Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.


Emner - Telehiv

Sider: [1] 2 3 ... 16
1
IRAK: HØYESTERETT SUSPENDERER KURDISK AVSTEMNING OM UAVHENGIGHET - kan vi gå mot krig og nye terrorbilder?

Jeg tar opp denne saken fordi det i siste omgang dreier seg om global stabilitet for oljeleveranser, dvs. de samlede globale enerigiprisregimer: En mulig kommende territoriekrig i dette området kan gi store ringvirkninger for hele oljebildet i Midt-Østen og tilstøtende oljeregioner. Og selvsagt til slutt måtte involvere stormaktsinteressene i ubehagelig grad; vi snakker om noen av verdens viktigste oljeprovinser her.Kurdistan, som omfatter store områder både i Iran, Irak, Tyrkia og Syria, er for øvrig en sentral region for det norske oljeselskapet DNO (her: særlig Irak), og et interessant investeringsobjekt fordi aksjen er nominelt underpriset pga. politisk risiko: Går det bra uten krig framover vil aksjen trolig bli gullkantet, men bryter det ut krig kan det bli tunge dager for investorene.

Irak
Bakgrunnen er at selskapet nylig fikk økt sin eierandel i det svært lønnsomme Tawkefeltet ved at utestående betalinger for tidligere leveranser ble konvertert av de kurdiske eierne til økte eierandeler i feltet. Aksjen er likevel fremdeles omgitt av betydelig risiko, og mindre blir det ikke av at Iraks høyesterett nå melder at de har suspendert folkeavstemningen om kurdiske uavhengighet fra Irak som de kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) vil avholde, frem til en endelig kjennelse gjøres.
Det melder den irakisk-kurdiske nettavisen Rudaw i dag.
Folkeavstemningen er planlagt avholdt mandag 25. september.

Tyrkia
Parallelt melder Rudaw også at Tyrkias forsvar har startet en ikke-kunngjort militærøvelse på grensen til Kurdistan-regionen i Irak. Enkelte tyrkiske politikere har indikert at det kan være grunnlag til krig hvis KRG gjennomfører den planlagte folkeavstemningen, og det tyrkiske utenriksdepartementet advarte i forrige uke at gjennomføring av avstemningen «vil ha en pris». Tyrkia har kjempet mot Kurdistans arbeiderparti (PKK) i flere tiår, og de tyrkiske myndighetene i Ankara forholder seg til det kurdiske partiet som en terrororganisasjon.

Iran
I tillegg har Iran, som også har grense til Kurdistan-regionen i Irak, uttalt mandag at landet vil bryte alle diplomatiske bånd til Kurdistan og stenge grensen hvis folkeavstemningen gjennomføres. Det iranske regimet har i tillegg advart om at folkeavstemningen kan føre til iransk militær intervensjon innenfor det som i dag er grensen til irakisk Kurdistan.

Det kurdiske problemkomplekset kan bli et vondt samtaleemne i tiden framover.2
Media og politikk / Benestad overgår seg selv
« på: 17.09.2017, 23:36:54 »
Man skulle selvsagt bare oversett dette meningsløse, paranoide, uvitenskapelige og ikke minst akterutseilte sludderet til Rasmus Benestad, men jeg legger ut denne artikkelen i dagens Nettavisen til felles glede:

http://www.side3.no/nordmann-avslrte-klimaskeptikernes-feil/3423370838.htmlPS: Trodde man hadde gjemt Benestad i koksbingen varig etter hvert, i tilfelle det skulle komme fremmedfolk til gards, men han har visst klart å smyge seg en tur ut fjøsluka for en tur til det internasjonale klimafagtidsskriftet Nettavisen...

