne. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). FOTO: NTB

Lenke: https://www.finansavisen.no/politikk/2023/12/27/8076222/mener-ap-at-vi-skal-leve-av-subsidier-etter-oljen
#11
COP28 er overstått, og realpolitikken må på banen igjen hvis ikke den vestlige verden skal kollapse under strømmen av selvskadende klimapåfunn og -krav fra aktivistmiljøene og medlallende politikere. Tyskerne har nå innsett at de må ha energi som virker - hele døgnet - til en akseptabel kostnad - og selvsagt måtte de vente med å kunngjøre dette til COP28 var overstått for å slippe å få (flybårne) bortskjemte drittunger fastlimte til talerstolene i Dubai:

Equinor har inngått en stor kontrakt med det tyske statseide energiselskapet SEFE for gasseksport frem til 2039.Equinor melder i dag om en kjempekontrakt med Tyskland for eksport av gass frem til 2034. Det er snakk om en av de største gassavtalene i selskapets historie.
I henhold til avtalene skal Equinor ifølge meldingen levere 111 terrawattimer (om lag 10 milliarder kubikkmeter) naturgass til markedspris pr. år fra 1. januar 2024 og fram til 2034 til det det tyske statseide energiselskapet SEFE (Securing Energy for Europe).
Avtalene inneholder også en opsjon på ytterligere 5 år, opplyses det. Årlige volumer tilsvarer en tredel av etterspørselen fra tysk industri.
Den femårige opsjonen gjelder leveranser av totalt 319 TWh (om lag 29 milliarder kubikkmeter) i perioden. Selskapene inngikk også en ikke-bindende intensjonsavtale med sikte på at SEFE skal kjøpe lavkarbonhydrogen i stor skala fra Equinor fra 2029 og fram mot 2060.
– Dette er et svar på Europas behov for langsiktig og pålitelig energiforsyning, samtidig som det åpner en mulighet for avkarbonisering av industri i stor skala, sier konsernsjef Anders Opedal i meldingen.
Gassen skal leveres til Trading Hub Europe (THE) i Tyskland, Title Transfer Facility (TTF) i Nederland og National Balancing Point (NBP) i Storbritannia.


#12
Denne videoen snakker utmerket for seg selv, lag deg en kaffe og sett deg ned og bruk et drøyt kvarter av ditt liv til å minnes om igjen treffsikkerheten hos den såkalte "klimaforskningen" de siste 50-60 år.
Dvs, nyt alt det feilslåtte idiotiet som fremdeles får lov å ruinere den vestlige verden:

Lenke: https://youtu.be/E1e5HAZo4iw

Her er også en nyttig påminning om klimaets dynamiske historie:#13
Turbinene dreper tusenvis av fugler: Fransk domstol stenger vindmøllepark


En fransk domstol har slått fast at en vindmøllepark er ansvarlig for tusenvis av fuglers død. Konsekvensen av rettens kjennelse er at vindmølleparken skal legges ned. Det er første gang noe slikt skjer i Frankrike.

– Kirkegård
I tre år har det rast en innbitt kamp mellom dyreorganisasjoner og vindmølleparken. Tusenvis av fugler, blant dem fredede kongeørner, er blitt drept av vindturbiner de siste årene, men tross dette er turbinene blitt stående.

I begynnelsen av desember kom en dommer med en endelig avgjørelse i den langvarige striden: Vindmølleparken skal stenges innen 15 måneder med dagsbøter på 3000 euro for overtredelse av fristen.

– Det er en riktig kirkegård. Det er funnet minst 1099 døde fugler ved foten av vindturbinene bare i 2019, sa dyreorganisasjonenes advokat.


Lenke: https://www.document.no/2023/12/13/turbinene-dreper-tusenvis-av-fugler-fransk-domstol-stenger-vindmollepark/
#14
Klimaindustriens vindpropagandister har høstet hemningsløst fra kunnskapsløse politikeres subsidievilje.
Svein Harald Øygard har plassert seg i styr og stell i flere energiselskaper i dette systemet, og er en av dem som tydeligvis ser seg nytte av at vindkraften ikke utfordres av planer om kjernekraft i Norge.
I en artikkel i Finansavisen 3. des. langer han derfor ut mot Norsk Kjernekraft, og hevder at "kjernekraft er illusorisk" og ber Norge satse på vindmøller. Han hevder sogar at "Norsk kjernekraft er norske industribygders verste fiende".


