Klimadebatt

Klimadebatt => Skråblikk => Topic started by: Telehiv on 20.04.2018, 11:18:51

Title: Kong Mswati III - Afrikas svar på IPCCs Pachauri?
Post by: Telehiv on 20.04.2018, 11:18:51
Det lille afrikanske kongeriket Swaziland bytter navn til Kongedømmet eSwatini. Første statsnavn tilpasset dataalderen?

(https://www.dn.no/article6105837.ece/ALTERNATES/article_page_752/db9d74e4e455de0b9f13b851fda173bd)

Uansett, Kong Mswati III annonserte navnebyttet under landets feiring av 50 år med uavhengighet fra Storbritannia. Til dette trengte han ikke å spørre noe storting, for Kong Mswati III er en av Afrikas siste nær eneveldige konger*. Han kritiseres ofte (merk: fra utlandet) for at han bruker det fattige landets ressurser til å finansiere sin egen luksuriøse livsstil

*Etter tradisjonen styrer kongen sammen med sin mor (Indlovukazi, direkte oversatt "Store hunnelefant")

Spesielt har ritualet der kongen velger seg ut stadig nye dronninger fått oppmerksomhet:
Hvert år danser Swazilands jomfruer toppløse for kongen, og synger sanger med tekster som «vi vil ikke ha politiske partier i Swaziland» og «jeg er jomfru, vær snill å sjekke at jeg er ren.» Tradisjonelt har kongen plukket seg en brud fra de opptil 80 000 dansende kvinnene. .
I 2013 hadde Mswati III 13 dronninger. Nå skal tallet ha økt til 15.

Det store spørsmålet her på forumet vil selvsagt likevel være:
- Hvor står Kong Mswati III klimapolitisk?
- Har Norge vært inne med velvillige og målrettede (sic) "klimamidler" her allerede? For her er nok midlene i like trygge hender som i regnskogen, vil jeg tro.
- Kunne det evt. vært lurere om Norge her bidro med litt mer målrettet bistand enn "klima", jfr at rundt 39 % av landets voksne er smittet av HIV/AIDS.

Sist, men ikke minst: I disse #metoo-tider må vel eSwatini være det nær perfekte tilbaketrekningsland for norske politikere med tilbøyeligheter, ja, kanskje bedre og rimeligere å kjøpe seg en posisjon her enn i FN, NATO, Verdensbanken, Regnskogsfondet, egne freds- og klimainstitutt betalt av den norske staten, osv.?
Med HIV-rate pÃ¥ 39% kunne dette kanskje til og med virket litt oppdragende og redusert frekvensen av Ã¥kerrulling o.l.?   

Link: https://www.dn.no/nyheter/2018/04/20/0526/Utenriks/swaziland-bytter-navn