PS2: Nettavisen har gledelig nok ikke mer orden i klimaalarmismen sin at de samtidig, til glede for de utsultede isbjørnene, legger ut denne artikkelen (den 17. sept må vite):
http://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/fare-for-sn-til-uken/3423373204.html


3
Tesla Semi skulle iht. tidligere melding bli vist nå i september, men det er altså utsatt.
Ifølge CNN er det også planer for en bil med lasteplan og en minibuss.Men når mener Tesla dette kan komme i kommersiell drift?
Musk uttalte i fjor at Tesla planlegger produksjon av kjøretøyene om under fem år, ifølge CNN. Semitraileren er til for å frakte last, og ble for første gang omtalt av Musk i hans såkalte masterplan fra juli 2016.
– Vi tror Tesla Semi vil levere en substansiell reduksjon av kostnaden for frakt av last, samtidig som den øker trygghet og gjør det veldig gøy å operere, skrev Musk i planen.Link: https://www.dn.no/nyheter/2017/09/14/0711/Motor/tesla-lanserer-beist


4
Meningsmålingene før valget, eller rettere - TOLKNINGENE - ble akkurat så preget av innebygde fordommer hos meningsforvalterne i media (Marie Simonsen- og Omdal-syndromet; kvasiradikal, opportunistisk og SV-sympatiserende konformitetstenkning) at hele bildet om faktisk utfall ble fordreid, og fikk elementer av analyseflausene ifm. Trump og Brexit: Man klarte å drive fram et godt valg for SV, men:
- man antok feilaktig at MDG ville komme over sperregrensen
- man antok feilaktig at det ville bli Ap-ledet flertall mot den blåblå regjeringen
- man antok feilaktig at Frp ville synke dypt på Listhaug-syndromet
- man forutså overhodet ikke Aps dype fall på valgdagen

Faktisk resultat: Erna/Siv synes å få fire nye år

Men nå vil det komme så mange interne skittentøyprosesser og lederutfordringer hos taperne (særlig Ap og Krf) at det er teoretisk mulig med et tronskifte likevel:
- Det haster for Jonas med å komme opp med nye argumenter for å unngå bli kastet
- Det samme gjelder Hareide i Krf

Vi kan derfor se at disse to finner sammen om en felles (personlig) redningsaksjon:
- Hareide sier at Krf må ta konsekvensen av at de ikke vil støtte en regjering med Frp (som de har listet seg rundt så langt)
- Jonas ser at han kan kaste Erna (og dermed foregripe en påbegynt detroniseringsprosess mot ham) dersom han får Krf til å konvertere til en Ap-ledet regjering.

Dermed:
- Ap + Krf + SV + Sp (inkl. moralsk støtte fra Rødt utenfor regjering) kaster de blåblå, der man nå slipper å ta med selvskaderne i MDG, som ville gitt et umulig styringsgrunnlag
- Jonas redder nakken (man kan ikke kaste en som er i ferd med å bli statsminister)
- Ditto for Hareide
   
Hvis de blåblå IKKE kastes raskt, vil det bli kannibalprosesser i Ap:
- Jonas ryker raskt til
- Giske var for maktkåt (usolidarisk) allerede i natt til å kunne få jobben
- Hadia Tajik blir ny Ap-leder

Krf:
- Hareide vil nok overleve, men hvordan vil han takle å støtte en regjering med Frp han har sagt han IKKE vil støtte?

Litt senere kan vi derfor få en regjeringskrise uansett: Krf vil til slutt nekte å støtte de blåblå.

Dette var bare noen frekke spekulasjoner, og jeg tåler greit å ta feil  8)
Det viktigste var uansett at MDG ikke kom i posisjon til mer skading av det vi lever av her til lands.
 

5
Akkurat som med flere tidligere varslede "unprecedented" stormer og værkatastrofer, og merkelig nok alltid på topp langt ute i havet der folk ikke kan sjekke sannhetsgehalten, så synes også IRMA å reduseres til et helt vanlig årlig tilbakevendende uvær når folk selv kan kontrollere fakta:
Plutselig var vindstyrken redusert til styrke 1 da den traff det amerikanske fastland (fra 4-5 rett før den traff land og dermed folk med øyne i hodet....), jfr. denne lille og diskrete oppdateringen i New York Times i morges:

"Hurricane Irma, now 400 miles wide, continued its march of devastation on Monday morning, dumping rain across the width of Florida and lashing the state with powerful winds that downed power lines and left millions in the dark. As the storm moved inland, it was downgraded to Category 1. Losing some of its deadly power but retaining its vast size, the storm stretched from Florida’s West Coast to the Atlantic as it churned its way from the Florida Keys toward Tampa. The hurricane came ashore on the mainland as a Category 2 storm, flooded parts of downtown Miami and knocked over construction cranes there as winds exceeded 100 m.p.h."