FORSKNING KONKLUDERER MED KJERNEKRAFT: En NTNU-rapport konkluderer med at den optimale energimiksen i Norge består av 41 prosent vannkraft, 31 prosent kjernekraft og 28 prosent vindkraft, påpeker artikkelforfatterne. Her fra Slovakia. FOTO: NTB

Nå har Håvard Kristiansen, Operasjonsdirektør i Norsk Kjernekraft, og Jonny Hesthammer, Adm. dir. i Norsk Kjernekraft tatt til motmæle, og argumenterer for at Norge tvert i mot vil være tjent med kjernekraft. De hevder rett ut at "Svein Harald Øygard fortsetter sin harselas mot Norsk Kjernekraft med stråmannsargumenter og villedende påstander"
De to fører en rekke gode argumenter til bords for sin sak, etter min mening.
Les hele artikkelen her:
 
Lenke: https://www.finansavisen.no/energi/2023/12/13/8070746/norge-vil-vaere-tjent-med-kjernekraft
#15
Nå syns jeg denne regjeringen bør ta til vett, eller rævkjøres ut av sine kontorer:
At man i det hele tatt vurderer å legge ned det eneste sykehuset i Lofoten, er en uendelig skam.
Vi snakker om et område med et av de hardeste livsgrunnlagene i landet som ikke skal få lov å hjelpe sin befolkning på en betryggende måte. Sykehuset fungerer som lokalsykehus for de fire Lofot-kommunene Vestvågøy, Vågan, Flakstad og Moskenes.


Er du en alvorlig skadet fisker i Lofoten? Ta brevkurs i selvhjelp!

Nå bør alle brøle ut dette spørsmålet: Hva i alle dager er det våre politikere holder på med?!?
Alt dette, mens vi ser en svær delegasjon posere rundt i Dubai og love milliarder i øst og vest til planløst og dysfunksjonelt klimatøv, som stort sett går rett i lomma på kriminelle diktatorer. Men å avse noen skarve millioner til sykehusdrift i Lofoten, nei, det har vi ikke råd til!

Beklager dette utbruddet, men nå håper jeg at nordlendingene, ikke bare de 10.000 fortvilte i Lofoten som har skrevet under på et protestskriv, men absolutt alle sammen nord for Brønnøysund og helt til russegrensen ikke gir en eneste stemme ved neste valg til noen partier som er med på dette sviket mot Lofoten.

Akkurat nå ser vi det som skulle vært en sosialdemokratisk regjering degenerere til lommetjuver og inhabile småsvindlere, mens de glemmer landets innbyggere og istedet bruker våre skattepenger til å kjøpe seg enda flere fete posørjobber i EU, FN, WEF og det som verre er.

Tvi vøre!
#16
COP28-kollapsen viser bare det industri- og finanseliten har skjønt for lenge siden
COP28 synes ikke uventet å ende med et magaplask for dem som trodde de kunne posere og snakke bort verdens behov for fossil energi de neste tiårene.
Det drives i skrivende stund riktignok fremdeles knallharde bakromsovertalelser for å holde poseringsnarrativet i live, men en stor del av deltakerlandene vil fremdeles ikke være med på et sluttdokument som krever utfasing av fossil energi. Vi får se når gjørmeslagsmålet er endelig fullført, og ta det under COP28-tråden.

Realitetene synker uansett stadig tydeligere inn over land som har selvskadet seg på "grønt skifte"
Tegnene kan bl.a. leses ut av at europeiske investorer har i september og oktober trukket over en milliard euro fra fond som satser på alternativ energi, mens halvannen milliard har strømmet til investeringer i olje og gass.

Dette bare som en kort intro til finanssiden av det begynnende sammenbruddet i det grønne narrativet.
Skal komme tilbake med mer etter hvert som dette finansbildet blir enda bedre belyst. MSM-mediene er jo foreløpig ikke akkurat rause med å dele slik informasjon.

 
#17
Vi har allerede en tråd på SNØ-forholdene for nordlige halvkule 2023/24, men vi trenger også en tråd på generelt VINTERVÆR (for hele kloden) 2023/24.

