Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - Energisk

#1

Utsagn fra Statsforvalteren i området :

"– Klimaendringer vil gi stadig lengre tørkeperioder på vinteren." 

https://www.nrk.no/nordland/lite-nedbor-og-kulde-skaper-vannkrise-i-nordland-og-troms-og-finnmark-1.15364789
#2
Sjøfolkene på Hustadvika

Der kom en melding fra Bjørnsund:Inatt var det gått et skip på grunn. Skøiter og fiskebåter gikk ut. Havet lå som en rykende grut. Skibet sto på ved Galdeskjær. Umulig å komme inntil der. Bølgene brøt over hele vraket. Det spurtes om det var liv tilbake. Båtene red i rokk og stormmot havets fresende Midgardsorm,vaktet og krysset dagen tilende; men da det mørknest måtte de vende.
Enda mørkere blev det ombord. Stormen stod som en foss fra nord. Folkene satt i lugaren på dekk og så den siste båten bli vekk. Det var ikke råd å få gitt nogen tegn. Det var bare å sitte som daumannsbein og vente, vente for hvert minutt på bølgene som skulle ta dem tilslutt. Og når bølgene sank, men vraket stod,da tendtes en liten gnist av tro,og når skibet sluktes av neste sjø,da tenkte de: Nu skal vi dø!
Det grånet ennu engang av dag. Da så de skøiten, den gikk over stag! En mann springer ut for å gi seg tilkjenne,kanhende de ser ham – det kunde jo hende! Han redder seg inn før neste brott, og nu ser det ut som de har forstått! Nærmere kommer de, skøite og kutter.Men stormen øker, det gjelder minutter! Skroget knaker, det kaster og vrir sig, det svikter, det legger sig over og gir sig!
Da er de der, hele fiskeflåten,redningsskøiten og føringsbåten! De gjorde den nesten umulige ting å seile tvers gjennom bråttenes ring og fiske opp av det skumgrønne kavet menn som var tatt av havet! Men bølgene tar de liv de vil: to redningsmenn satte livet til: Knut Løvås og Otto Tendø. De gav oss den enkle lære om sjømenns plikt og ære.
Helter? – Hvem snakker om helter her? Det er jo folk som vi kjenner! Det er Peder og Eilert og Lars og Johan, det er naboer, skyldfolk og venner! Og har de sin æres uskrevned lov, er det den, deres arbeid gir: De vet at havet tar sine menn, men de vet ikke hvem det blir. Men den som ikke våger sig ut, når skib er i ytterste fare, han kan vel være et hederlig skind, han er ingen sjømann, bare.
Heltene går i uniform, så man kan se, de er helter, på skulderstropper og ærestegn og mange snorer og belter. Heltene ofrer andre liv, om ikke de gir sitt eget.  De brer sig og trives i naboens land; der «ofrer» de nokså meget. Vi sjøfolk fra Norges og Danmarks kyst, vi kan ikke tenke sån. Vi våger liv for å frelse liv, og dette er nordisk ånd! 
Arnulf Øverland Samlede dikt (1911-1940, bind 1, Aschehoug, 2011
#3
Ny forskning / Hvor kommer varmen fra ?
09.09.2020, 21:24:09
I våre lange veitunneler, -ikke undersjøiske, er der sjelden kuldegrader. Hvor kommer denne varmen fra ?

https://wattsupwiththat.com/2020/09/09/part-of-the-heat-is-coming-from-beneath-our-feet/
#4
Som ventet er det ingen reduksjon av CO2 på grunn av Corona-shutdown. Men betydelig reduksjon av NOX som har medført økning i bakkerelatert ozon. Men AMU skriver ikke noe om CO2. De venter vel til den naturlige reduksjonen oppstår på den nordlige halvkule til høsten.

https://wattsupwiththat.com/2020/05/13/covid-19-lockdowns-significantly-impacting-global-air-quality/
#6
Generelt / Oversettelser
05.02.2020, 22:05:19
Er det noen av Dere som har en oversettelse til norsk offisiell klimapolitikk av følgende : "For most economic sectors, the impacts of drivers such as changes in population, age structure, income, technology, relative prices, lifestyle, regulation, and governance are projected to be large relative to the impacts of climate change (medium evidence, high agreement)."

Bjørn Lomborg brukte dette sitatet ( litt omskrevet ) i New York Post. Men jeg finner det ikke igjen på norsk.
P.s.
Det er fra AR5 Delrapport 2