I dag er det følgelig knapt mulig å finne oppslag av noen størrelse i norsk presse (mens de hadde ufrivillig sædavgang; pollusjon, så sent som i går kveld) og heller velge å holde kjeft nå, mens amerikanske media har måttet gi opp vindskremslene og satt sin lit til mulige/kommende nedbørskatastrofer samt pumpe nytt liv i "dødsbølgene" som KAN komme.

Jeg har prøvd å finne koblinger mellom medias eksesser og det man kan anta er seriøse klimaforskere. Få av disse er villige til å bli med på billige spekulasjoner om kobling mellom "klima" og "hurricanes" også her, fordi de vet at nærmere gjennomgang av statistikk og forskning viser et dårlig case.
Men her hjemme er de faste hoierne selvsagt på plass for sine 15 minutes of fame; Hygen, Samset, og de andre klimafjolsene har et par dager opplevd omfattende pollusjoner i omgang med like useriøse norske media.

Akkurat nå hører jeg for øvrig pinlige bortforklaringer på NRK, der man stotrende bl.a. prøver å fortelle at det "har blitt vist bilder som viser nedrevne strømledninger". Takke fan for det, jeg har hatt gleden av å studere oppsettet for amerikanske strømledninger i disse områdene, som holder India-nivå.
 
I rest my case. 

6
Danskenes meteorologiske institutt (DMI) sier at Grønlandsisen har lagt på seg 500 Gt så langt i år, og ligger dermed betydelig over anomalien for 1981- 2010:Vi får bare følge med videre og se om dette kan representere de første tegn på den kaldere fasen i nordområdene som bør begynne å vise seg nå iht. både solforskningen og tidligere sykluser.

7
Peter Springare er en snart pensjonert "förundersökningsledare vid grova brottsenheten vid Örebropolisen", og sier at han nå tar bladet fra munnen i foreløpig to facebook-innlegg fordi han snart skal gå av med pensjon og derfor ikke kan straffes karrieremessig osv. slik som hans yngre kolleger hvis de hadde gått ut med dette. Så hva er det Springare har gjort som har ført til at rasismekortet har blitt dratt igjen?

Jo, han har fortalt hvordan omtrent alle grove forbrytelser de har til opp over ørene i lille Ørebro nå, er begått av utlendinger, og så lister han de mest aktuelle landene. Les mer her om hvilke land det gjelder: 

https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/875384-peter-springare-polisen-skrev-inlagg-facebook-stod-grupp-kritik

Ut fra det vi leser ser det ikke ut til at det klassiske rasismekortet kan dras uten videre her (men selvsagt blir det det, og han er allerede politianmeldt av noen), for Springare siteres bl.a. slik: "Jag är medveten om att vissa spelar på det här men jag kan inte förhålla mig till att den extrema högersidan får något slags vind i seglen. Jag kan inte ta hänsyn till det. Jag vill berätta utifrån min verklighet, hur jag och många utredande poliser upplever det"
Her noen norske kommentarer:
http://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/politimannen-peter-springare-ble-stemplet-som-rasist-og-innvandrerhater---her-er-svaret/3423311842.html
http://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/politimann-navnga-mistenkte-kriminelle-innvandrere---skaper-storm/3423310590.html

Utne Pettersen
I fjor fikk den norske politiinspektøren Thomas Utne Pettersen stor oppmerksomhet da han skrev et lignende innlegg, der også han tok for seg tallmateriale.
Også Utne Pettersen ble møtt med både støtteerklæringer og refs.
"Folks fremmedfrykt i forhold til denne gruppen er høyst rasjonell og berettiget, og jeg vil forsøke å vise dette med lokale og nasjonale eksempler", skrev politiinspektør Thomas Utne Pettersen.
Nettavisen fulgte opp hans påstander med å sjekke Oslo Tingrett en uke:
http://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/tiltalte-i-oslo-tingrett-en-tilfeldig-uke-35-tiltalte-8-norske-eller-nordiske-navn/3423253287.html

En liten ettertanke:
Når smeller en ny norsk "Springare" eller Utne Pettersen til med mer om dette?
Hvor lenge skal det offentlige bestemme at alt sånt skal feies under teppet så lenge det bare går?
Og hva blir i så fall langtidskonsekvensene av det?
Tror myndighetene at dette pinlige hemmeligholdet ikke vil medføre enda mer aggresjon i befolkningen, dvs. gjøre oss til større "rasister" enn om vi fikk vite sannheten om disse tingene uten denne pinlige tildekningen?