NB: Til forskjell fra selvoppnevnte klimatoppforskere som Ingerid Stenvold i Dagsrevyen og alle våre andre klimastupid-alarmistiske riksmedier, så må det selvsagt skilles mellom 1) KLIMA og 2) VÆR:

1) Iht. WMO er KLIMA observerte værtrender over min. 30 år
Stadig flere forskere sier helst min. 60-90 år for å fange opp typiske sykliske variasjoner, ikke minst for å begrense cherry-pickingen av perioder som passer med eget narrativ:
- Typiske klimaalarmister, også blant såkalte "klimaforskere", liker f.eks. ikke å måtte trekke sine grafer tilbake til før 1979 - akkurat da de tredve kalde etterkrigsårene hadde bunnet ut. Det som faktisk har skjedd siden 1979 er altså bare en tilbakevending til de omtrentlige tilstander i mellomkrigstiden. For følger man trenden tilbake de siste 100 år vil jo alle se at verden ikke er så mye varmere nå enn i mellomkrigstiden.
For ikke å snakke om enda lengre tidsserier:
- Den første IPCC-rapporten i 1990 (før man begynte å trikse med historiske data) presenterte middelalderen som betydelig varmere enn nå:Og enda verre blir det for "vippepunkt"-alarmistene om man tar for seg enda lengre tidsserier (slik de to første IPCC-rapportene presenterte dem, før Michael Mann m.fl. begynte å systematisk "revidere" historiske data, jfr. Climategate-skandalen):Men om vi bare holder oss på 1900-tallet:
- Hvordan vil CO2-hypotesen forklare den sterke nedkjølingen de første tredve årene etter andre verdenskrig da den tidens klimaforskere høylydt advarte om ny istid - på STIGENDE CO2-nivåer?

2) VÆR er rett og slett de løpende værforhold fra dag til dag
Så dermed til trådens kjerne: VÆRET denne vinteren
November var ganske varm globalt, men går man inn på de ulike verdensdeler skifter bildet mellom varme og kalde områder.
De siste ukene har f.eks. Russland og store deler av Asia vært en kontrast til varmen andre steder; ikke overraskende blir global totalsum som vanlig ganske utjevnet i det store bildet.

Russland med strømmer av kulderekorder for tiden


Image: Temperature anomalies of up to -30°C below the seasonal average. Cropped at EIKE.

Russland har tredje løpende år med kulderekorder for årstiden, nå kaldeste på 40 år:
Extreme cold set in across most of Russia's 17.1 million km² territory, the third year in a row that the country has suffered from severe frost in early December: -61.1°C in Delyankir on December 8, 2021 and -61°C in Oymyakon on December 12, 2022.
In the vast region of Yakutia (3.1 million km²), half of the weather stations there reported temperatures below -50°C on December 4. In the city of Iema, an early temperature of -58.7°C was recorded on December 5, the lowest December temperature in the city for more than 40 years.


Europa setter også kulde- og snørekorder for desember
EIKE/WUWT skriver:
Munich's earliest recorded-18°C temperature
This was extremely rare for early December. In fact, this is the earliest -18°C the airport has ever recorded.
Surprisingly, there was frost practically all over Germany on Monday afternoon. The following chart shows low temperatures recorded on December 4th.


Lenke: https://wattsupwiththat.com/2023/12/10/russia-reels-from-60c-cold-blast-and-munich-breaks-december-snow-record/

 
#18
Dette trodde jeg aldri jeg skulle høre i media i 2023:
På en strand i Japan har det hopet seg opp en mengde døde sardiner, men det som virkelig vippet meg av stolen er at en forsker som uttaler seg IKKE sier på standard repeat at massedøden skyldes "menneskeskapte klimaendringer" (i betydningen økt varme), men derimot at de kan ha blitt utkjaset i for KALDT vann.
Hun er vel på jobbsøk nå, den bolde dame?

Lenke: https://tv.vg.no/video/280550/mysterium-i-japan-aldri-sett-lignende   
#19
Allan T. Emrén er den meget erfarne forskeren bak studien "Global temperatures, CO2 concentrations and oceans" i International Journal of Global Warming Vol. 30, No. 4.
Han har sitt doktorarbeid og hovedkarriere innen Physical Chemistry and Nuclear Chemistry ved Göteborg Universitetet og Chalmers University of Technology, og nå sentral i styre og forskning ved Nuchem Research AB. 

I tråd med en hel serie andre lignende studier omtalt her på forumet tidligere, støtter også Emrén påstanden om at først kommer varmen, så kommer økningen i CO2:

"During the past 170 years, temperatures and atmospheric CO2 concentrations have increased. Published data on global temperature, CO2 data, and data on sea ice in the Arctic have been investigated. It is seen that support for human activities causing the observed increases is weak. It is found that the rate of change in CO2 concentration is controlled by global temperature rather than vice versa."