8
Media og politikk / Trump vil snu i Paris-saken?
« på: 14.07.2017, 08:12:06 »
Jeg skal i denne runden ikke bruke mye tid på den generelle galskap og inkompetanse rundt det trumpske presidentskap. Som Emeritus har påpekt forleden, en fullstendig uansvarlig krig mot Nord-Korea vil jo mest sannsynlig bli erklært på Twitter som nok et tilfelle av manglende impulskontroll når noen truer med å dra fram en større sak i pissoaren i FN. Den tid den sorg. Det siste er de mulig riksrettstruende kalamiteter rundt både far og sønn i diverse Russlandsforbindelser. Og akkurat nå kan vi lese om reaksjonskatastrofene fra Donald Trumps personlige advokat Marc Kasowitz opp i dette, som ikke engang er sikkerhetsklarert og neppe heller kan bli det, og som bedriver det reneste gatespråk i sine trusler på e-mail: http://www.dagbladet.no/nyheter/na-er-ogsa-trumps-advokat-i-e-post-trobbel---hvordan-vager-du-a-sende-meg-en-sann-e-post/68501306
 

Her spiser Trump middag med mannen som lovte sønnen hans en russisk drittpakke om Clinton

Parisavtalen
Personlig syns jeg, uavhengig av hvilke "klimapolitiske" tanker Trump bygger sitt foreløpige nei på, at det var helt OK at USA ville ut av denne avtalen, siden det bare koster penger uten noen meningsfull kobling til reell miljøproblematikk, og at de svære summene heller kunne vært brukt på kjente og målrettede miljøutfordringer. Klimasnakket i avtalen er jo ikke noe reelt tema siden avtaleteksten er bare noen politiske besvergelser for å dekke bordet for nye fiskalavgifter i en slags vridd u-hjelpsplan med klar påvirkning fra FN.

Men av alt Trump har lovet og ikke holdt, eller bare tullet rundt med i parodiske og fullstendig meningsløse selvmotsigelser så langt, så vil hans foreløpige erklæring om utmelding fra Paris-avtalen trolig ganske raskt (trolig innen en uke) bli reversert. For nå er han så selvhenført over å ha flørtet med Macron-fruen og komplimentert hennes fine figur uten at hun fiket ham opp på direkten, samt snakket storkarprat med gemalen den franske president som kanskje har belært ham om "how to do ze thingz ze French way"; "who cares to whom as long as it pays, huh?".

Verden har en god stund trodd at Trump må da klare å holde ett av sine løfter, nemlig å stå ved at USA skal ut av Paris-avtalen.
Men slik jeg leste det selvhenførte sludderet han dro i går på TV etter å truffet folk med over folkeskoleerfaring i offentlig forvaltning her i Europa, så har nå Trump funnet ut at det er så deilig å bli klappet på ryggen av europeiske statsledere at han er klar til nok en baklengs salto.
Kort sagt: Jeg skal vedde min gamle hatt på at det ikke vil gå en uke før Trump dukker opp på Twitter med at USA ikke skal melde seg ut av Paris-avtalen likevel, han skal bare ha noen godbiter før han sier at "OK da, vi blir med likevel".

Noen som har en gammel hatt å vedde i mot med?

9
Studien er publisert i Royal Astronomical Society av forskere fra USA, Storbritannia og Danmark, som bl.a. har målt effekten av lydbølger som brer seg inni Sola (se link nederst). Dette syns jeg er interessant, siden dette kan berøre forhold som kan hjelpe oss å forstå hvilke indre mekanismer i sola som kan forårsake de observerte solsyklusene på for eksempel 11 og 200 år, og som solforskerne antar har signifikant betydning for jordens klimasykluser.Dagbladet har omtalt saken i dag, og har fortjenstfullt bedt solforsker Paal Brekke kommentere rundt det faglige, der han bl.a sier:
- "De har funnet ut at rotasjonsperioden til gassene dypt inni sola har forandret seg, uten at de kan si noe sikkert om hvilken effekt dette vil ha".

Teknikken likner ifølge ham på den seismologer benytter når de studerer Jordens indre ved hjelp av lydbølger:
- "Effekten de ser, er at disse lydbølgene treffer overflaten til sola og reflekteres tilbake inn i solas indre igjen. De slipper altså ikke ut av sola, men fortsetter sin ferd inni sola."
Og videre:
- "Når lydbølgene treffer overflaten skaper de et bølgemønster på overflaten som vi kan observere – og som sier noe om disse lydbølgene. Ved å studere lydbølger som forplanter seg i solas indre kan vi lage bilder av solas struktur – på samme måte som en jordmor bruker ultralyd for å lage biler av et foster inni magen".

Brekke er en interessant herremann å snakke med, ikke minst fordi han er blant dem som gjennom sin forskning ser koblinger til lite forståtte problemstillinger, jfr. hans uttalelse om hvordan de ulike solforhold og -konsekvenser kan påvirke våre stadig mer avanserte tekniske/elektroniske systemer:

- "Det som er sikkert er at en håper på å forstå solas sykluser bedre – og særlig prøve å få kunnskap nok til at en kan forutsi styrken på de neste solsyklusene. Dette er viktig siden solaktivitet, solstormer, økt utstråling og mer UV-stråling påvirker oss på jorda på mange måter – inkludert vårt teknologibaserte samfunn".

Honnør til Dagbladet for å snakke med Brekke og ikke en av de vanlige ufaglærte i kretsen rundt Bellona, MDG, Cicero, osv. 

Linker:
Originalstudien: https://academic.oup.com/mnras/article/470/2/1935/3858027/The-Sun-in-transition-Persistence-of-near-surface
Dagbladets omtale i dag: http://www.dagbladet.no/nyheter/ny-studie--rotasjonsperioden-til-gassene-dypt-inni-sola-har-forandret-seg/68469236
Newsweeks omtale: http://www.newsweek.com/solar-minimum-sun-weird-behaviour-631276

10
En gammel venn i Bergen som i går kveld sjokkert så sluddbygene hamre mot stuevinduene sine, kom i tanker om å gjenopplive en gammel britisk klassiker, og her er den for the whole weather-ridden west coast of Norway to enjoy:

https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/global-warming-yes-prime-minister/

11
Skråblikkspalten må også ha sitt:
Hegnar.no har en hyggelig tendens med å legge ut muntre historier som andre deler av media ikke løper etter for å publisere.
Nå kan vi lese om hvordan man kan feilberegne de faktiske forholdene hvis man planlegger iht de modellerte smelte-forventninger fra klimamakta:

Klimaforskere måtte avbryte på grunn av farlig, mye isEn ekspedisjon med 40 klimaforskere måtte avbryte første del av turen på grunn av farlige isforhold utenfor kysten av Newfoundland
En gruppe på 40 forskere om bord på forskningsskipet CCGS Amundsen, et skip som er kjent for sine isbrytende egenskaper, måtte ifølge CBC News avbryte turen på grunn av for mye og tykk is utenfor kysten av Newfoundland nylig.
Turen startet i Quebec City 25. mai, men på grunn av vanskelige isforhold, ble første delen av den 133 dager lange turen avbrutt.
Ifølge klimaforsker David Barber, University of Manitoba, ble skipet opptatt med å hjelpe ferger og fiskebåter i Strait of Belle Isle. Skip ble sittende fast i isen og noen tok inn vann.
Den canadiske kystvakten meldte at de aldri hadde sett noe lignende i dette farvannet tidligere og forholdene var ifølge kystvakten farlig selv for en
isbryter.

Og artikkelen avsluttes med denne tørrvittige sluttkommentaren:
"De vanskelige isforholdene forklares med klimaforandringer."