Lenke (bare summary): https://www.inderscienceonline.com/doi/abs/10.1504/IJGW.2023.132276?journalCode=ijgw

Jeg fant imidlertid et preprint fra januar 2023 med hele artikkelen (trykk på boksen Read full text):
Lenke: https://www.researchgate.net/publication/372047312_Global_temperatures_CO2_concentrations_and_oceans

Der er det særlig en figur med forholdet mellom temperatur og CO2-nivå fra 1750 som tydelig viser Emréns hovedpoeng:
- CO2-stigningen fra 1750 er hele veien nokså jevn, mens temperaturen derimot stiger brått fra ca. 1750 (dvs. avslutningen på de kaldeste periodene i den lille istid). Utlagt: Den sterke temperaturstigningen fra 1750 må ha en annen årsak enn CO2.

#20
India nekter å underkaste seg krav til "grønt skifte"
India er det landet som mest tydelig har stått fram internasjonalt de siste årene og insistert på at landet vil fortsette med å bruke kull som basis energikilde for å fortsette den sterke veksten i økonomien. Den sittende regjeringen har her fastslått at "India har den samme rett som andre tidligere framvoksende industriland til å bruke de mest kostnadseffektive energikildene". India er tydelig på at fossil energi (primært kull, og evt. videre kjernekraftutvikling) er den soleklart beste løsningen i dette bildet. Dette gjentas nå på COP28.

Kommentar:
Dette bare understreker hva som har vært hevdet her på forumet i årevis:
- Det er ikke realistisk at de foreliggende alternativene sol og vind løser verdens "grønne" energibehov
- Det beste miljøverngrepet de neste tiårene er derfor en tung satsing på reell rensing av (stadig økende) fossile utslipp til bedre alternativer foreligger.
- Det er her CO2-klimabevegelsen feiler så veldig.: De vil bare legge ned fossile energikilder og lukker øynene for reell rensing, mens verden bare fortsetter å øke bruken.

2047 er viktig for India, som er 100 år siden landet fikk selvstendighet. Målet er at størrelsen på økonomien, målt i bruttonasjonalprodukt, skal ligge på over 30.000 milliarder dollar – nesten en tidobling fra dagens nivå. Det asiatiske meglerhuset CLSA hevder at India vil bli verdens største økonomi i 2052 med et nominelt bruttonasjonalprodukt på 45.000 milliarder dollar.


Feiring av lys og velstand: En aksjehandler og familie ser på handelsterminalen under Diwali-festivalen ved Mumbai-børsen i november. Muhurat -ritualet symboliserer håp og velstand for det kommende året. (Foto: Francis Mascarenhas/Reuters/NTB)

«Kina-vekst» for India
Det er over seks uker siden Kina la frem økonomiske statistikker for tredje kvartal – et par-tre uker etter kvartalet var over. Verdens nest største økonomi fikk en vekst på 4,9 prosent, noe som var svakt bedre enn ventet. India slo alle prognoser og forventninger, viser statistikker fra torsdag.

India er sist ute av de asiatiske økonomiene med å legge frem økonomiske statistikker. Den indiske sentralbankens prognose lå på 6,5 prosent og konsensus fra indiske og internasjonale finansinstitusjoner lå svakt høyere på 6,8 prosent. Men India knallet til med en økonomisk vekst på 7,6 prosent i tredje kvartal, som er høyere enn prognosene og forventningene til internasjonale finansinstitusjoner.

Høy vekst og børsfest – vil bli større enn Tyskland og Japan: – En glohet økonomi
Den indiske økonomien har altså mer enn innfridd og slått de allerede optimistiske prognosene og levert verdens høyeste vekst. Det kommende valget er imidlertid en risiko for den økonomiske veksten – og for investorer.

Videre utvikling
- Den indiske økonomien ventes å vokse med syv prosent i årets siste budsjettår og 6,3 prosent i 2024, ifølge analytikere.
- Den høye veksten skyldes økt offentlig forbruk og private investeringer, men det er bekymring for svak etterspørsel på landsbygden og i landbruket.
- Det kommende valget i 2024 er en risiko for den økonomiske veksten og for investorer, da et mulig regjeringsskifte kan føre til endringer i reformpolitikken og dårlig investorsentiment. Utlagt: Frykt for at også India begynner med å utvikle selvskadende energikrise iht. den vestlige klimaindustriens krav.

Lenker:
https://www.dn.no/utenriks/india/borsnoteringer/narendra-modi/feier-til-side-advarsel-om-irrasjonell-begeistring-i-aksjemarkedet-festen-vil-fortsette/2-1-1565236

https://www.dn.no/utenriks/india/narendra-modi/kina/hoy-vekst-og-borsfest-vil-bli-storre-enn-tyskland-og-japan-en-glohet-okonomi/2-1-1563575