Link: http://www.hegnar.no/Nyheter/Politikk/2017/06/Klimaforskere-maatte-avbryte-paa-grunn-av-farlig-mye-is

12
Energi og miljø / Utviklingen i sol- og vindenergi
« på: 12.06.2017, 14:11:42 »
Innen fornybar energi er det særlig solenergi som er i tydelig vekst globalt, men la oss først definere hvilke epler og pærer vi sammenligner med:

Kapasitet versus produksjon
Når man diskuterer ulike energiformer og deres bidrag til samlet energiproduksjon går det fort surr i de relative tallforhold.
I kraftproduksjon er det nemlig viktig å skille et kraftverks installerte kapasitet fra hvor mye det faktisk produseres:
- Kapasitet måles i mega-, giga- eller terawatt, mens produksjon måles i terawattimer strøm.
- For å få produksjonen, tar man kapasiteten på et kraftverk og ganger den med antall timer med full drift per år.

Derfor er det viktig å se på antall driftstimer for å kunne sammenligne ulike typer kraftverk:
- Vannkraftverk og fossile kraftverk leverer som hovedregel svært mange flere driftstimer per år enn solkraft og vindkraft, og langt mer stabilt/forutsigbart.
- Solkraft varierer veldig ut fra de værmessige forhold hvor de er montert. Eksempelvis leverer solkraften i Tyskland rundt 1.000 driftstimer i året, mens man må forvente mange flere timer i Midt-Østen, osv.
- Landbasert vindkraft i Europa ligger gjerne på rundt det dobbelte av solkraft, og noen anlegg i Norge har tidvis levert mye mer. Men altså; temmelig ustabilt og uforutsigbart også her.

Startreferanse: Norsk vannkraftkapasitet:
Norsk installert vannkraftkapasitet er totalt på cirka 0,03 terawatt, og Norge produserte 149 terawattimer strøm i fjor.
Aldri før er det blitt produsert mer strøm i Norge enn i 2016. Foreløpige tall viser at norske kraftverk leverte 148,8 TWh strøm i fjor. Den forrige rekorden, fra 2012, var på 147,7 TWh. Med tilpasninger og iht. kapasitetsformel ser vi at norsk vannkraft likevel kan levere mye mer om man må. I et slikt bilde blir de politisk frampiskede vindkraftprosjektene i Norge energipolitisk meningsløse, ulønnsomme og miljømessig uheldige.

Figur: Utviklingen i norsk vannkraft


Kommentar til figuren;
2016 ble rekordår for kraftforbruk i Norge. Foreløpige tall viser at vi brukte 132,3 TWh strøm. Den forrige rekorden på 131,2 TWh er fra det kalde året 2010.
- At produksjonen overgikk forbruk betydelig skyldes de nye kablene til utlandet, dvs. at overproduksjonen ble eksportert
- Den nye forbruksrekorden er knyttet til en liten økning i mange sektorer. Økt forbruk i kraftkrevende industri og befolkningsøkning er viktige årsaker til forbruksveksten. I tillegg er nye forbruksgrupper, som elbiler og datasentre, nå med på øke strømforbruket, (kilde: vassdrags- og energidirektør Per Sanderud).
- De historisk store snømengdene vi fikk 2015, førte til rikelig med vann i kraftmagasinene ved inngangen til 2016. I tillegg bidrar utbyggingen av nye vannkraftverk til at den samlede produksjonskapasiteten for fornybar strøm har økt.

Sol og vind i sterk vekst globalt
Med disse tallene fra norsk vannkraft i mente, kan vi se på den relative utvikling i vind- og solkraft globalt.
Både sol og vind er i vekst (dog er sol i ferd med å legge vind stadig lenger bak seg), og la oss derfor ta en liten ekseris i hvordan fornybar energi nå leverer globalt:

Solkraft øker mest av de alternative energikildene, men her står vi likevel overfor et tilsynelatende paradoks:
1) Globale investeringer i fornybar energi som sol og vind falt med 23 prosent i fjor, men det ble på samme tid
2) installert 8 prosent mer kapasitet enn året før (kilde: FNs miljøprogram UNEP i rapporten «More Bang for the Buck»)

Dette skyldes kort og godt billigere solkraft, så pass mye billigere at det har gitt sterk økning i utbyggingen av solanlegg globalt.
Selv eksperter har vært overrasket over hvor rask veksten har vært. Bare i 2016 installerte verden 50 prosent mer solkraft enn året før, hele 76.600 megawatt (kilde: bransjeorganisasjonen SolarPower Europe).

Eller vi kan si det på en annen måte:
- Det ble installert 50 prosent mer solceller i fjor enn året før
- For første gang har den samlede installasjonen av solkraft passert vindkraft.

Likevel, solkraft utgjør fremdeles bare 2 prosent av global kraftproduksjon. La oss uansett tenke oss et annet bilde på mulig utvikling:
- Det er ikke utenkelig at solenergien komme opp i en kapasitet på 1 terawatt i løpet av de neste 5-10 årene.
- Det vil så fall tilsvare ca. tredve ganger effekten i norske vannkraftverk.Et ferskt, anvendt eksempel på kostnadsfall for solkraftprosjekt (Abu Dhabi)
Abu Dhabis kraftmyndighet fikk i fjor et overraskende gunstig tilbud fra kinesiske JinkoSolar Holding og japanske Marubeni Corporation.
De ville bygge ut solcelleanlegget Sweihan for en garantert strømpris på 0,0244 dollar (drøyt 20 øre) per kilowattime. Budet for solkraft i Abu Dhabi er det billigste som hittil er gitt, hvis vi skal tro Bloomberg da de meldte dette. Eksempelet understreker uansett at solceller er blitt ekstremt mye billigere enn de var for bare få år siden, og i noen markeder billigere enn både vindkraft og fossil energi. Vi snakker da selvsagt om produksjon i de mest optimale solenergiområdene, der vi må anta Abu Dhabi er i toppsjiktet. Kostnaden for å installere solcelleanlegg har falt nær 70 prosent på få år. Det gjør da selvsagt også at utbyggerne får stadig mer kapasitet for stadig mindre penger.

Til slutt, noen ord om eksisterende og forventet nivå for global solkraft:
- Det er hittil installert 306,5 gigawatt (306.500 megawatt) solkraft i verden, fra 100 gigawatt i 2012, og solenergien står nå altså for rundt to prosent av verdens strømproduksjon.
- F. eks. SolarPower Europe venter sterk vekst på rundt 100 GW i året fremover:
• 2018: 400 GW
• 2019: 500 GW
• 2020: 600 GW
• 2021: 700 GW

Global leder på sol er Kina, som har 45 prosent av all installert kapasitet på solenergi i verden (ifølge UNEP-rapporten).
Sammenligner man solkraftestimatene med vindkraft, så ser vi at vind taper relativt til sol:
- Den globale vindkraftorganisasjonen GWEC forventer at vindkraften vil vokse med 60 GW i år, og at installasjonene vil fortsette å øke til 75 GW i 2021.

Avslutningsvis er det altså grunn til å tro at sol vil fortsette å utvikles som et funksjonelt alternativ i de områdene i verden der det ligger godt nok til rette solteknisk.
Samtidig ser vi at mye av den kritikk som er reist mot kostnad og miljø-problematikk for vindkraft stadig tydeligere gjenspeiles i markedets preferansebilde.

13
Dylans fenomenale NobeltaleDylan går som vanlig sine egne veier. Denne gangen har han sendt "de aderton" (de atten i Nobelkomiteen) en muntlig Nobeltale, en tale med et spenn og en lyrisk og eksistensiell nerve som trollbandt meg samtlige 27 minutter det tok å høre gjennom. Ta dere tid til disse 27 minuttene og hør en av vår tids store lyrikere og kommunikatorer dra sin fullstendig individuelle "litteraturanalyse" hinsides enhver form for tidligere kjent konformitet og kryping rundt de aderton i Stockholm.

Her er link til en tekstet versjon spilt inn 4. juni:
https://www.youtube.com/watch?v=3Zf04vnVPfM

Dylan tar et overraskende utgangspunkt i 3 klassiske bøker; Moby Dick, Intet nytt fra Vestfronten, og Odysseen.
Suverent analytisk drar han her gjennom allegoriske og metaforiske tankespinn om menneskeheten fra det "hjemlige" amerikanske - men idehistorisk altomfattende - i Melvilles "Moby Dick", via den mest meningsløse del av europeisk krigshistorie (Remarques "Intet nytt fra Vestfronten"), til antikkens Homer og "Odysseen".

Da det virkelig gikk opp for meg hvor dypt Dylan klarer å trekke tråder rundt dette, er da han etter rystende gjengivelser av elementer i Intet nytt fra Vestfronten plutselig trekker fram en tidligere knapt registrert men lynkvass krigsprotest hos en av mine egne favoritter, mellomkrigstidens hillbilly/oldtime-musiker Charlie Poole fra the backwoods of North Carolina, som ble en av USAs første platestjerner innen ulike former for tradisjonsmusikk. Noter dere Charlie Pooles tekst som Dylan leter fram igjen her: Plutselig trer også bondeknøler og gruvearbeidere fra USA fram som kritiske tenkere.

Å ja, Dylan kan sin kulturhistorie og vet at han ikke trenger å omgås de "skolerte" for å sanke visdom, jfr. hans livslange fascinasjon for Woody Guthrie, hvis enorme livsverk var det som utløste hans kunstneriske livsbane...Jeg gjentar: Hvis dere vil oppleve suveren selvstendig tenkning, ta dere tid til 27 min sammen med Dylan her.
Det er "helt ekstraordinært", som en av de aderton dypt beveget skal ha meddelt en bladfyk i Sverige.


 

14
Først: Det er ikke bare muslimer som driver terror her i verden. Vestlige overgrep mot muslimske land er kvantitativt sett mye verre: Dagens fundamentalistiske islamister må trolig drive terror mot Vesten i flere hundre til på nåværende nivå før de kommer opp i de mengder drepte og lemlestede bare fra Vestens overgrep mot Irak og Libya.

Men for dem som er syk inn til margen av den lumske muslimterroren her på hjemmebane, der vi selv begynner å føle frykt for å kunne bli rammet istedet for de uregistrerte skjebner sørpå, har jeg altså en enkel, billig og varig løsning:

FN vedtar at alle dokumentert muslimske terrorister skal begraves sammen med en gris.

Det hadde gjort vei i vellingen.   

15
Andre emner enn klima / Tragedien i Manchester
« på: 23.05.2017, 12:29:00 »
Så skjedde det altså igjen:Foreløpige offeroversikt er 22 døde og 60 skadde. Trolig er flertallet barn og ungdom.

Politiet har foreløpig ikke sagt noe om hvem som står bak. De mener å ha påvist en enkelt gjerningsmann så langt (omkommet), uten at identitet er diskutert offentlig.

Samme muslimske gjerningsmann-mønster igjen?
Her til lands har vi forhåpentligvis lært å være forsiktige med å trekke for tidlige konklusjoner, jfr. da det raskt ble bredt antatt at det var snakk om en muslimsk terroraksjon da Behring-Breivik slo til i Oslo og på Utøya. Men når det er sagt; ut fra modus operandi (å sprenge seg selv i lufta) vil det likevel ikke overraske om det (som i en rekke andre nylige tilfeller) er snakk om en andre- eller tredjegenerasjons muslim med innvandringsbakgrunn, dvs. en britisk statsborger, som er en sosial taper med kriminell fortid, men som på denne måten gjenvinner både egen og familiens tapte ære.

Som alle klassisk utdannede kulturanalytikere vet og som ikke har latt seg totalt overkjøre av kaffelatteslurperne rundt våre forkvaklede kvasi-radikale (egentlig stokk reaksjonære) media, så er tre generasjoner i et vestlig land ikke engang et musepiss i havet mht. å endre noe særlig på kulturelt signifikante styringskodekser i lillehjernen: ære/skam problematikk; fundamentale religiøse overbevisninger/hjernevaskinger; patriarkalske maktbilder, lave sperrer mot hevnmønstre, paradisillusjonene om 72 jomfruer, osv.

Siste:
Nå har IS kommet ut og sagt at de står bak angrepet. Samt at politiet har arrestert en mulig medskyldig.
   

Sider: [1] 2 3 ... 16